Mjöldryga, historien om en svamp

Mjöldryga, ett fantasinamn för en svart svamp som brukade vara på råg parasiteerde och århundraden terroriserade Europa. Denna spännande svamp innehåller flera alkaloider kallade ergotalkaloider, de är mycket giftiga, hallucinogen och kan vara dödliga för människor och djur.

Spridning av ergot

Mjöldryga är vanligt förekommande i naturen. Svampen sprider sig främst genom säd och gräs. I stället för äggstockarna av de smittade gräs och spannmål är i slutet av sommaren, när fröet mognar, en form formade kroppen. Mellan culms utvecklas än stora, mörkviolett, böjda, hårt granulat, som kallas sklerotium. Efter att ha utvecklat mellan bladen i sklerotium faller till marken, där det övervintrar. Under våren finns spår på sklerotium bildas som sprids med vinden och därmed hamna på frimärken i gräs och majs blommor. Det finns utveckla hyfer av majs blomman äggstocken växa över är också en sorts sötningsmedel utsöndras där flyger till lossna, som säkerställer att sporerna att sprida och påverkas också träffa andra gräs och spannmål.

Alkaloider

Mjöldryga innehåller giftiga alkaloider som kan orsaka svår till dödliga förgiftningar, men även vara av intresse inom det medicinska området. Förgiftning kan vara akut, i snabb följd efter konsumtionen av ett stort antal kärnor, eller har en kroniskt förlopp. Ergotalkaloider kan ansamlas i kroppen och orsaka förgiftning utvecklats successivt långsam, efter ibland äta små mängder av mjöldryga. Experiment har visat att små mängder är inte skadligt för boskap. Hos människor kan förgiftning ske efter att ha ätit smittad mat. Exempelvis när man äter bröd, gröt eller rågmjöl, som innehåller mjöldryga. En förgiftning som orsakas av att äta mat som besmittas med mjöldryga kallas också ergotism. Akut förgiftning genom att äta en stor mängd korn orsakar muskel skakningar, förlust av koordination, krampaktig och smärtsamma muskelspasmer och hallucinationer

Epidemier genom tiderna


Den mjöldryga hade varit känd i århundraden och används, och det var även beskrivits av en assyrisk lertavla som "skadlig pustule i ax." I äldre tider den mjöldryga kallades också "drunken råg." "Crazy majs" och
Den grekiske historikern Thukydides, i hans historia av kriget på Peloponnesos en inledande beskrivning av brand sjukdomen, inte bara som en ögonvittne av vad han kallar pesten, liksom offren för denna fruktansvärda sjukdom.
Under århundraden, läkare och historiker tror det böldpest, att erkänna den gula febern eller tyfus, men i själva verket gjorde det till en förorening av spannmål med svampangrepp, den mjöldryga.
Aten pest dök upp på Fire sjukdomen senare med flera kvalifikationer, den ena mer vältalig än den andra betecknas som pesten av brand, dödliga värme, helvetiskt eld, sedan eld Sjukdom eller Sankt Antonius Fire.
Under medeltiden härskade denna smitta i hela Europa, med de viktigaste foci Flandern, Lorraine, Dauphiné, Aquitaine och Ile-de-France, med tusentals offer. Henri de Mondeville, kirurg Philip mässan, säger i sitt arbete Chirurgia ett herpes esthiomène som leder till sår i huden och sedan till kallbrand. Guy de Chauliac, kirurg av Clemens VI i 1363 och författare till Chirurgia magna har en helt annan uppfattning. Enligt honom visar detta esthiomène inga chancres, utan snarare uttorkning och härdning av armar och ben, ett yttrande senare delas av Ambroise Paré.

Helig eld, St Anthony eld

De första rapporterna om den heliga elden att gå tillbaka till den 6: e-talet, då en epidemi bröt ut i Rhen-området. Det påverkade främst bönder och dödade tusentals människor. Det kallades Heliga Elden på grund av de brännande känsla i händer och fötter. Orsaken till den heliga elden var okänd, men symptomen beskrevs i detalj. Personer som lider av svullna blåsor, ruttnande kött och förlust av lemmar. La Chronique den Flodoard rapporterar om ett utbrott med 40.000 dödsfall i Paris 945. "Le Mal des Ardents devint la terror de l'en Mille!"
Även i Tournai, Nivelles, Artois, Loire, Dauphiné och Languedoc tog sjukan. The Chronicles rapporterade nyktert: "Nationen plågades av en sjukdom med svällande slag följt av ett otäckt ruttnande, så att benen tappades in döden. De farsoter torterade människor, så att de pressas in i kramper. Deras lemmar var svart som kol efter de attackerades av heliga elden. "
Fram till 13-talet fanns epidemier komma och sedan hålla sig borta under flera århundraden, tills en gång härjade i den 16: e och 17: e-talets Europa och Amerika blev den heliga elden. Runt 1800 detta gissel kom en gång tidigare i Kentucky, medan Ryssland upplevde sin sista epidemin 1926.

Epidemin i Pont St Esprit

En slutlig, snarare kriminella uppsving inträffade 1951 i Pont St Esprit i Provence, 200 kunder från det lokala bageriet var berusad av Le Pain Maudit; de föll i en hallucinatorisk trance. Dr Jean Vieu av Pont-Saint-Esprit besökt en patient som hade symptom som liknar akut blindtarmsinflammation. Emellertid hade patienten förutom symptomen av intensiv smärta i buken, inklusive feber, kalla fingrar, och hallucinationer. Tre dagar senare sjukhusen fulla. Det första offret för denna märkliga sjukdom som läkarna hade diagnosen matförgiftning, dog med fruktansvärda kramper.
Rädsla gick förbi staden, då historier om en elva år gammalt barn att hans mor försökte strypa var i omlopp. En undersökning visade att alla människor hade ätit från samma bageri. Brödet analyserades och tjugo giftiga ergotalkaloider hittades. Några veckor senare meddelades att en jordbrukare med mjöldryga infekterades vid bageriet hade sålt Resultatet blev att mer än två hundra personer från en allvarlig form av ergotism medlemmar, varav 32 var galen.
Mjöldryga är fortfarande hittas i naturen, i korn eller mjöl, är dock fortfarande sällsynt, eftersom svampar typiskt bekämpas, är säden blir välkontrollerat och att favorit korn av mjöldryga, råg lite vuxit. Så ... misstag hallucinera och dör av Clavips purpurea är inte längre.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha