Luktsinne: orsaker och behandling

Loffe Ericsson Februari 26, 2016 Hälsa 34 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Luktsinnet är ett av de fem primära sinnen som används för observation. Förutom lukten här listan innehåller ytterligare syn, hörsel, känsel och smak. Människor tar förmågan att upptäcka lukter för givet, men har du någonsin undrat vad ditt liv skulle vara utan det här alternativet? Vissa människor föds med utan luktsinne, medan andra förmåga att känna igen lukter och särskilja förlora senare i livet.

Vad är luktsinne?

För många människor, förmågan att kunna uppfatta ett normalt fenomen, och något finner vi därför givetvis, tusentals olika lukter. Men det finns människor som har förlorat denna förmåga beror på en störning av luktsystemet. För dessa människor uppfattningen av dofter likt nyklippt gräs är inte möjligt. Under människans utveckling har varit lukten av grundläggande betydelse för överlevnad genom att identifiera hälsosamma livsmedel källor och märker fara. Idag är det i de utvecklade länderna inte längre fallet på grund av tillgången på rikligt livsmedelsförsörjning. Men, kan förlust av luktsinnet har stora psykiska och somatiska konsekvenser eftersom det inte är verkligen erkänts av allmänheten och den medicinska professionen.
Dofter kan vara både en ökning och förbättra livet för en individ, tänk bara på lukten av mat och dofter som vi förknippar med en viss händelse eller person. Men lukten har också andra funktioner. Flavor bestäms till stor del av lukten leda till förlust av lukt ofta också leder till en minskning av smaken. Dessutom doft är också viktigt att förmedla känslor av rädsla och sorg.
De störningar i luktsinnet kan därför leda till en längre avbrott i våra liv. Livskvaliteten kommer att minska, vilket kan leda till ångest och aptitlöshet och utveckling av en långvarig depression. Oförmågan att upptäcka rök och gas kan också ha farliga konsekvenser som matförgiftning från att inte kunna upptäcka bortskämd mat.
På grund av den stora mångfalden av luktstörningar, kan vissa fall vara permanent medan andra är bara tillfälligt beroende på orsaken och historia. Vissa avvikelser i luktsinnet kan vara en signal av en underliggande sjukdom i nervsystemet, såsom Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom.
Namnet på denna tillfällig eller permanent nedsättning av luktsinnet kallas luktsinne. Även luktsinne kan tyda på en bakomliggande sjukdom sådana fall är inte alltid mycket allvarligt, men en brist på lukt kan leda till minskad aptit som kan leda till överdriven viktminskning, undernäring, och depression.

Orsaker

  • Luktsinne har många olika orsaker. En vanlig förkylning är den vanligaste boven i dramat för en tillfällig förlust av lukt. Andra orsaker till detta är influensa, bihåleinflammation, kronisk förstoppning, allergier och nysningar.
  • Tillfällig förlust av lukt skulle också kunna orsakas av en blockering av flödet av luft som hindrar lukten uppfattningen såsom näspolyper, tumörer och utväxter i näsan. Majoriteten av blockeringar i näsan för att åstadkomma endast en tillfällig förlust av lukt.
  • Luktsinne kan vara en tidig indikator på vissa neurologiska sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom, multipel skleros och Parkinsons sjukdom.
  • Hjärnkirurgi och skador orsakade av tumörer och aneurysm ofta påverkar näsan. Diabetes, hormonell obalans, zinkbrist och cancermediciner är också ofta kopplade till luktsinne.
  • Medfödd luktsinne är en sällsynt sjukdom som leder till en livslång oförmåga att lukta från födseln. Det är ofta ett symptom på Kallman syndrom.

Behandlingar

Medicinsk behandling kan hjälpa människor med perfekt tillfällig luktsinne för att återställa sitt luktsinne. Antibiotika slåss bakterieinfektioner medan antihistaminer är användbart mot allergirelaterade symtom. Kirurgiskt avlägsnande av näspolyper kan undvika blockeringar och förbättra lukten returneras.
Av cigarettrök är väl känt att den har ett stort inflytande på sinnena, inklusive luktsinne. Att sluta röka kan därför vara ett första steg för att förbättra lukten. Även användning av rätt nässprayer och avsvällande medel förhindra problem med lukt uppfattning. När det gäller zinkbrist kan ta tillskott verkligen är värda att överväga.
Men ibland, luktsinnet tillbaka spontant men det kommer att finnas många människor som lider under hela livet för luktsinne. Problem med luktsinnet genom nasal inflammation är tillfällig men skador på luktnerven kan orsaka permanenta luktsinne.
Medfödd luktsinne är svårt att diagnostisera eftersom det inte kan ses på medicinska tester. Personer med denna sjukdom måste lära oss att leva eftersom det för närvarande ingen behandling finns ännu.
Jämfört med blindhet eller hörselnedsättning luktsinne är fortfarande ett relativt godartat tillstånd. Även om inte mycket stora liv förändras utlöser det har sina risker. Oförmågan att uppfatta lukten kan intensifiera medvetenhet om brand, rök, gas, hindrar bortskämd mat och andra larm. Dessa människor måste förlita sig på sina andra sinnen för att varna dem för fara.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha