Migrän: Complete Guide


Artikelindex

  •  >> Typer av migrän
  •  >> Migrän eller huvudvärk?
  •  >> Vad som utlöser migrän?
  •  >> Behandlingar för migrän
  •  >> Migrän: Orsaker
  •  >> Livsmedel som utlöser migrän
  •  >> Bota migrän

 Migrän är en sjukdom som kännetecknas av upprepade attacker av svår huvudvärk. En migränhuvudvärk orsakar stickande eller dunkande smärta, vanligtvis på en sida av huvudet. Dessa huvudvärk är ofta förknippade med illamående, kräkningar och extrem känslighet för ljus och ljud; vanligtvis sista fyra timmar och tre dagar. Migrän är ofta fel diagnos, men det är tillräckligt allvarlig för att störa sömnen, arbete och andra dagliga aktiviteter. Attacker kan ske ofta eller flera gånger i veckan, sällan bara en eller två gånger per år.

Omkring 30 miljoner människor lider av migrän, och är vanligast bland personer i åldern 25 till 55 år, även om det kan påverka barn och ungdomar. Migrän är tre gånger vanligare hos kvinnor än män, om en kvinna i fem en man av sexton migränpatienter.

 >> Index

Typer av migrän

1. Gemensam migrän

Även kallad en migrän utan aura, vanlig migrän är den vanligaste typen av huvudvärk och svarar för cirka 80% av patienterna. Auran är inte förknippade med denna typ av huvudvärk, som vanligtvis ger symptom på trötthet, humörsvängningar, ångest och förvirring.

2. Migrän klassiska

Även kallad migrän med aura, migrän klassiska förekommer i cirka 1/5 av fallen av migrän. Synliga symptom eller involvera andra sätt, som kallas "aura", förekommer ofta innan en huvudvärk, men kan också visas under eller efter. Oftare, sjuka ser blinkande lampor, zig-zag eller punkter av mörker. De auror kan också inkludera känslor av domningar eller stickningar, problem med att tala, ringningar i öronen, luktar en konstig lukt, eller en ovanlig smak.

3. Menstruations Migrän

Denna typ av migrän är relaterad till variationer i östrogennivåer under menstruationscykeln hos en kvinna. Cirka 60/70% av migränpatienter av denna typ, indikerar en relation mellan migrän och menstruationen.

4. Abdominal Migrän

Buken migrän episod är en måttlig till svår buksmärta, vilket inkluderar illamående och kräkningar och kan pågå upp till 72 timmar. Det är oftast ses hos barn, särskilt de med en familjehistoria av migrän. Barn som lider av buken migrän lider vanligtvis från klassiska migrän som vuxna.

5. Retinal Migrän

Även känd som okulär migrän innebär retinal migrän partiell eller total förlust av synen på ett öga tillfälligt som kan pågå en timme eller mindre och inte alltid åtföljs av huvudvärk.

6. Familjär hemiplegisk migrän

Detta är en mycket sällsynt tillstånd, ärftlig, orsakas av en skillnad i kromosomerna. Hemiplegisk migrän, kan en sida av kroppen har tillfällig förlamning motor eller blir stel, under en migränattack.

7. Migrän basilar artär

Denna typ av migrän är som en huvudvärk, vanligtvis på baksidan av huvudet, och är associerad med yrsel, förvirring, språksvårigheter, förändringar i hörsel och synstörningar. Det är oftast relaterade till hormonella förändringar och oftast drabbar unga vuxna.

8. Migrän oftalmoplegisk

Det är en sällsynt typ av migrän som kräver akutvård. Patienter utvecklar en helt eller delvis förlamning av nerverna som är nödvändiga för ögonrörelser.

9. stat dålig migrän

Detta är ett sällsynt tillstånd som kännetecknas av en mycket stark huvudvärk som varar mer än 72 timmar. Sjukhusvistelse är ofta nödvändigt för att lindra symtomen.

10. Kronisk migrän

Detta är en form av kronisk daglig huvudvärk och inträffar när, under tiden, blir migrän en "kontinuerlig bakgrund" av huvudvärk, ibland med allvarliga symptom. Ibland de samexisterar migrän och spänningshuvudvärk, och är en sjukdom svår att behandla.

 >> Index

Migrän eller huvudvärk? Hur man skiljer dem

När du känner en smärta ökning i varje region i huvudet, är det mycket troligt att det har något att göra med en huvudvärk. Men olika typer av huvudvärk producerar olika symptom. Som du kan skilja dem åt?
Huvudvärken brukar delas in i två huvudtyper: primära huvudvärk och sekundära huvudvärk.

Primär huvudvärk

En migrän är en återkommande huvudvärk som ofta förekommer endast på ena sidan av huvudet och orsakar ofta andra symptom, så det är en typ av primär huvudvärk. Andra primära huvudvärk är kluster och spänningshuvudvärk. Den spänningshuvudvärk är huvudvärken vanligaste, och är ofta milda, är det en tråkig tryck utan andra medföljande symptom. Cluster huvudvärk är mindre vanliga och oftast innebär svår smärta bakom ena ögat, kan de också åtföljas av rodnad och nästäppa.

Sekundära Huvudvärk

Den andra huvudtypen av huvudvärk kallas sekundär huvudvärk. Dessa huvudvärk, relativt sällsynta, är den allvarligaste av de primära huvudvärk. Detta beror på att de ofta orsakas av andra allvarliga hälsoproblem eller underliggande sjukdomar, såsom cerebral aneurysm eller tumörer, ryggmärgsdysfunktion eller inflammatoriska sjukdomar. För behandling av sekundär huvudvärk, måste läkaren först diagnostisera och behandla den underliggande orsaken som orsakade huvudvärk.

Hur man ska agera?

Det är viktigt att veta vilken typ av huvudvärk du har, så leta efter en lämplig behandling. En läkare kan hjälpa till att diagnostisera huvudvärk, men du kommer förmodligen att kunna göra bedömningen Då vet symptomen. En migrän huvudvärk kan vara mycket svår, uppfattas som en intensiv pulserande eller bultande i ett område av huvudet. Andra smärtsamma symtom är illamående, kräkningar och känslighet för ljus eller ljud. Alla sekundära huvudvärk brukar kännetecknas av neurologiska symtom som följer med en svår huvudvärk: i det här fallet, kan din läkare ordinera en neurologisk undersökning för att utesluta en sekundär huvudvärk.

Utmärkande faktorer

Om du inte är säker på att din huvudvärk är migrän eller annan primär huvudvärk eller sekundär, undersökte noggrant symptomen. Enligt experter, när det kommer till primär huvudvärk kan båda migrän resultera från mild till måttlig grad av smärta. Huvudvärk och sekundär huvudvärk kan orsaka plötslig smärta och mycket allvarliga. Om du är osäker på vilken typ av smärta, bör du kontakta din läkare.

Kvaliteten av smärtan

Konstant smärta kan bero på en spänningshuvudvärk eller migrän. För att avgöra om du har en migrän, måste du vara uppmärksam på kvaliteten av smärtan. Om det är bara en uppfattning uthärdligt, är det sannolikt en spänningshuvudvärk. Men om du börjar känna sig som en "hamrar" -knappen som blir intensiv eller försvagande, du förmodligen lider av en migrän.

Placeringen av smärta

Där du känner smärta kan innehålla ledtrådar till vilken typ av huvudvärk du har. Båda migrän som ibland kan höras på båda sidorna av huvudet, men ofta en huvudvärk är på ena sidan av huvudet. En särskiljande faktor av migrän är att, till skillnad från de klusterhuvudvärk, tenderar att förorsaka ensidig smärta. Emellertid kan en del huvudvärk orsaka smärta någonstans i huvudet, inklusive bakom ögat eller bakom örat, är på en sida av huvudet, på båda sidor.

Andra symptom

Om du fortfarande osäker på vilken typ av huvudvärk du upplever, skickas till undersöka andra symptom. Om du känner dig illamående, kräkningar, eller om du ser en aura innan huvudvärk, har du förmodligen en huvudvärk. Dessutom kan migrän också orsaka känslighet för ljus eller ljud, vilket är ovanligt i en spänningshuvudvärk.

För någon smärta hans vård

Beroende på vilken typ av huvudvärk du har, svarar du olika på läkemedelsbehandling, till exempel, läkemedel som används för att behandla migrän, brukar inte hjälpa till med spänningshuvudvärk. Dock kan vissa receptfria läkemedel lindrar spänningar och är också effektiva vid behandling av migrän. Om huvudvärken inte svarar på behandling och fortsätter att försämras stadigt, kan det vara en varningssignal för en sekundär patologi och läkaren kan beställa en mer grundlig diagnostisk utvärdering, för att vara säker.

Skillnaden är tydligt

Både spänningshuvudvärk som migrän kan göras med jämna mellanrum, i själva verket ofta är vanligtvis inte en indikator. Men det finns många andra skillnader som skiljer primära huvudvärk från sekundära huvudvärk. Utvärderat symptom, kvalitet och plats för din smärta och hur din huvudvärk svarar på behandlingen. När du är osäker, alltid tala med din läkare, som kan hjälpa dig att diagnostisera och behandla smärta.

Sammanfattning typer av huvudvärk

Inte alla huvudvärk är lika. Nästan alla lider på ett normalt sätt ibland, men det finns två typer av huvudvärk: Cluster huvudvärk och migrän. Den påverkar första män oftare än kvinnor och kännetecknas av plötslig svår smärta som påverkar ryggen eller runt ögat på en sida av huvudet. Uppkomsten är vanligen snabb och smärtan kan ha en topp inom 10 minuter, i en varaktighet i intervallet från 15 minuter till 3 timmar. Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk och drabbade brukar försöka en dov smärta, som om ett tight band komprimera samma huvud. Symptomen kan orsakas av muskelspänningar i nacke och hårbotten, koffein tillbakadragande, otillräcklig sömn, eller uttorkning. Spänningshuvudvärk svarar vanligtvis på behandling med smärtstillande medel och receptfria läkemedel, även om överdriven användning eller missbruk kan leda till biverkningar om de används utan åtskillnad, kan samma läkemedel som vidtagits för att lindra huvudvärk faktiskt göra det ännu värre, med efterföljande episoder oftare och mer resistenta mot behandling.

Migrän är skiljer sig från andra huvudvärk. Det är en neurologisk sjukdom, såsom epilepsi. Smärtan är oftast svår och invalidiserande visar sig som en intensiv dunkande på en sida av huvudet. Migrän förekommer oftare hos kvinnor och kan ha familj ursprung, även barn är känsliga. Vissa människor rapporterar illamående, kräkningar, eller ljuskänslighet under attackerna, som kan pågå från fyra timmar till tre dagar. Vissa migrän rapporterar varningssymtom, så kallade "aura". Symptomen kan omfatta dimsyn, eller vision av ljus som "stjärnor" före uppkomsten av en attack. Auran kan ske från en dag till 10 minuter innan en migrän, men inte heller kan förekomma. Migrän är förvånansvärt vanligt och drabbar över 10% av individer, men det har aldrig fått diagnosen i mer än hälften av dem.

 >> Index

Vad som utlöser migrän?

Migränattacker kan utlösas av ett antal faktorer, även om bara för den anledningen att det inte fullständig klarhet. Mer än hälften av migrän som upplever aura symptom också rapporterar att ha åtminstone en av dessa triggers av huvudvärk: förändringen i hormonnivåer; stress eller ångest; vissa livsmedel, inklusive de jästa och betade, pålägg och ost, frukt såsom bananer, avokado och citrusfrukter; hoppa över måltider; för lite eller för mycket sömn; mycket starkt ljus; fluktuationer i atmosfärstryck på grund av förändringar i vädret. Andra faktorer, väderrelaterade, kan omfatta förändringar i lufttrycket, varma eller kalla temperaturer, torr luft eller fuktig. För mycket alkohol eller koffein brist kan både utlösa migrän.

Orsaken till migrän

Migrän orsakas av en komplex "kaskad" av anomala händelser i hjärnan. Även om många detaljer är fortfarande oklara, är detta onormal aktivitet känd för att starta i kranialnerven-trigeminala ganglion. Kranialnerverna är nerverna som uppstår direkt från hjärnan: förändringarna i ganglion spred sig snabbt i ett nätverk av nerver som spridda över hela det yttre höljet av hjärnan, dura mater. Den kemiska "budbärare" i hjärnan, dopamin, spelar en nyckelroll i dessa förändringar, tillsammans med många andra kemiska medel. Blodkärlen vidgas, förändra blodflödet och dessa förändringar kan kvarstå efter en attack har passerat. På bara 10 minuter efter starten av en migrän, genomgår smärtkänslighet nerv molekylära förändringar, vilket gör dem överkänsliga för tryck. Detta skapar olidlig smärta eftersom blodtrycket stiger naturligt och faller med varje hjärtslag.

 >> Index

Behandlingar för migrän

Omkring 30 miljoner människor lider av migrän och är vanligast bland personer i åldern 25 till 55 år, även om det kan påverka barn och tonåringar. Det finns två huvudgrenar behandling för migrän. Akuta behandlingar försöker stoppa en migränattack eller minska dess svårighetsgrad eller varaktighet när det händer. Förebyggande behandlingar försöker hålla huvudvärk händer eller att minska frekvensen och svårighetsgraden. Som en migrän pågår, är av största vikt slutar eller minska smärta och andra symtom.

Videoklipp:

/>

 >> Index

Migrän: Orsaker

Den exakta orsaken till migrän är inte helt blivit presenterade: under en lång tid, den allmänt accepterade teorin var att migrän och dess symptom orsakades av problem i blodkärlen i huvudet. Ny forskning, visade dock att medan sammandragning av blodkärlen kan orsaka smärta, orsaken till migrän själv förmodligen sina rötter i en störning i centrala nervsystemet.

Kedjan av fysikaliska och kemiska händelser i hjärnan som leder till migrän är ännu inte klart. Vad som är känt är att något utlöser en kaskad av biokemiska reaktioner som kan utlösa ett inflammatoriskt svar och överexcitering av trigeminusnerven, en av huvudgatorna i smärta, som styr känsla i ansiktet och huvudet. Denna upphetsning sprider sig till andra nerver och hjärnhinnor, den skyddande membran som täcker hjärnan och leder till smärta och andra symtom på migrän.

Strävan att förstå detaljerna i denna process pågår, men följande aspekter vara viktiga faktorer i orsakar:

1. Låga nivåer av serotonin, en signalsubstans som styr humör, sömn, aptit och orsakar vasokonstriktion och smärta;
2. dietary brist på magnesium, ett mineral som är viktig för nervfunktionen;
3. neuropeptider, proteiner som aktiv inflammation och orsakar smärta;
4. anomalier i metoden för transport av kalciumjoner, som används i överföringen av nervsignaler;
5. frisättning av kväveoxid, en kemikalie som signalerar till blodkärlen att vidgas,
6. hormonella förändringar, särskilt av östrogen hos kvinnor,
7. inflammation i maxillary nerv, en gren av trigeminusnerven som går bakom kindbenet och styr förnimmelser i munnen och näsan.

Vad orsakar migrän?

 Även om den specifika neurobiologiska är okända, det finns flera kända faktorer som kan göra migrän mer sannolikt. Skälen för varje patient kan vara olika, men de flesta faller in i följande kategorier:

1. ändringar i nivåerna av emotionell stress. Ökad stress hemma eller på jobbet kan utlösa en huvudvärk, samt en minskning av stress, såsom leverans av ett viktigt projekt eller gå på semester;
2. vissa livsmedel och kemikalier, inklusive choklad, alkohol, nötter, natriumglutamat, lagrad ost, charkvaror, höga halter av koffein och aspartam;
3. svält eller uttorkning, i synnerhet om orsakas av en missad måltid.
4. ändrade väderförhållanden, inklusive barometertryck, fuktighet och temperatur;
5. förändringar i sömnmönster, sover mer eller mindre än normalt;
6. starkt ljus, såsom direkt solljus utan solglasögon eller ljus som avges från en filmduk,
7. höga ljud, till exempel en konsert;
8. Starka lukter såsom parfymer alltför;
9. intensiv fysisk aktivitet såsom att lyfta tunga föremål, eller överdriven sexuell aktivitet;
10. Hormonella förändringar hos kvinnor, vare sig i samband med menstruation eller graviditet, p-piller eller hormonersättningsterapi för klimakteriet.

 >> Index

Livsmedel som utlöser migrän

Om du har haft en migränhuvudvärk, kommer du säkert att bli motiverad att göra allt för att förhindra att det händer igen: migrän kan orsaka en intensiv pulserande eller dunkande smärtsamma, ofta på ena sidan eller område av huvudet. Dessutom uppträder ofta det med tillägg av obehagliga symptom, inklusive illamående, kräkningar, känslighet för ljus eller ljud. Lyckligtvis kan du vidta åtgärder för att minska risken.

Enligt University of California - Berkeley, kan vissa typer av mat och dryck att ansvara för migrän hos vissa personer. Detta kan ske ofta för vissa, eller bara ibland för andra. Glöm inte att ett livsmedel som har utlöst en migrän inte kan orsaka samma reaktion igen.

Kött och mejeriprodukter

Olika typer av kött, fågel, fisk och mejeriprodukter är möjliga faktorer för migrän. Konserver bearbetat kött, bland de syndarna. För att vara säker på att du bör undvika korv, bologna, korv och salami. Inom mjölksektorn, mejeriprodukter såsom gräddfil eller smör, kan orsaka migrän. Populära ostar som cheddar, schweizisk ost schweiziska, mozzarella och provolone kan vara en orsak.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är en förutsättning för en balanserad kost, men du kan behöva för att kontrollera vilka typer äta om du lider av migrän. Russin, papaya, plommon, bananer, avokado och fikon: särskilt bananer och avokado är särskilt problematiskt för personer som lider av det; möjliga triggers som finns i grönsaker innehåller i stället: bönor, ärtor, lök och rå vitlök. Ett antal pulser kan påverkas ytterligare, inklusive kikärter och bönor Pinto.

Bageriprodukter

De flesta typer av bakade varor på marknaden inte är "skyldig" men surdegsbröd, nybakat bröd och kakor bara syrat, kan orsaka problem. Fans av pizza noterar: alla typer av bröd eller kex innehåller ost kan utlösa migrän, inklusive din egen favorit synd frosseri. Försök att komma runt problemet genom att ta ris, korn, bulgur, hirs, quinoa. Du kan också tryggt konsumera majsmjöl och ägg pasta.

Drycker

Livsmedel är inte de enda som kan utlösa en migrän. Livsmedel som innehåller choklad, till exempel, kan ge huvudvärk hos vissa personer, däribland alltså varm choklad, kakao, och mjölkchoklad. Även koffein är en dryck kritisk, även om de konsumeras i små mängder. Om du lider av migrän, kan du behöva begränsa kaffe och te från din kost. Var försiktig också att konsumera alkoholhaltiga drycker, särskilt öl, rött vin och sherry.

Konfektyr

Om du har en söt tand, kan det vara svårt att göra utan men egentligen kan vara nödvändigt att ta bort en del, för att kunna kontrollera din migrän. Som nämnts, kan de kakor som innehåller choklad eller choklad glass, kakor eller kex, släppa loss. Undvik godis som innehåller jäst, främst.

Hälsosamma matvanor

Om du lider av migrän ofta, kan det vara svårt att hålla koll på de faktorer som orsakar det. Att hålla en matdagbok kan hjälpa dig att göra ett register över dina matvanor, som kan hjälpa till att avgöra om vissa livsmedel i din kost är bärare av migrän. Bara skriva ner allt du äter och dricker till frukost, lunch, mellanmål och middag sedan efter en migränattack, kan förekomma i dagboken vad du åt innan smärtan. Det finns också några applikationer för smarta telefoner, som fungerar som ett digitalt register. Den matdagbok kan vara en lösning för att hjälpa dig att undvika livsmedel som utlöser din migrän. Förutom att övervaka vad du äter, kan du också använda dagboken för att räkna ut när och hur ofta du äter. Enligt University of California - Berkeley, hoppa över måltider och fasta kan också leda till lider av migrän. Genom att uppmärksamma din matdagbok, kan du räkna ut vad du ska eliminera eller minska, och se om du känner dig bättre.

Migrän: komplikationer

Om den lämnas obehandlad, migrän normalt kan förvärras och allvarligare med tiden blir. Dessutom är det möjligt att till och med några av hans behandlingar kan leda till mer allvarliga problem.

1. huvudvärk överskott läkemedel

Om läkemedel för att behandla den akuta fasen av migrän används för ofta, kan kroppen överbelastas. Intag av koffein bör övervakas noga eftersom det kan göra det mer sårbart för denna typ av huvudvärk. Överdriven användning av läkemedel kan orsaka en ny migränattack när drogen avtar, eller en huvudvärk medicinering överanvändning. Detta kan leda till en ond cirkel som leder en att ta fler droger, som orsakar huvudvärk värre, och så vidare.

En generell riktlinje att följa är att dessa läkemedel inte bör användas mer än nio gånger i månaden. Vid användning av smärtstillande medel, ergotamin eller triptaner för att lindra migränsymptom, bör du hålla ett register där du kan ange datum för hyra och kontakta din läkare om du överskrider nio doser per månad.

2. Serotonergt syndrom

Serotonin syndrom är ett sällsynt tillstånd som orsakas av för mycket serotonin i hjärnan och kan härrör från läkemedel som ökar serotonin nivåer, inklusive triptaner och vissa antidepressiva medel. Symtom på serotonergt syndrom inkluderar agitation, förvirring, överdriven svettning, diarré, hjärtklappning och muskelsammandragningar. Om du upplever något av dessa symtom inom några timmar efter intag av ett nytt läkemedel eller en högre dos av ett läkemedel, måste du gå till akuten omedelbart. Om den lämnas obehandlad kan serotonergt syndrom leda till oregelbunden hjärtrytm, kramper och till och med döden.

3. Stroke

Människor som lider av migrän, särskilt kvinnor och de som lider av aura före huvudvärk, löper större risk för stroke, Kvinnor som röker och tar p-piller löper ännu större risk. Skälen till detta tyvärr för närvarande är inte helt kända.

 >> Index

Migrän: vård

Panorama, fullständig rapport och 42 läkemedel mot migrän jämfört.

Triptaner är effektiva läkemedel som används för behandling av migrän. De avsevärt minska smärtan i två timmar för de flesta människor. Om lättnad är inte komplett, blir det mer troligt om du tar tidigt under en attack; även de kan hjälpa till att lindra andra migränsymtom som illamående, kräkningar och känslighet för ljus, ljud och rörelse. Om du lider av migränanfall mild och mindre frekventa, kan du prova andra smärtstillande medel, inklusive paracetamol; NSAID såsom acetylsalicylsyra, ibuprofen eller naproxen; Det finns också produkter "kombinerade" innehållande acetaminofen, aspirin och koffein. Om huvudvärk är måttlig till svår, eller begränsa normala aktiviteter, kan triptaner visa sig lämpligare.

Vet att triptaner är kärlsammandragande, så bör inte tas av personer med vissa medicinska tillstånd, såsom koronar eller kärlkramp eller perifer kärlsjukdom. Människor som har haft en hjärtattack eller stroke, har högt blodtryck, eller har migrän åtföljs av svaghet eller förlamning i en arm eller ett ben, yrsel, ringningar i öronen eller talsvårigheter, bör undvika triptaner. Dessutom bör dessa läkemedel förskrivas med försiktighet för personer med riskfaktorer för kärlsjukdom, såsom män över 40, kvinnor över 55 och de som röker, som har högt kolesterol, diabetes, eller en historia familj av tidig hjärtsjukdom eller stroke; Slutligen, de som är kraftigt överviktig.

De sju triptaner tillgängliga skiljer sig åt i deras effektivitet och biverkningar de orsakar; De är ganska dyra, allt från 9 till 35 euro per tablett. Nässpray och injicerbara former kosta ännu mer.

För personer med måttlig till svår smärta, indikeras Sumatriptan tabletter, nässpray och injicerbara former.

Den Sumatriptan finns som ett billigare generisk; studier har visat att det är lika effektivt som eller till och med mer än de flesta av de andra triptaner. Ett annat alternativ är formuleringen Zecuity plåstret, som godkändes av Food and Drug Administration i januari 2013 men är inte tillgänglig som generisk. Om sumatriptan inte fungerar, kan du prova Rizatriptan. Studier visar att det fungerar mycket bra för att ge smärtlindring inom två timmar, jämfört med många av de andra triptaner. Även denna drog kan vara dyrare.

Kostnaden för behandling baserad på triptaner beror på hur ofta det ska ta, eftersom de tar bara när inträffar en migränattack. Frekvent användning kan bli dyrt.

Dessa läkemedel, som sagt, kan minska smärta i samband med migrän, men skiljer sig i verksamheten, hastighet och tid som de ge smärtlindring. Triptaner skiljer sig också i biverkningar de orsakar.

Det betänkande som vi talar om i den här artikeln är en del av ett projekt av "Consumer Reports" beredda att hjälpa till att hitta effektiva och säkra läkemedel. Att vara ett internationellt projekt, kan läkemedlen som anges inte för närvarande finns på den italienska marknaden.

De sju triptaner tillgängliga + kombinerade p-piller, Treximet, som innehåller både triptaner sumatriptan och naproxen, en typ av smärta som är en del av anti-inflammatoriska läkemedel är:

Migrän är en förutsättning ganska vanligt, och förekommer tre gånger oftare hos kvinnor. Omkring 18% av kvinnorna och 6% av män lider av migrän, enligt stiftelsen "Migrän Research". Detta innebär att omkring 36 miljoner vuxna i USA ensamt, lider av dessa typer av huvudvärk. Huvudvärk är en viktig orsak till frånvaro och minskad produktivitet i arbetet. Den totala kostnaden för huvudvärk för bolaget är högre än den för andra kroniska sjukdomar,, Inkluderande astma, depression, diabetes och hjärtsjukdomar.

Barn kan lida och ca 10% av barn i skolåldern kommer att lida; ca 50% av personer som lider av migrän har haft sin första erfarenhet innan 12 års ålder. Pojkarna är mer benägna än flickor, men detta förhållande förändras under puberteten. Resultatet är att kvinnor lider av dessa huvudvärk oftare än män: anledningen är att de har en högre frekvens av östrogen. Även ärftlighet är en av de skäl som ni kan utveckla migrän. Cirka 70/80% av människor som lider av det, har en familjehistoria, enligt "National Huvudvärk Foundation." De flesta som lider av migrän har i genomsnitt ett par attacker per månad, men vissa människor drabbas oftare. Om du lider av migrän som varar mer än fyra timmar, minst 15 dagar per månad under en period av minst sex månader, är det klassificeras som "lider av kronisk migrän." Migrän kan vara svårt att diagnostisera eftersom det kan orsaka symptom som liknar de andra typer av huvudvärk. I själva verket är huvudvärk ofta fel diagnos som spänningshuvudvärk och mer än hälften av människor som lider av det, har inte utretts av läkare, vilket innebär att de inte kan få vård konstant, eller behandlas rättvist. Om du tror att du lider av migrän, se din läkare för en korrekt diagnos och behandling.

Vissa typer av basilar och ensidig migrän bör inte behandlas med triptaner på grund av oro för en ökad risk för stroke. Med hemiplegisk migrän, folk har symptom av migrän åtföljs av svaghet eller förlamning på ena sidan av kroppen. Symtomen omfattar smärta i grund en, aura, sluddrigt tal, yrsel, eller ringningar i öronen. Komma fram till en korrekt diagnos med din läkare kommer att hjälpa dig att vägleda mig till rätt behandling.

En annan typ av migrän, kallas typisk aura utan huvudvärk, brukar inte kräva behandling med triptaner. Symtomen omfattar dimsyn, ofta kallad en "aura," kan innefatta vision blinkande lampor, sicksacklinjer, blinda fläckar, dimsyn, med eller utan huvudvärk. Attackerna varar vanligtvis cirka 30 minuter, men bara fem minuter. Om du upplever denna typ av huvudvärk, bör du konsultera en läkare redan första gången det händer att utesluta andra möjliga villkor, till exempel en näthinneavlossning.

Andra läkemedel finns tillgängliga för att lindra smärtan från migrän och andra symptom, bland dem-disk smärtstillande medel, såsom paracetamol, acetylsalicylsyra, ibuprofen, naproxen; och kombinationsprodukter som innehåller paracetamol, acetylsalicylsyra och koffein. NSAID kan också användas.

De behandlingsriktlinjer som utfärdats av olika medicinska grupper, däribland American Academy of Neurology och American Academy of Family Physicians, rekommenderar att testa en receptbelagda NSAID som den första lösningen för mild till måttlig migrän och bara ta hänsyn till triptaner om den är svår, handikappande eller om andra smärtstillande medel fungerar inte. De triptaner används ofta ensam, men kan också tas med NSAID. Du bör vara medveten om det faktum att triptaner inte hindrar migränanfall. Flera klasser av receptbelagda läkemedel, flera smärtstillande och vissa kosttillskott kan användas för att förebygga migrän. Dessa inkluderar vissa antidepressiva medel, betablockerare, kalciumantagonister, vissa antiepileptika och olika tillägg, såsom mattram och Tussilago: inte utvärdera dessa behandlingar i detta sammanhang, men förebyggande åtgärder, som även omfattar icke-läkemedelsbehandlingar, är en viktig del av förvaltningen av täta migrän.

Listan nedan kan användas för att bedöma om du är en perfekt kandidat för en förebyggande medicinering är viktigt att veta att resultaten inte är önskvärt med 100% och de flesta studier tyder på att halvering av antalet attacker det mesta vi kan hoppas med läkemedel som för närvarande finns tillgängliga för detta ändamål. Du är en trolig kandidat för förebyggande mediciner om:

1. Du har täta attacker som begränsar normalt liv för tre eller fler dagar per månad.
2. Din modell av migrän är förutsägbar.
3. Där kan du använda smärtstillande medel eller triptaner på grund av andra hälsoskäl.
4. smärtstillande eller triptaner kan inte ge tillräcklig hjälp till dina attacker.

Dessutom kan du vill prata med din läkare om icke-medicinska behandlingar för hantering av migrän. Till exempel är många huvudvärk orsakas av vissa utlösande faktorer, varav en del kan undvikas eller modererade. De typiska utlösande faktorer vissa livsmedel såsom alkohol, koffein, choklad och te; även uttorkning, sover för mycket eller för lite, vissa typer av ljus, dofter eller höga ljud; menstruation, jetlag, hoppa över måltider och stress.

Andra icke-medicinska behandlingsalternativ är akupunktur, biofeedback, massage, sjukgymnastik, avslappningsträning och tekniker stresshantering.

Vad är triptaner och vem behöver det?

En migrän är en komplex neurologiskt tillstånd som innebär flera förändringar i kroppen, såsom dilation av blodkärl, inflammation och aktivering av smärtreceptorer. Flera läkemedel kan användas för att hantera var och en av dessa "mekanismer": triptaner används för att behandla, inte hindra, huvudvärk, genom förträngning av blodkärl utvidgas. Det är viktigt att notera att en stor del av befolkningen, till exempel personer med kärlsjukdom, bör inte ta triptaner, ditto dem med riskfaktorer för kärlsjukdom, såsom hög ålder, högt kolesterol, högt blodtryck, övervikt, diabetes, hereditet för hjärtsjukdom och rökning. Alla dessa kategorier av människor bör ta dem endast efter en grundlig medicinsk utvärdering för att se till att det kan finnas komplikationer från hjärt-kärlsjukdomar eller annan kärlsjukdom. De flesta läkare inte förskriva triptaner utan noggrann screening för risken för hjärtsjukdom hos män över 40 år eller hos kvinnor över 55 år: den främsta anledningen är att triptaner kan begränsa blodkärlen och har kopplats till sällsynta fall hjärtinfarkt, livshotande störningar på hjärtrytmen, stroke.

Nästan alla har en huvudvärk nu och då. Tension-typ huvudvärk är de vanligaste typerna och är vanligtvis milda, övergående och lätt behandlas med över disk smärtstillande. Mindre vanliga typer av huvudvärk inkluderar klustret och migrän. De kan förekomma flera gånger och i allmänhet involvera mer svår smärta. Vissa människor har blivit oförmögen att utföra all verksamhet av en migrän; de kan inte arbeta eller utföra andra dagliga funktioner och måste ligga ner i en mörk lugn plats tills smärtan avtar. Det finns flera sätt att skilja en huvudvärk som visas varje dag från andra typer av huvudvärk och migrän. Symtom på migrän kan variera från person till person och kan även variera från angrepp till attack.

Människor bör inte ta triptaner

Om du har eller har haft:

1. En kranskärlssjukdom.
2. En tidigare hjärtattack.
3. En tidigare stroke eller transitorisk ischemisk attack.
4. En perifer kärlsjukdom.
5. En okontrollerad högt blodtryck.
6. hemiplegisk migrän, såsom de med tillfällig svaghet en arm eller migrän med neurologiska symtom.

Tas med försiktighet om du är:

1. Äldre än 40 år för män.
2. Mer än 55 år gamla, för kvinnor.
3. Om du för närvarande tar vissa antidepressiva medel.
4. Du har diabetes.
5. Du har en familjehistoria av tidig hjärtsjukdom eller stroke.
6. Du har högt kolesterolvärde.
7. Det är i klimakteriet.
8. Det är överviktiga.
9. Det är gravid.
10. Det är rökning.

Vissa människor är känsliga för synstörningar, som ofta kallas "" aura ", som kan inkludera visioner av blinkande lampor, sicksacklinjer, blinda fläckar, eller dimsyn, vilket kan variera beroende på hur ofta de förekommer huvudvärk , svårighetsgraden av smärta och den hastighet med vilken smärtan ökar. Vi råder dig att konsultera en läkare om du tror att du lider av migrän: även forskning experimenterar receptfria läkemedel som kan vara användbara, är det värt att få en korrekt diagnos tack vare en läkare för att styra din vård. Dessutom är det inte ovanligt att behöva ett recept och du kan välja att gå till en neurolog eller en klinik som specialiserat sig på huvudvärk eller smärta; många husläkare har tillräckligt med erfarenhet för att behandla människor som lider av migrän okomplicerade. Som vi redan har noterat, i själva verket, vissa typer av basilar och ensidig migrän är i allmänhet inte behandlas med triptaner och endast en läkare kan avgöra om du lider av en av de sällsynta typer av migrän. Som en allmän regel, vem som helst med en huvudvärk, även för första gången i samband med andra symptom, såsom förlamning eller svaghet i en arm eller ett ben, yrsel, ringningar i öronen eller talsvårigheter, bör utvärderas av en läkare.

Vilken typ av huvudvärk du har?

1. Ordinarie periodiska spänningshuvudvärk
2. Kronisk daglig huvudvärk, kronisk migrän
3. Hortons huvudvärk
4. migrän, episodisk migrän

1. Ordinarie periodiska spänningshuvudvärk

- Smärta mild till måttlig intensitet
- Den kan pågå från 30 minuter till flera timmar
- Det ger en känsla av täthet, tryck på pannan eller på sidorna och baksidan av huvudet
- Inget illamående eller kräkningar
- Ingen synstörningar eller aura
- Lätt ljuskänslighet eller buller, men det är inte vanligt

2. Kronisk daglig huvudvärk, kronisk migrän

- Det finns minst 15 dagar per månad i tre månader, under minst fyra timmar per dag
- Konstant smärta på ena eller båda sidorna av huvudet
- Ingen synstörningar eller aura
- Det kan förvärras eller orsakas av kronisk användning av NSAID och paracetamol

3. Hortons huvudvärk

- Smärta är oftast svår och centrerad på ena sidan bakom ögat eller templet
- Smärtan är skarp, huggande
- Det kan vara från 30 minuter upp till tre timmar
- Ibland mer än en attack per dag
- Attacker dagligen eller nästan dagligen i veckor eller månader
- Det kan vara förknippad med rinnande näsa, rinnande ögon och känner hängande ögonlock

4. migrän, episodisk migrän

- Smärtan är måttlig till svår
- Smärtan kan förekomma i en eller båda sidorna av huvudet
- Smärta är ofta pulserande eller dunkande
- De upplever återkommande attacker som varar från fyra till 72 timmar om det inte behandlas
- Illamående med eller utan kräkningar är ganska vanligt
- Känslighet för rörelse, ljus och / eller buller
- Det kan vara förknippad med auror eller synstörningar
- Om du har symtom på båda, kan du lider av ett tillstånd som kallas migrän och spänningshuvudvärk "samexisterande"

Källa: Konsumentrapporter

Vad är auror?

De auror är ofta synstörningar, men du kan också känna domningar eller svaghet på ena sidan av kroppen. Till exempel kan du visa poäng eller former, eller flimrande ljus. Dessa kan skymma vision och vanligtvis föregår en migränattack. De håller från fem minuter till 60 minuter och följs inom en timme av migrän smärta.

Migrän Behandlingen kan inkludera användning av olika typer av läkemedel, inklusive NSAID, triptaner, och ergotamin. När diagnosen upptäcktes, läkare och medicinska organisationer i allmänhet överens om hur man ska gå vidare med behandlingsalternativ och förebyggande. Kraven på behandling kommer att bero på svårighetsgraden och frekvensen av migrän smärta, men i allmänhet, om du lider av sällsynta attacker, inte försvagande och milda, bör du först försöka aspirin, en NSAID eller kombinationsprodukter som innehåller paracetamol, acetylsalicylsyra och koffein för att lindra smärta. Alla läkemedel tillgängliga utan recept eller generiska är allmänt effektiva för många människor som lider av mild huvudvärk, särskilt om attacker är vanliga.

Försiktighet med NSAID-preparat

Acetylsalicylsyra, ibuprofen eller naproxen: vara noga med att inte missbruka dessa läkemedel. Detta kan orsaka allvarliga gastrointestinala problem, inklusive blödande magsår, perforeringar och potentiellt dödlig mage, tunntarmen, tjocktarmen. För att minska risken för dessa biverkningar, använder den lägsta dos som ger lindring på kortast möjliga tid. Ta din medicin med mat kan hjälpa. Dessutom kan överanvändning av NSAID ibland utlösa huvudvärk, migrän konvertera sporadiska episoder i kronisk daglig huvudvärk. Du måste berätta för din läkare om detta händer: du måste sluta ta läkemedlet under en tid och byta till alternativ.

Effektiviteten av orala triptaner

Chanserna effektivitets:

a. Generiskt namn och dos
b. Märke
maximal c.Dose inom 24 timmar
d. Period 2 timmar
och. Fullständig frihet från smärta vid 2 timmar
f. Kvarstående svar, inga biverkningar
g. Upprepning

Om din huvudvärk är svår, kan din läkare ordinera en av de billiga läkemedel innan. Vissa människor som lider av måttlig migrän svarade väl. De flesta människor som lider av migrän med måttlig till stark vilja behöver förmodligen triptaner. Detta rekommenderas särskilt om din migrän kan störa normalt liv.

För samtidig behandling av flera möjliga orsaker till migrän, kan din läkare rekommendera att ta triptaner med NSAID. Den Treximet, innehållande sumatriptan och naproxen är det enda kombinerade p-piller tillgängliga: studier visar att det kan vara mer effektivt än enbart sumatriptan, men det finns inga bevis för att har en fördel jämfört med köpet av de två individuella piller tas tillsammans.

Andra läkemedel är tillgängliga, men triptaner anses överlägsen: opiat-baserade smärtstillande medel, såsom hydrocodone och oxikodon, som kombineras med aspirin eller paracetamol används ibland, men sällan fungerar bra mot migrän. Och, som nämnts tidigare, dessa läkemedel kan också leda till problem med "överdriven användning av droger" såsom huvudvärk, kan vara beroendeframkallande och kan förvärra huvudvärk på många sätt.

En annan drog som ibland används för att behandla migrän är en nässpray som kallas dihydroergotamin är mycket effektiv, det hjälper cirka 60% av dem som anlitade honom, säger studierna, men kan ha biverkningar särskilt som det orsakar svår begränsning av blodkärl i hela kroppen. Det kan också orsaka känsla av nästäppa. Dihydroergotamin finns i form av injektion, vilket kan vara självadministreras eller administreras av en läkare.

Valet av triptaner

Att välja triptaner, bör du och din läkare överväga kostnader och hur många doser används per månad, bevis på effektivitet och biverkningar, hastighet och hur länge de fungerar, för att räkna ut den bästa lösningen för dina behov. Alla triptaner finns som piller. Två finns även tillgängliga som nässprayer, en finns som ett plåster, och två andra är tillgängliga i form av tabletter som löses upp i munnen. De lösliga tabletterna kan vara ett alternativ för människor som har svårt att svälja tabletter, men ett problem är att lösliga tabletter innehåller aspartam, vilket kan vara en migrän trigger för vissa människor. Så om du är känslig för denna konstgjorda sötningsmedel, är det tillrådligt att undvika tabletterna. Injektion, nässpray och patchar kan vara bra alternativ för dem som lider av migrän och som också lider av illamående och kräkningar. Sumatriptan är den enda triptan tillgängliga i injicerbar form. Plåstret hjälper administrera sumatriptan genom huden, men inte finns som generisk, vilket betyder att det är dyrt. Injektionen ger lindring snabbare än piller eller nässpray, men har den högsta förekomsten av biverkningar: många människor misslyckas med att injicera sig själva men kan vara en bra lösning för dem som lider av kronisk migrän vars debut av smärta tenderar att vara snabb och allvarlig, de som vaknar upp med en attack på ett långt framskridet stadium, eller de som kräks under en attack och kan inte ta orala läkemedel. Den injicerbara versionen finns i tre former: en spruta, en engångspenna, en burk av gas som ska injiceras sumatriptan under huden utan nål.

De triptaner skiljer sig från andra droger som de agera snabbt, men "bete" på olika sätt. Några piller baserade triptaner kan lindra migrän smärta snabbt medan andra arbetar långsammare, men har längre bestående effekter.

Alla triptaner kan orsaka biverkningar. Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer ett läkemedel av denna typ. I studier utförda på personer som lider av migrän med måttlig till stark, har triptaner i allmänhet lättade smärtan inom två timmar i 49-69% av befolkningen. Fullständig frihet från smärta var mindre vanligt, endast ca 18-39% av befolkningen inom två timmar efter intag. Återkommande migrän var vanligt och endast 11-21% av befolkningen hade fått befrielse från symptomen.

Sumatriptan är den mest testade: Det är särskilt viktigt för biverkningar eftersom det är referenspunkten för effektivitet med vilken jämförs de andra triptaner. Studier visar att de flesta av de nya triptaner, utom frovatriptan kan ge smärtlindring så åtminstone likvärdiga med sumatriptan. Dock kan rizatriptan ge bättre smärtlindring än många av de andra triptaner. Och även om ett mindre antal studier har gjorts med hjälp av rizatriptan i löslig form, hittills har fler personer tyckte att fullständig frihet från smärta och återgå till normal funktion inom två timmar, långt mindre än 50 mg sumatriptan, med i genomsnitt 24 timmar.

Det finns några varningar som du bör vara medveten om när det gäller att jämföra rizatriptan kontra sumatriptan. För det första innehåller den föreliggande versionen konstgjorda sötningsmedlet aspartam, vilket kan utlösa en migrän hos känsliga individer; Dessutom är rizatriptan endast tillgänglig i tablettform, medan sumatriptan finns för injektion, som en nässpray, som ett plåster, vilket kan vara en stor fördel. Experter avråder blandning, så om du tar en annan typ av triptan, men du behöver ett botemedel snabbare, mer tillförlitliga, huvudvärk ovanligt svår eller ihållande, alternativen är begränsade.
Om du tar Sumatripan som piller, plåster eller spray version, kan du prova det som en injektion.

Frekvens av biverkningar i de orala triptaner

a. Generiskt namn och dos *
b. Biverkningar *
c. Bröstsmärta
d. Yrsel
och. Domningar / stickningar
f.Sonnolenza
g. Trötthet

Läkare brukar rekommendera att du börjar ta triptaner tidig debut av migrän. Av placebokontrollerade studier tror att 41-68% av befolkningen har möjlighet att uppnå fullständig smärtfrihet vid två timmar när de tar dessa triptaner: oral eletriptan 40 mg, re-za triptan 10 mg, sumatriptan 100 mg, zolmitriptan 5 mg och den kombinerade p-piller sumatriptan / naproxen 85 mg / 500 mg. Vi kan dock inte med säkerhet säga att tidig behandling är bättre, eftersom inga studier har direkt jämfört de båda behandlingsstrategier för att se om man är överlägsen den andra. Förutom smärta kan triptaner också lindra andra migränsymtom, såsom illamående, kräkningar och känslighet för ljus och ljud. Ändå få studier har undersökt hur och vilka kan lindra dessa symptom, men de flesta tyder på att inte skiljer sig mycket i detta avseende. Studier har också visat sig att 23-68% av människor som tar triptaner kan återgå till ett normalt liv inom två timmar. Men triptaner kan orsaka obehagliga biverkningar: mellan 23 och 40% av personer som tar dem har haft erfarenhet och några av dem var tvungen att avbryta behandlingen. Men för de flesta människor, biverkningarna är lindriga och brukar bli hanterbara i tid. De vanligaste är yrsel, domningar, stickningar, rodnad, yrsel och trötthet. Men för många människor, är det bieffekt mest oroande är problemen tryck över bröstet, tyngd, smärta, eller blodtryck. Det obehag kan förekomma i stor utsträckning till området i käken och halsen: upp till 7% av människor som tar triptaner, hänvisa till denna biverkan. Om du har bröstsmärtor eller trånghetskänsla, bör du kontakta din läkare omedelbart. De triptaner har förknippats med sällsynta fall av hjärtinfarkt, livshotande sjukdomar och hjärtrytmen, samt stroke och död. Dessa problem kan orsakas av sammandragning av blodkärlen som orsakar; människor som lider av hjärtsjukdom eller är föremål för riskfaktorer för hjärtsjukdomar kan ha en större fara, men också förekommit hos personer utan en historia av hjärtsjukdomar. Andra biverkningar är mycket sällsynta rapporter om övergående blindhet, permanent och synrubbningar.

Sammantaget ger de tillgängliga uppgifterna inte visar klart huruvida vissa triptaner har en säkerhetsprofil högre eller lägre biverkningar än den andra. Uppgifter tyder på att naratriptan kan ha en lägre biverkningar än många sumatriptan, rizatriptan, zolmitriptan, men samtidigt verkar naratriptan vara mindre effektiv för att lindra migrän smärta.

Du bör tala om för din läkare om du tar vissa antidepressiva medel, inklusive citalopram, duloxetin, escitalopram, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, sertralin eller venlafaxin. När triptaner tas i kombination med dessa läkemedel, finns det en risk för en sjukdom potentiellt livshotande, som kallas "serotonergt syndrom": det är nödvändigt så att inte ta dessa läkemedel tillsammans om det inte är under kontroll av en läkare.

De triptaner, även bör inte tas inom två veckor efter att MAO-A-hämmare, en klass av antidepressiva läkemedel som innehåller isokarboxazid, fenelzin och tranylcypromin. Mediciner kan interagera negativt och öka risken för kramper, illamående, kräkningar, svettningar, rodnad och yrsel.

Om din läkare rekommenderar att ta triptan tillsammans med en NSAID, kan du köpa piller. Det kombinerade p-piller, i Treximet, är ett alternativ om du vill ha bekvämligheten av två läkemedel i en enda tablett: innehåller 85 mg sumatriptan och 500 mg naproxen. Tanken bakom Treximet är att behandlingen av flera mål och mekanismer för migrän kan erbjuda en större minskning av smärta jämfört med behandling med enbart triptaner. I två randomiserade, placebokontrollerade, fler människor, tack vare Treximet, var helt smärtfri inom två timmar efter intag under tidsperioden mellan två och 24 timmar efter administrering av dem som enbart hade tagit sumatriptan. Även om det finns alltid oro över risken för biverkningar när man tar flera läkemedel, studier har visat att andelen övergripande biverkningar var mer benägna med Treximet att sumatriptan ensam. Dessutom andelen bröstsmärtor, yrsel, dåsighet, domningar och stickningar var samma mellan de två behandlingarna. Så, är det rimligt att tro att kombinationen p-piller sumatriptan / naproxen kan ha en liknande säkerhetsprofil, samtidigt som effektivare än sumatriptan, bara för vissa människor. Men, som vi redan har noterat, NSAID, inklusive naproxen, kan innebära en risk för allvarliga gastrointestinala biverkningar: att minimera risken, bör du använda lägsta möjliga dos under kortast möjliga tid.

I USA, är kostnaden för p-piller 31 $ varje: den Treximet är dyrare än att köpa enskilda sumatriptan och naproxen och eftersom det inte finns några bevis för att ta dem i kombination med fast dos fungerar bättre än att ta dem individuellt, du Det kan spara pengar genom att köpa generiska versioner av båda och ta dem tillsammans som separata tabletter. Sumatriptan finns i tabletter av 25 mg, 50 mg eller 100 mg, så du kan inte förbereda dosen 85 mg finns i Treximet. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra vilken dos av sumatriptan är rättvisare: oavsett vilka triptaner du tar, se till att tala med din läkare innan du lägger naproxen eller någon annan drog.

Triptaner, som sagt, kan de bli dyrt. En enda dos varierar i kostnad från tio till 100 euro, om läkemedlen som injiceras ingår. Tre triptaner finns nu som generika. I tablettform, kan de erbjuda besparingar på mer än hälften jämfört med de märkesvaror droger. För människor som lider av återkommande huvudvärk, kan kostnaden för multipla doser av triptaner också vara ett hinder för behandling. För dem med mindre frekvent migrän, kan kostnaden vara ganska lite problematiskt: enligt ovan, är triptaner antas endast när lider av en migränattack. Så om du lider av en eller två attacker per månad, eller mindre än, är de gängse kostnaderna hanterbara, men om du har tre eller fler attacker per månad, kan behandling med triptaner bli mycket dyrt.

Administrering av doser av triptaner

Tala med din läkare om:

1. Hur många gånger du kan upprepa tyst en dos inom en period av 24 timmar.
2. Den rekommenderade mängden tid att vänta innan du tar en dos.
3. Restriktioner på den maximala dagliga dosen av triptan som du har ordinerats.
4. Om en annan klass av triptaner kan fungera bättre.

Noga med att inte ta mer än ett märke av triptaner under samma period på 24 timmar, såvida inte din läkare uttryckligen föreskriver vilken typ av kombinationsbehandling.

Att köpa ett piller med högre dos eller en spray lösning, om du behöver för att lindra smärta av migrän, är en annan strategi för att minska kostnaderna. Om du behöver en ganska hög dos för att lindra symtom, ska du inte behöva ett recept från en låg dos för att spara pengar, eftersom det kommer att hamna kostar mycket mer. De piller med högre doser eller nässprayer kostar ungefär lika mycket låg dos piller, så om du behöver ta fler tabletter eller doser viktiga att få lindring, tala med din läkare om att byta till ett recept för en högre dos , som kan spara pengar.

De sju triptaner i tablettform kostar 9 till 45 euro. Nässprayer är dyrare, även injicerbara former. Tabellen nedan indinanny beräknades kostnaden för behandling av en hypotetisk person som lider av två migrän per månad och ta ett piller för varje attack, eller tar upp den högsta tillåtna dosen per attack; Det är också indicerat priset per dos i tabellen, så det är lätt att räkna ut hur mycket du kan spendera i antalet migränattacker. Priserna som visas är de genomsnittliga kostnaderna för detaljhandeln på grund av en nationell databas American hitta förmodligen lägre priser.

Med tanke på bevisen för effektivitet, säkerhet och biverkningar, samt kostnader och valet av vilken typ av läkemedel, vänder Sumatripan sig vara det bästa valet i sin generiska version, tabletter, nässpray och injektion, för personer med smärta måttlig till stark.

Sumatriptan är tillgänglig som en generisk uttalande. Men också många andra fördelar, inklusive erbjudandet om större valfrihet för användningssätt: Om du svarar på denna drog, har du fyra sätt att få det. Tabletter, nässpray, injektion, patch eller kan komplettera och integrera med varandra. Detta är en stor fördel jämfört med andra triptaner.

Den injicerbara formen av sumatriptan är mycket effektivt i att reducera migränsymptom snabbt, snabbare än någon annan. Du ska veta, dock att om smärtan inte svarar på den första injektionen, studierna förklara att det är verktyg i en andra injektion under en attack. Nässprayen producerar ibland snabbare lättnad piller, men om piller är dina önskemål, sumatriptan tabletter finns i tre styrkor, en mer än många av de andra triptaner. Detta ger dig större flexibilitet i valet av dos som fungerar bäst för dig. Om du behöver en starkare dos, tala med din läkare om möjligheten att ta 50 mg eller 100 mg piller; Du kommer att spara pengar. Men var noga med att inte använda dessa läkemedel mer än nödvändigt. Som nämnts tidigare, kan missbruk av triptaner orsaka huvudvärk medicinering överanvändning, vilket kan tvinga dig att sluta ta läkemedlet.

Det är mycket viktigt för dig att veta att folk reagerar olika på de olika triptaner. Du kan få lite eller inga resultat från en och svarar bättre på en annan, då, om valet inte fungerar, diskutera med din läkare för att prova en av de andra; läkare ofta ändra typ av läkemedel om det första inte är effektiv förskrivning. Om sumatriptan inte fungerar för dig, kanske du vill prova rizatriptan, som finns i vanliga tabletter och lösliga tabletter. Studier visar att rizatriptan kan vara mer effektivt än vissa andra triptaner: en dos på 10 mg, kanske kan lindra smärtan inom en timme, fri från smärtan helt i två timmar, ge smärtlindring förlängas till 24 timmar, jämfört med de flesta andra piller. Som vi redan har noterat, de lösliga tabletterna innehåller aspartam, vilket kan vara en utlösande faktor för vissa människor migrän. Så om du är känslig för denna konstgjorda sötningsmedel, bör vi undvika dessa tabletter. Om du inte kan tolerera sumatriptan eller andra triptaner på grund av deras biverkningar, rekommenderar vi att du prova en lägre dos. Studier visar att de lägre doserna är mindre benägna att orsaka biverkningar. Så om en mindre dos ger ändå med tillräckligt lindring av migrän smärta än en högre dos, kan detta bidra till att undvika oönskade bieffekter. Vissa människor är inte hjälpt av triptaner, eller inte tål dem väl. I så fall, du och din läkare måste tänka på andra behandlingar.

Bevisen för effektivitet

Den rapport som nämns i denna artikel är baserad på en analys av de vetenskapliga bevis utförda triptaner. Vi identifierade mer än 1600 studier som publiceras i den medicinska litteraturen och eventuella ändringar mellan 1988 och 2008. Av dessa inriktades analysen på 98 studier som direkt jämfört en typ av triptan med en annan, eller med andra läkemedel migrän eller en placebo.

1. Effektivitet

Triptaner varierar i effektivitet. För dem som vill ta piller eller kapslar, alla triptaner är mer effektiva än placebo. Två av dem, är mindre benägna än andra att lindra smärta inom två timmar frovatriptan och naratriptan. Den fasta doskombination produkt innehållande sumatriptan och naproxen, lindrar smärta inom två timmar i 57-65% av befolkningen.

Studier indikerar att rizatriptan kan vara effektivare än många andra triptaner i olika storlekar. Med dosen 10 mg, är det mer sannolikt att lindra smärta inom två timmar jämfört med en dos av almotriptan 12,5 mg, 2,5 mg naratriptan, sumatriptan 100 mg och zolmitriptan 2,5 mg. Men när det gäller att lösliga tabletter rizatriptan, det finns mindre tillgängliga studier om hur man kan jämföra det med andra triptaner. Hittills har studier visar att fler och fler människor blir smärtfri två timmar efter intag av lösliga tabletter 10 mg rizatriptan, jämfört med tabletter av sumatriptan 50 mg. Och fler och fler människor i testgruppen av rizatriptan var fortfarande smärtfri efter 24 timmar. Däremot har lika många personer i testgruppen av rizatriptan och sumatriptan grupp fann en avkastning på sin migrän inom 24 timmar. Ingen studie har dock ännu direkt jämfört lösliga rizatriptan tablett med tabletten av sumatriptan 100 mg.

Lägre doser av vissa tabletter kan lindra huvudvärk av högre doser när de administreras omedelbart efter i en attack. Sumatriptan 50 mg, 5 mg rizatriptan och zolmitriptan 2,5 mg, till exempel, kan vara lika effektivt som dubbla doser: andra triptaner kan också drivas vid lägre doser, men studier har ännu inte provat. Dosen är viktigt eftersom lägre doser utgör mindre risk för biverkningar men högre doser tenderar att fungera bättre och tidigt på en attack, vilket ökar risken för fullständig lindring smärtlindring. Men de kan också öka risken för biverkningar. Det viktiga är att hitta den dos som passar dig bäst.

Effektiviteten av triptaner har i stor utsträckning bedöms av bedömningar av smärta vid en och två timmar; Detta är i själva verket ett standardmått eftersom undersökningar har funnit att personer som lider av migrän är mer bekymrade för att lindra sin smärta snabbt. Tyvärr, som tidigare rapporterats, kan mindre än hälften av alla patienter förväntar sig att uppleva total smärtfrihet inom de första två timmar efter intag triptaner. Färre studier har tittat på smärtlindring under 24 timmar och befrielse från andra symtom som känslighet för ljud eller ljus. Färre studier har även granskat huvudvärken återkommer efterverkningarna av triptaner: detta trots att den återkommande smärta är ett vanligt klagomål av patienter som lider av migrän. Vissa människor behöver för att ta den andra och tredje dosen av triptaner och / eller andra typer av migrän mediciner för att "rädda" sig från huvudvärk som återkommer inom 24 timmar efter första lättnad.

2. Tidig behandling för en migränattack

Jämfört med mer detaljerade studier, men äldre, där migrän väntade lite "innan du tar drogen, senare studier har fokuserat på antagandet före i en attack, vid första tecken på mild smärta. Detta anses vara en "verklig användning" och hittills, visar resultaten att 41-68% av patienterna säger att de är smärtfri inom två timmar efter intag av oral dell'eletriptan 40 mg, 10 mg rizatriptan, sumatriptan 100 mg , zolmitriptan 5 mg och för produkten innehåller kombinationen sumatriptan / naproxen 85 mg / 500 mg. Andra studier på tidig behandling har mätt halterna av smärta vid 24 timmar och har funnit att förtids är bättre än placebo i fråga om 12,5 mg almotriptan, eletriptan 40 mg, 10 mg rizatriptan, sumatriptan 100 mg och för med fast doskombination produkt innehållande sumatriptan och naproxen. Vi kan dock inte med säkerhet säga att tidig behandling är bättre behandling, eftersom inga studier har direkt jämfört dessa två strategier för att se om man är överlägsen den andra.

3. Säkerhet

Triptaner är i allmänhet säkra läkemedel när de används på rätt sätt och förskrivs till rätt patienter, men bör inte tas av personer med vissa medicinska tillstånd och riskfaktorer för hjärtsjukdomar och stroke. De studier som direkt har jämfört olika triptaner tyder på att det finns liknande säkerhetsprofil, eftersom det inte fanns någon skillnad i pris för biverkningar, såsom bröstsmärta / täthet och yrsel. De triptaner har förknippats med sällsynta fall av hjärtinfarkt, hjärtrytmrubbningar, stroke och död. Dessa problem kan orsakas av sammandragning av blodkärlen som orsakar triptaner. Människor som lider av hjärtsjukdomar eller riskfaktorer för hjärtsjukdomar kan ha en högre risk, men också förekommit hos personer med någon historia av hjärtsjukdomar. Andra biverkningar är mycket sällsynta rapporter om övergående blindhet, permanent och synrubbningar.

Innan triptaner, måste du se till att du inte lider av alla de faktorer som ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke, vilket skulle kunna förbjuda tar något av dessa läkemedel. Läkaren ska också be eller utför screening för dessa riskfaktorer. De viktigaste riskfaktorerna för hjärtsjukdom och stroke är: högt blodtryck, diabetes, LDL-kolesterol, rökning. Miljontals människor har högt blodtryck eller diabetes och inte vet det. Det bör inte ta triptaner om blodtryck och blodsockernivåer inte kontrollerades. Du bör också ta om du är i riskzonen för en hjärtattack eller stroke, eller om du redan behandlas för dessa sjukdomar.

Om du lider av smärta eller trånghetskänsla i bröstet när du tar triptaner, bör du kontakta din läkare omedelbart. Upp till 7% av människor som tar triptaner avser att uppleva bröstsmärtor och / eller förtryck. Denna biverkning har inte kopplats till hjärtsjukdomar, men som människor som tar triptaner har haft hjärtinfarkt på sällsynta tillfällen, är det bättre att vara säker än ledsen.

4. Läkemedelsinteraktioner

Alla triptaner samverkar negativt med ergotamin eller dihydroergotamin, och bör inte tas inom 24 timmar efter intag. En läkemedels eletriptani triptaner bör inte tas inom 72 timmar från "tar mediciner som hämmar ett leverenzym specifik. Detta gäller följande: ketokonazol och itrakonazol, som är svampdödande, nefazodon mot depression, Clarithromycin för bakteriella infektioner, Trileandomycin för lunginflammation, ritonavir och nelfinavir för hiv / aids, Verapamil för högt blodtryck.

De fysiska effekterna av rizatriptan kan öka om de tas med propranolol. Rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan kan interagera med antidepressiva läkemedel som kallas monoaminoxidashämmare, såsom fenelzin, tranylcypromin och isokarboxazid. Tala med din läkare om hur du justerar dosen av triptaner eller alternativ i dessa fall. Du måste tala om för din läkare om du tar några antidepressiva läkemedel, inklusive fluoxetin, paroxetin, sertralin, fluvoxamin, citalopram, escitalopram, venlafaxin och duloxetin. När triptaner tas med dessa mediciner, det finns en risk för en potentiellt livshotande tillstånd som kallas serotonergt syndrom. Så ta inte dessa mediciner tillsammans, om de inte är under överinseende av en läkare.

5. Skillnader i ålder, ras och kön

Det finns inga belägg för att triptaner är mer eller mindre effektiva eller säkert för någon särskild grupp på grund av ålder, kön eller ras / etnicitet. I allmänhet, har studier av triptaner inblandade mestadels vita kvinnor runt 40 år vid god hälsa. Vissa tester har i allmänhet uteslutna personer med hjärt-kärlsjukdom, okontrollerad hypertoni, leversjukdom och flera andra villkor, av de skäl som ovan.

Tala med din läkare

Det är viktigt att klargöra att den information som finns på nätet är inte avsedda att ersätta dom av en läkare. Också vi hoppas att vara användbara med den här artikeln, men när läkaren kommer till ett beslut om triptaner och på sin dos, det är verkligen bäst för dina specifika behov. Många människor är ovilliga att diskutera kostnaden för läkemedel med sin läkare, och även en del studier har visat att läkare oftast inte tar hänsyn till de priser som när det gäller receptbelagda läkemedel inte lånas: gör alltid krävs, kan läkaren anta att kostnaden är inte en faktor för dig.

Fråga äldre läkemedel

Många människor tror att de nyare läkemedel är också den bästa. Detta är ett naturligt antagande, men det är inte alltid sant. Vissa studier har funnit att många äldre läkemedel är lika bra som nya läkemedel. Tror du, särskilt när det gäller säkerhet, har de nyare mediciner ännu inte uppfyllt genom tiderna och många oväntade problem kan inträffa även om du redan finns på marknaden. Naturligtvis, vissa receptbelagda läkemedel är de senaste i själva verket effektivare och säkrare: tala med din läkare, för att inte tala om möjligheten att ta generiska läkemedel.

Fråga efter generiska läkemedel

De receptbelagda läkemedel kallas "generiska" när ett företags patent har löpt ut, vanligtvis efter cirka 12/15 år. Vid den tidpunkten, kan andra företag tillverkar och säljer läkemedel. Generics är mycket billigare än märkes droger, men de är av sämre kvalitet. Faktum är att majoriteten av generiska läkemedel fortfarande användbara även flera år efter den första saluföringen. Det är av denna att över 75% av alla recept är för denna typ av läkemedel.

Håll reda på droger

En annan viktig aspekt är att föra ett register över de läkemedel som du tar. Det finns flera skäl att göra detta:

Först, om du konsultera flera läkare, kan var och en vara omedveten om de läkemedel som ordinerats av andra.
För det andra, eftersom människor skiljer sig i sitt svar till droger, är det vanligt att dagens läkare att förskriva vissa läkemedel innan du hittar en som fungerar bäst.
Tredje, många människor ta flera receptbelagda läkemedel, receptfria läkemedel, och kosttillskott samtidigt. Alla dessa kan samverka för att minska den nytta som erhålls från läkemedlet, eller till och med vara farligt.
För det fjärde namnen på receptbelagda läkemedel, är ofta svårt att uttala och komma ihåg.

Av alla dessa skäl är det viktigt att hålla en skriftlig förteckning över alla mediciner och kosttillskott som vidtagits och regelbundet granska dem med hjälp av läkare.

Kontrollera alltid den dos

Slutligen, alltid se till att ta den ordinerade dosen av medicin, bör du kontrollera överensstämmelsen mellan receptbelagda läkemedel och att kontrollera att dosen och antalet tabletter om dagen som indikeras av läkare.

Jämförelse av läkemedel mot migrän

Utvärderingen av testobjektet av denna artikel bygger främst på en oberoende vetenskaplig granskning av bevis på effektiviteten, säkerheten och negativa effekter av triptaner. Ett team av läkare och forskare vid Oregon Health & Science University genomfört en analys för att utvärdera den jämförande effekten och säkerheten hos hundratals receptbelagda läkemedel: en sammanfattning av sin analys av triptaner är grunden för den rapport som vi talar om. Den allmänna råd om diagnos och behandling av "migrän bygger på de senaste rapporterna som publicerats och källor på nätet tillförlitliga. Den ursprungliga rapporten, ämnet för denna artikel, är skyddat av upphovsrätt och kan laddas ner gratis och helt: www.ConsumerReports.org/health.

Kostnaderna för läkemedel som nämns erhölls av ett företag av information efter försäljningen av receptbelagda läkemedel: priset på ett läkemedel kan variera kraftigt, även inom en och samma stad eller land. Samtliga priser står nationella genomsnitt baserade på försäljning av receptbelagda läkemedel i butikerna eller apotek i december månad 2012.

Läkemedlen valdes med följande kriterier.
Läkemedlet skall:

1. vara godkänd av Food and Drug Administration för behandling av migrän;
2. vara lika effektivt eller effektivare än andra triptaner,
3. har en säkerhetsnivå lika med eller bättre än andra triptaner.

Consumer Reports är en oberoende, ideell organisation vars uppdrag sedan 1936 har varit att förse konsumenterna med objektiv information om varor och tjänster, för att skapa en rättvis marknad. En mer detaljerad förklaring av projektet finns på www.CRBestBuyFarmacos.org.

All information ska inte ses som att ersätta samråd med en läkare, men tillhandahålls för att förbättra kommunikationen med specialister.

^ Hortons huvudvärk: Vad är en Hortons huvudvärk? . Johns Hopkins Medicine. Hämtad 18 Mars, 2013, /> ^ Huvudvärk. . Mayo Clinic. Hämtat 13 mars, 2013, /> ^ Migrän. . Mayo Clinic. Hämtat 13 mars, 2013, /> ^ Card migrän. . Department of Health and Human Services. Hämtat 13 mars, 2013, /> ^ Migrän och huvudvärk: Vad är en migrän? . Johns Hopkins Medicine. Hämtad 18 Mars, 2013, /> ^ Huvudvärk primär och sekundär. . Johns Hopkins Medicine. Hämtad 18 Mars, 2013, /> ^ Spänningshuvudvärk: vad är det? . Johns Hopkins Medicine. Hämtad 18 Mars, 2013, /> ^ /> ^ /> ^ /> ^ /> ^ Http://www.healthline.com/health-slideshow/foods-that-trigger-migraines

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha