Maneter Plague runt Medelhavet

Semesterfirare att få länderna på Medelhavskusten väntas under sommaren 2013 återigen inför en manet pest. Under sommaren 2012 många spanska stränder har stängts, vilket skedde i Medelhavsområdet många Pearl maneter. En bit av lysmanet kan få mycket allvarliga konsekvenser och det är därför lämpligt att agera snabbt. Faran ligger i det faktum att många inte vet vad de ska göra efter att få en manet sting. Inte bara runt Medelhavet, men också i resten av världen kommer att bli allt inför en manet pest. Sommaren 2012 hade mer än 150.000 människor som skall behandlas för allvarliga maneter svider. Beräknas vara överträffas denna siffra under 2013.

Lysmanet

Maneter är invertebrates coelenterater som består av vatten för det mesta. Det finns tusentals arter av maneter. Konsekvenserna för människor är av maneter annorlunda.
På stränderna runt Medelhavet är främst lysmanet som ger årligen för många olägenheter. Även under sommaren 2012, är detta maneter åter siktats i stort antal. Den lysmanet kallas självlysande maneter. Namnet är tack vare sin färg. Den lysmanet är nämligen lila färg och mörker har ett gult sken. Den maneter har en diameter av omkring tio centimeter i diameter och har åtta tentakler och åtta neteldraden. Dessa neteldraden kan vara tre meter lång.
Den lysmanet bor främst i varma och saltare vatten i Atlanten, Röda havet och nämnda Medelhavet. Dessutom är dessa maneter under varma somrar regelbundet i ett stort antal rapporteras till kusterna. När detta är fallet är Pearl Maneter en riktig plåga för många turister som årligen lockar till semester stränder.
Hittills finns det inget uppenbart skäl för att hantera framväxten av dessa plågor av maneter. Experter misstänker att de plågor som orsakas av en brist på naturliga rovdjur som tonfisk, svärdfisk och havslädersköldpaddan, men det finns också undersökt andra orsaker. En annan anledning kan vara bristen på nederbörd. När det finns lite nederbörd under ett år, är havsvattnet i allmänhet mindre söt och varmare temperatur. Den lysmanet kan frodas i varmare och mindre söt havsvatten, men också stora mängder djurplankton Pearl Maneter skulle kunna locka till stränderna.

Vad gör man när en manet sting?

Populärt är det ofta talas om en manet sting. Men när det talas om en manet bett har varit mestadels ett sting från en manet. De utskjutande delarna av kroppen av maneter är belägna i tentaklerna. Dessa utskjutande delar kallas nematocysts. Dessa utskjutande delar eller gifkliertjes innehåller några typ ihåliga nålar.
När en person kommer i kontakt med en manet, dessa ihåliga nålar infektera giftet i huden.
En tonhöjden för lysmanet är mycket smärtsamt, men behöver inte vara samma farliga. Om man är allergisk mot en manet sting är snabb, handel avgörande. I dessa fall, en känsla av lysmanet nämligen kan orsaka hjärtstillestånd.
Förutom till svår smärta, är också långvarig klåda, rodnad och svullnad av huden vanligaste klagomålen. Också, yrsel, illamående och kräkningar är inte konstigt klagomål.
Hur man ska agera efter en manet sting?
  • Efter en manet sting kan du bäst, skölj såret så snart som möjligt med saltvatten och kyldes sedan med en kylklamp. Se till att du är säker på att vattnet inte är rent vatten. Nämligen sötvatten kan orsaka mer skada. Färskvatten kan aktivera nematocysts återstående gift som ännu injiceras.
  • Det är också bra att behandla huden runt maneter sting med ättika. Vinäger säkerställer att nematocysts är avaktiverade.
  • Behandla huden med en kylklamp, kan det gå från svullnaden.
  • Behandla huden med en klåda avlastande salva. De flesta salvor används också för andra insektsbett är tillräckliga för behandling.
  • Vid svåra symtom, som huvudvärk, kräkningar eller andningsproblem, eller när du är osäker är det alltid klokt att konsultera en läkare eller första hjälpen så snart som möjligt.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha