Länk finns mellan fetma och äggstockscancer

När övervikt ökar risken för äggstockscancer. Enligt en rapport som publicerades som ger World Cancer Research Fund.

Äggstockscancer är således för första gången sättes till den växande listan av cancer som är kända för att ha en korrelation med fetma. En hälsosam vikt då också behålla en viktig åtgärd för att förebygga äggstockscancer.

Bevis

Forskare har funnit starka bevis för denna förening i analyser av global forskning. Rapporten är en del av den kontinuerliga uppdatering Project, en långsiktig forskning där kunskap om förebyggande av cancer kontinuerligt expanderat och hålls aktuell.

Ärftlighet

Hittills har risken för äggstockscancer förknippats med faktorer som vi har liten eller ingen inverkan, såsom ärftlighet, och ålder. Men nu när det är känt att en hälsosam vikt är av betydelse för att förebygga äggstockscancer.

BMI

Det finns fortfarande mycket att uppnå på det här området. Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån har 36,9 procent av kvinnorna i Nederländerna är överviktiga, varav 10,9 procent är kraftigt överviktig. Beräkning av BMI är en metod för att kontrollera om det finns en hälsosam vikt.

Banbrytande

Nadia Ameyah, chef för World Cancer Research Fund: "Upptäckten av sambandet mellan fetma och äggstockscancer är banbrytande. Nu vet vi att vi inte är maktlösa mot äggstockscancer; vi kan själva vidta åtgärder för att minska risken för äggstockscancer. Att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt i dag är inte lätt, men genom att göra hälsosamma val i vår kost och livsstil som är definitivt möjligt. ''

Vanligast

Äggstockscancer rankas som nummer sju i rangordningen av de vanligaste cancer bland kvinnor i Nederländerna. Varje år cirka 1300 kvinnor diagnosen äggstockscancer. Denna form av cancer upptäcks ofta i ett sent skede. Överlevnadsgraden fem år efter diagnos är cirka 37 procent; i bröst, är kolon och livmodercancer som respektive cirka 85, 59 och 80 procent.

Risk för övervikt

Vetenskapliga studier från World Cancer Research Fund har tidigare visat att övervikt ökar risken för följande cancer: kolon, matstrupe, bukspottkörtel, njure, livmoder, bröst och gallblåsan cancer. Från och med idag är äggstockscancer läggas till listan.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha