Mellanstatlig och överstatlig federation

Mattis Hedberg Februari 28, 2016 Miscellanea 294 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Internationella organisationer är väl kända. Du har säkert hört talas om FN, Världsbanken eller en mycket välkänd bland oss: Europeiska unionen. Dessa liksom andra internationella organisationer på ett visst sätt i förhållande till varandra. Tre nyckelord här är; mellanstatlig och överstatlig federation. Dessa ord du kanske låter lite mindre bekant. Den här artikeln förklarar vad dessa ord.

Suveränitet?

Innan de ovannämnda tre begrepp förklaras, är det bra att veta vad suveränitet betyder. Detta är rätt för ett land att köra slut på ström inom sina egna gränser. Detta är även kallat den högsta makten av självständighet. Ett exempel är politiken för lätta droger i Nederländerna. Detta tolereras, och det finns ett annat land inte säga något om det.

Mellanstatlig organisation

I en organisation som denna, är medlemsstaterna bundna av organisationen av konventionen. Detta innebär helt enkelt att varje deltagande land måste följa vissa regler. Dessa regler är desamma för alla länder. Den beslutsmakt och verkställande makten ligger hos medlemsstaterna.
Exempel
FN och Världshandelsorganisationen är två bra exempel på en mellanstatlig organisation.

Överstatliga organisationer

Detta är ett partnerskap i vilka länder frivilligt avstå från någon del av sin suveränitet till organisationen. Detta innebär att ett land är begränsad i sin självständighet. Organisationen har därför möjlighet att genomdriva samarbetet. Däremot kan medlemsstaterna alltid välja att upplösa organisationen.
Exempel
Ett gott exempel är EU.

Federationen

När en organisation så här, det är en central regering och ett antal områden. Den högsta makten i en organisation som är på central nivå. Graden av oberoende stat bestäms av den federala regeringen, eller begränsas av konstitutionen.
Exempel
USA, men även Tyskland är en federation.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha