Lipasenzymet

Göran Mörner December 26, 2015 Vetenskap 52 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Lipas enzym finns i bukspottkörteln enzymet och klyver fettmolekyler till en molekyl av glycerol och tre fettsyramolekyler. Förutom lipasenzymet, det finns också många andra typer av enzymer som var och en har sina egna funktioner. Men vad är fettnedbrytande lipasenzymet lipas och exakt vad i vår kropp? Och hur fortsätter ett enzym i kroppen?

Vad är ett lipasenzym?

Lipas är ett enzym som bryter ner fett och finns i bukspottkörteln, och det finns också en liten mängd i människo saliv. Fetter är sammansatta av glycerol i vilken tyget fäst tre fettsyror. Om mer fett avbryts lösningen blir sur. Fett kan inte bara lösas upp i vattnet, men enzymer kan göra det igen. Mot lipas således att verka på fett, bör fettet delas upp i mycket små droppar. Detta är bara möjligt med vatten där lipas passagerare och tillsammans kallas detta en "emulsion". En emulsion är en blandning av fettdroppar i vattnet. Mjölk är ett exempel på en emulsion. Det finns flera olika typer av lipaser, som förekommer hos människor. Tänk på lever lipas, pankreaslipas och gastric lipas.

Vad gör lipasenzymet?

Förutom det faktum att lipas bryter ner fett i vår kropp, också spela en roll i våra digestive lipaser. I tolvfingertarmen ligger neutralisera juicer från bukspottkörteln som sura massor som kommer ut ur magen. Dessutom spelar lipas en roll i cellmembran, och lipaser är också involverade i överföring av signaler i en cell och inflammation. Så när bukspottkörteln inte fungerar på rätt sätt i vår kropp kan det leda till minskad nedbrytning av fett. Det finns färre insulin skapat så sockernivåer i blodet blir för hög.

Bukspottkörteln

Bukspottkörteln ligger ovanför i bukhålan, bakom magsäcken och under levern. Bukspottkörteln gör alvleessappen vilka det är lipas. Den viktigaste funktionen i bukspottkörteln är matsmältningssystemet. Bukspottkörteln styr också glukosnivåerna i vår kropp. Bukspottkörteln gör även två hormoner, glukagon och insulin. Glukagon och insulin reglera blodsockernivån i människokroppen.

Hur vidare ett enzym?

Ett enzym är en organisk molekyl. Denna organisk molekyl möjliggör biologiska reaktion möjlig eller accelererar dessa biologiska reaktioner utan att själva förbrukas eller förändring i sammansättningen. Kroppen gör sig enzymer, kost och motion bidrar också till detta. Ett enzym kan påverkas av ett antal skäl:
  • Koncentrationen av enzymet
  • Ytan
  • PH-surhet
  • Den typ av substrat
  • Höjden av temperaturen i miljön, för mycket kallt gör enzymet inaktivt

Denaturering av enzymer

En alltför hög temperatur orsakar denaturering av proteiner i kroppen. "Denaturering" innebär att en molekyl förlorar sin rumsliga struktur. Enzymer kan inte utföra sina funktioner eftersom de förlorar sin rumslig struktur, detta beror på att kompositionen har förändrats. Den mänskliga kroppen innehåller en betydande del av proteinet, en för hög temperatur, är därför i sista hand livshotande. Över 42 grader Celsius också förlora eftersom deras rumsliga strukturen hos proteinet, som kroppen använder för att reglera sin temperatur och att hålla. Temperaturen kommer att stiga med accelererad denaturering. Konsekvensen av detta är att människan kan dö. Så det är viktigt att behandla hög feber med feber depressiva.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha