Lynch syndrom: ärftlig tjocktarmscancer och viktminskning

Halsten Lundberg Juli 21, 2016 Hälsa 5 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
När en signifikant del av de personer är för kolorektal cancer. En stor del av fallen orsakas av den genetiska variationen kallas Lynch syndrom. Dessutom är cancern redan det femtionde året. Vad innebär detta syndrom, vilka konsekvenser och hur kan det behandlas?

Lynch syndrom

  • Cancer femtionde år
  • Polyper
  • Huvudsaklig orsak
  • Var kan jag titta på?
  • Erhållande syndromet
  • Hur behandlas det?

Cancer femtionde år

Mest typiska för detta syndrom är att personen på grund av ärftlighet redan innan de fyllt femtio tjocktarmscancer. Det är således relativt snabbare jämfört med spontant förekommande variant. Av alla typer av cancer i tjocktarmen, i termer av fem procent av fallen, en ärftlig sjukdom. Eftersom det är en genetisk sjukdom, kan sållas ut. Det kan vara för tidigt så behandlas och det finns goda chanser till återhämtning.

Polyper

Bildandet av cancer i mag-tarmkanalen börjar nästan alltid på polyp bildning. Detta är en mask-liknande deformitet, som normalt kan också förekomma i bihålorna av huvudet. I detta fall är det en malign, vilket inträffar koncentrerades i anslutningen av tunn till tjocktarmen. Denna del av tarmen är extra känsliga, eftersom höljena för att göra en rätvinklig anslutning. Tunntarmen hamnar därmed i blindtarmen. Pallen är lokalt en tur nittio grader, vilket gör den lokala tarmslemhinnan otillbörligt oroliga. Denna plats är mer mottagliga för sjukdomar med polyp bildning som följd.

Huvudsaklig orsak

Cancer alltid orsakas av en ovanlig tillväxt och proliferation av vävnad. I detta fall finns det en avvikelse i DNA, vilket kan göra att mutera. I fallet med den Lynch syndrom, det är en ärftlig sjukdom, varvid den överförs via kromosomer från föräldrarna. Om en förälder har DNA missbildning, då barnet har femtio procents chans att ha sjukdomen. Det innebär att man har högre risk att utveckla tjocktarmscancer samt. Hos kvinnor, kan det också orsaka livmoderhalscancer, där förutom det har också större chans att relaterade cancerformer.

Var kan jag titta på?

Kraftig viktminskning utan vilken det finns anledning att, alltid är ett tecken på att något är fel. Förutom denna typiska fenomen, kan kompositionen av pallen förändras och en har buksmärtor. Kroppen tar också dålig energi, så att de bantar. Det garanterar också att man är trötthet. Eftersom det är tjocktarmscancer, kommer det att utveckla blåsor och sår. De kan blöda och orsaka färsk djupröd eller mörkt blod i avföringen. Det kan ibland också omfatta blod blev svart hårt.

Erhållande syndromet

Om diagnosen inom en familj ett antal individer för vissa typer av cancer det är alltid uppmärksam. Det är viktigt att diskuteras med husläkare om möjligheten för att få syndromet. Genom ärftlighet ges en rättvis chans att avkomman olägenhet. Särskilt när flera släktingar som redan för femtio år har haft denna typ av cancer, bör man få läkarundersökning. Måste visas om det finns syndromet, så att regelbundna hälsokontroller. Överväga att kolla DNA, eventuellt CA 125, CA 15-3 blodprov, vilket förutom att med tanke på de fysiska symptom. Genom screening kan börja cancer upptäckas tidigt och behandlas framgångsrikt. Det är därför nödvändigt att gå med i tiden till den periodiska fysisk undersökning.

Hur behandlas det?

Om det har visats att förekomsten av Lynch syndrom, då kan det vara medicinskt ingripit på olika sätt. Den är beroende på graden av förekomst av cancern, vilket behandlingskombination appliceras. Den kan vara en kemoterapi, tillsammans med administrering av antikroppar, och bestrålning. Dessutom kan det vara lokal eller partiellt avlägsnande av tarmen. Detta kan också betyda att en stomi skall anbringas, så att pallen kan utmatas. Naturligtvis beror det på graden av spridning, hur väl chanserna för återhämtning. När koloncancer kan sprida sig till levern eller lungorna. Få informeras av onkolog att återhämtnings chanser och mer av behandlingen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha