Ljus och mörker, sommar och vinter

Ljus och mörker. Vi upplever det som en vanlig liksom självklara fenomen. Tack vare rörelsen hos jorden runt solen en gång om dagen och roterar också runt sin egen axel, vi vet på jorden en period av ljus och mörker och vi ser också på detta sätt de olika årstiderna. Solen går upp på morgonen i öster och ner i väster. Ändå är det något mer komplicerat än vad vi trodde från början.
Vår planet, jorden, beskriver i 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45.1814 sekunder en elliptisk bana runt solen, det vill säga vårdagjämningen till Equinox. Denna tidsperiod kallas ett tropiskt år. Detta innebär att omloppsbana runt solen tar lite längre tid än ett helt kalenderår av 365 dagar. Om man skulle locka ingenting skillnad och varaktigheten av ett år till 365 dagar skulle sluta, kan man nästan gå hungrig en dag efter fyra år. Upptagande av denna avvikelse skulle innebära att efter lång tid kommer att förskjutas i förhållande till säsonger i kalenderåret. Därför drogs introducerades i 1582 skottår. Är så - vanligtvis vart fjärde år - 29 februari in som extra dag och vi kan kompensera för den största delen av drift.

Sommaren här, vintern

Axeln av jorden från den geografiska nordpolen till den geografiska sydpolen inte körs rakt eller vinkelrätt mot banan jorden gör solen. Jordens axel bildar en vinkel av 23.439281 ° till planet av jordens omloppsbana ligger. Detta faktum orsakar årstiderna. Jorden är alltså lutande i förhållande till solen. När det är sommar i vårt område, är det norra halvklotet mer mot solen än på södra halvklotet. Det är då på hela norra halvklotet sommaren. Solen skiner på denna del av jorden än intensiv än de sydligare breddgrader. I vår vintern är det södra halvklotet mer inriktade mot solen. Det omvända gäller då. Hos oss är det vinter på södra halvklotet är det sommar.
Vid ekvatorn, den imaginära linjen som delar jorden exakt i de två halvkloten, solen två gånger om året direkt ovan, vilket är i exakt rätt ögonblick när astronomiskt våren och hösten anländer, så omkring 20 Mars eller 23 september. Mellan den första dagen av våren och hösten "slide" solen mellan Stenbockens vändkrets och Kräftans vändkrets. Tropikerna är mer än 23,4 grader sydlig bredd och 23,4 grader nordlig latitud, longitud som exakt motsvarar vinkling som gör jorden i förhållande till solen. Detta innebär att i detta område solen vid något tillfälle två gånger om året direkt ovanför era huvuden. Endast på eller mellan tropikerna, solen vid middagstid så vinkelrätt ovanför dig. Norr om Kräftans vändkrets, eftermiddagssolen på sin högsta punkt någonsin i söder. Söder om Stenbockens vändkrets hon står på sin högsta punkt alltid i norr. Han är född i t.ex.. Kapstaden ser solen så på eftermiddagen är alltid i norr.

Inte alltid öst och väst

Jorden roterar i 23 timmar, 56 minuter och 4 sekunder på sin egen axel. Rotationen också i hög grad bestämmer den riktning där solen går upp och ned. Solen stiger i genomsnitt i öster och ner i väster. Detta är definitivt inte exakt. Eftersom jorden roterar inte bara på sin axel, men också vinkel mot solen, de ändrar långsamt, det ändras varje dag även riktningen för soluppgång och solnedgång. I Nederländerna, solen på den längsta dagen i nordost och sätter i nordväst. Solen skapar sedan en längre väg över horisonten och gå tidigare och senare under. Solen är på eftermiddagen sedan vinkelrätt mot Cancer kung Times.
Den 21 december, i de flesta fall, den kortaste dagen, stiger solen i sydost och sätter i sydväst. Solen gör en kortare väg över vår miljö och är - som vi vet - senare och hon kommer att vara under. Solen är nu direkt ovanför Stenbockens vändkrets. Detta innebär också att endast den första dagen av våren och hösten som astronomi börjar är solen precis i öster och ner i väster.

Den högsta punkten

Vinkeln som solen bildar med jorden, tillhandahåller, i genomsnitt, även temperaturen. Ju högre solen kan komma i en viss dag, desto mer strålning till ett yta av exempelvis 1 m2 ekvivalent att träffas, desto mer jorden av solen värmas. I Nederländerna varierar zonshoogte högst 13 grader i den extrema norra Nederländerna den 21 december till nästan 63 grader i södra Limburg den 20 juni. När solen når sin högsta punkt, är det exakt i söder.
Den tidpunkt då solen är på sin högsta punkt, går en viss plats i Nederländerna cirka 15 minuter under loppet av året. I början av våren, solen når sin högsta punkt senare, i början av hösten tidigast. I tabellen nedan ser vi de tidpunkter då solen i staden Utrecht nådde sin högsta punkt, och den maximala höjden den når.
Gånger i holländska vintern. För juni 20 och september 23 kommer att läggas på grund av sommartid en timme.

Från ljust till mörkt

När solen går ner, kommer inte omedelbart inträffa att slutföra mörker. För några minuter kommer solen gå ned under horisonten vid första orsaka kvarvarande ljus. Vi kallar denna period av skymning. Det finns tre typer av försäkringstagare ringar, vilka var och en beror på höjden av solen under horisonten är:
Så vi kommer efter solnedgången första civila skymning, nautisk och sedan slutligen i astronomiska skymningen motiverad. Som vi tänder våra ögon och mörkt beslutsamhet, måste vi börja från den civila skymning. Där det civila skymning slutar det är för de flesta mörkt. När solen under en höjd av 18 grader är under horisonten, finns det bara enligt astronomi fråga från full mörker. I Nederländerna, slutar astronomiska skymningen upp inte mellan 20 maj och 24 juli och det återstår en liten mängd kvarvarande ljus som vi kan se mycket tydligt på en klar natt under mörka förhållanden i norr. Varaktigheten skymningen avgör hur snabbt den mörka och ljusa. I zonen mellan tropikerna är skymningen relativt kortvarig. Civil skymning varar det 11 till 23 minuter. Det finns så snabbt mörkt. Är vi mer norr eller söder om klockslaget från skymning till.
Exemplet nedan visar hur länge den civila skymning för några platser den 20 juni:
Reykjavik konstant
Oslo 105 min.
Amsterdam 49 min.
Wien 41 min.
Madrid 33 min.
Miami 26 min.
Jakarta 23 min.
Nämnda faktum att jordens axel kan inte jämförs med solen, innebär också att Arktis och Antarktis har inga dagliga återkommande perioder av ljus och mörker. Mellan 21 mars och September 23 solen lyser med fast sken i Arktis. Det är därför dag och nattlampa. På Sydpolen där än över tre månader av mörker. Mellan september 23 och 21 mar solen skiner över sydpolen och nordpolen doppade något kortare än tre månader i mörker. En period av konstant ljus och mörker sker i en kortare period även ovanför polcirkeln. På sommaren, solen beroende på latitud en dag till flera månader, som inte faller. Detta kallas midnattssolen. I exemplet ovan ser vi att Reykjavik den 20 juni har konstant dagsljus. I Nederländerna varierar längden civila skymning 30 till 52 minuter. Under hösten skymningen är kortare, omkring den 20 juni längst.
Under civila skymning, är solljuset reflekteras speciellt vid höga åskväder. När solen kommer närmare horisonten är då också medelstora och låga moln lyste. Resultatet är ofta en vacker palett av färger som förstärker synnerhet när de lägre skikten innehåller för mycket damm som solljus sprids. Det således uppstå orange till mörkröd eller lila färg.
(0)
(0)

Kommentarer - 4

Hur många timmar är den mörka, inklusive skymning, per år? Med uppriktiga tack och vänliga hälsningar Jan Zonneveld.

Varför är det nu i Wien ganska mörk än i Nederländerna.

Liten rättelse: solen når sin högsta punkt IBLAND också i norr till söder om Kräftans vändkrets. Söder om Stenbockens vändkrets solen alltid når sin högsta punkt i norr.

Jag undrar om världen är på årsbasis, ungefär samma antal soltimmar, kan du ge mig svar?

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha

Se Också