Mexiko: Huichol indianer från delstaten Jalisco

De Huichol indier lever i delstaten Jalisco. De Huichol indianerna är den enda levande kvarlevan av Mexikos förcolumbiska förflutna. De är mest känd genom sin peyote ritual, ritual den heliga kaktus. Men också deras artefakter är fantastisk. Varifrån kommer dessa indianer, hur de överlever och varför är de så förtjusta i majs, på peyote och hjortar?

Huichol indianer

De Huichol indianerna även kallad Wixaritari eller Wixarica. I deras språk betyder "folket". Det språk de talar kallas Wixarika. De Huichols bor i Sierra Madre, främst i norra delen av delstaten Jalisco. Ursprungligen kommer de från norra Mexiko. Eftersom de bor så långt borta i den oländiga bergen, är Huichol indianerna inte mycket influerad av västvärlden har blivit. Conquistadorerna aldrig gjort det till Huichol och missionärerna nådde Huichol indianerna förrän 200 år efter ankomsten av Cortez i Mexiko. Den katolska kyrkan har aldrig haft mycket kontroll över indianerna och uppdragen var nystartade omkring 1950. Tron av Huichol indianerna är mycket gamla och de viktigaste gudarna personifierade naturfenomen. Tatewari är elden, Nakawe tillväxt och Kaya Mari är rådjur. De älskar speciellt den heliga treenigheten majs - peyote - rådjur. De har tagit över vissa katolska praxis, men de har anpassat sig till sin tro.

Förekomst av Huichol indianer

Indianerna gick till delstaten Jalisco, kom de i kontakt med stammar som undervisade dem principerna för jordbruket. De växte majs och jagade rådjur. De äldsta bosättningarna var långt ifrån varandra. Enligt en myt som var eftersom deras fruar gjorde så ingen chans att argumentera. Det var faktiskt bara för att hon majs, bönor och pumpor växte på sluttningarna av berg och kullar som helt enkelt långt från varje stratum. Nu Huichol indianerna att tjäna sitt levebröd genom att arbeta på plantager vid kusten och genom att sälja boskap och artefakter. Kontakter med västerlänningar knappt röra vid dem, de håller sina värderingar och traditioner troget. De få turisterna kommer särskilt kring påsk, fascinerad av deras traditioner och konsumera peyote. För nu, närvaron av Huichols tålamod, men det kan mycket väl vara på väg att ändras när det finns till exempel i deras livsmiljö. mineraler skulle finnas eller när mestiser börja kräva mer mark för sitt jordbruk och boskap. För närvarande pågår en diskussion om en eko-turism väg som går från Bolanos till Huejuquilla och löper genom Huichol territorium. Vägen är inte helt konstruerat, men det har redan börjat utgrävningsarbetet. Den mexikanska regeringen skulle vill Huichol anpassa, att lära sig spanska och klä Western. Det är en kniv som skär åt båda hållen. På detta sätt Huichol odlingsbrunn kan förloras helt. Och det skulle vara synd, eftersom de är den enda levande kvarlevan av Mexikos förcolumbiska förflutna.

Övertygelser och traditioner

De viktigaste ceremonier i Huichol indianerna hålls i tuki, en rund tempel. Riterna leds av en tzauririka eller sång shaman. De viktigaste ceremonier är desamma som i början av sådden, från början av skördesäsongen, och att samla in peyote-knapparna. För en religiös ceremoni i Huichol indianerna ofta går hjortjakt. Ceremonier är under sex månader, från december till juni. I tuki kan en Huichol också gå söka hjälp och utbyta idéer med andra.
Den mest kända och fascinerande tradition av Huichol indianerna är att den heliga kaktus, peyote, en karaktärslösa kaktus art. Peyote eller Peyotl betyder i nahuatl "glänsande, silkeslen, vit" och hänvisar till hjärtat av kaktus. Han kallade också hikuri. Denna kaktus innehåller meskalin, ett ämne som har en hallucinogen effekt. Vad är roligt är att den heliga växten inte växer där Huichol bor. Den Jalisco jord och klimat är inte lämpliga. Därför Huichol har varje år på pilgrimsfärd till nordost, till öknen i San Luis Potosi, omkring 500 kilometer bort, närmare bestämt till den plats Wirikuta. Tidigare pilgrimerna gjorde denna resa till fots på cirka fyrtio dagar, fram och tillbaka. Nu pilgrimer gå att ta ett par dagar att fortsätta sedan med buss eller en lastbil. Längs vägen de inte stannar vid alla de heliga platserna att göra uppoffringar. Redan före avresan grundlig förberedelser görs och erbjuder även till gudarna. Någon som går på pilgrimsfärd bakom peyote, måste bekänna sina köttsliga synder. För detta ändamål en pilgrim på fjärde eller femte dagen av sin resa en serie knop i en rad ixtle. För varje köttslig synd, måste han göra en knut. Han kommer att stå elden, bikt alla detaljer om hans fällt, och sedan kastar knuten i elden. Under resan får Huicolen använda inget salt, bara lite vatten att dricka och mycket lite mat. Det är faktiskt en sorts fastan. De bör inte heller tvätta under resan, precis som kvinnorna stannade hemma. Väl på plats, de måste hitta peyote. Anläggningen är bara lite över marken uitpiepen och sedan också färgen på jorden. De kan bara börja skörda efter Chaman på "stag" jagas. För detta ändamål är en pil skjuten på peyote. På två dagar de lyckas samla det i cirka 15 kilo peyote. På plats finns redan en del äts för att komma in i trance och ansluta sig till gudarna i kontakt. Resten torkas och tas hem. Anläggningen är oerhört bitter. När du äter av det, ser man först färgade blinkande lampor och sedan flytta objekt ändrar form. Under resan, är Huichols förhöjda till prästerskapet. Varje Huichol måste gå minst en gång på en pilgrimsfärd. För pilgrimer tillbaka till sina familjer kan de fortfarande har att utföra en ritual. Då alla kan äta peyote, inklusive barn. De sväljer det igenom med choklad, läckra eftersom kaktusen är inte. De äter mycket lite av, sedan göra peyote hunger, törst och sexuell lust försvinner. För stora intag man börjar hallucinera. Festen på deras återkomst tar ungefär tre dagar och hålls i april eller maj. Resten av peyote tas under ceremonier för sådd och skörd säsong och rådjursjakt. Den ena delen offras till gudarna för en god skörd. Det är också förbrukas under dyrkan av regnguden. Medicin Män tar peyote när att diagnostisera sjukdomar. Dessutom är peyote också användas som en medicin för orm och skorpionbett, infektioner, med reumatism och för psykiskt sjuka.

Kläder

Den traditionella klädsel av Huichol indianerna är mycket färgglada och snyggt. De män bär en beige linnebyxor med färgglada rand längst ner. Sedan bära en skjorta utan knappar som endast ovan är öppen, en sorts tunika. Även denna skjorta är beige linne med vackra motiv på botten och på ärmarna. Detta de bär en bred linning i ljusa färger. På huvudet bär de en stråhatt, också beige färg med igen ljusa färger i inredningen. Särskilt rött och gult används ofta för broderi. På hatten ibland fjädrar införas som en extra. Kvinnor bär vanligtvis en kjol toppad med en tunika, även med en räddningsplanka. Deras kläder är vanligtvis lugnt och färgglada.

Art

Konsten av Huichol indianerna kännetecknas av ljusa färger och psykedeliska ritningar av sina myter och visioner. I synnerhet är växter och djur föreslagits. Huichol indianerna göra färgglada målningar. Deras specialitet är målningar av mångfärgade rep pressas in bivax. Den mest kända, nu avliden, Huichol konstnären Jose Benitez Sanchez. Även bön objekt görs i alla former och färger. Masker är också av Huichol konstnärer. Igen mycket färgstark, målade på trä eller igen med pärlorna eller strängar som är tryckta i bivax. Användning av samma teknik pärlorna görs även trä figurer, mestadels av djur. För stora bilder av konstverk från Huicholes, besök Guadalajara vara på marknader säljs också ett slags vänskap band i klara färger, med pärlor och tillverkas med teckningar av djur och växter, inklusive peyote. Den typiska Huicholkleren av män kan hittas på marknaden. Eller ens de är original, kvarstår frågan ...

Museer

Om du vill veta mer om Huichol indianerna kan hittas i Casa de Artesanias de los Huicholes i Zapopan, Guadalajara. Detta hus är både museum och försäljningsställe för produkterna i Huichol indianer och Gozo. Även om mycket små, kan man ändå enkelt spendera en halv dag att rota runt och mycket att lära sig om Huichol indianerna. Konst Produkterna säljs till rimliga priser.
I Huejuquilla El Alto, Jalisco hittar Huichol Center. Dessutom arbetar vi på att bevara och främja Huichol kulturen. För mer information, besök www.huicholcenter.org.

Huichol konst i Belgien

För dem som ville njuta av ett straff bit Huichol konst men inte har möjlighet att resa till Mexiko, som fanns i 2013 för att uppskatta en kopia av Vochol i Centrum för Fine Arts i Bryssel. Den Vochol är en Volkswagen Beetle inredda helt i traditionen av Huichol konst med glaspärlor.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha