Leversjukdom hepatit. Vad är hepatit A?

Hepatit är en inflammation i levern. Om inflammationen orsakas av ett virus, kallas det viral hepatit. Viral hepatit är världens vanligaste leversjukdom.

Det finns för närvarande sex olika former av viral hepatit är kända. Dessa identifieras av de första bokstäverna i alfabetet: hepatit A, B, C, D, E och G.

Vad är hepatit A?

Hepatit A orsakas av hepatit A-virus. Hepatit A är en mindre allvarlig form av hepatit, som förekommer oftast hos barn. Barn har ofta inga sjukdomssymptom. Hos vuxna, hepatit A orsakar ofta symptom som kan pågå i flera månader. Dessa symtom hos vuxna kan vara mycket allvarligare än hos barn, i synnerhet om det redan finns en annan form av hepatit föreligger.

Hur får man smittad med hepatit A?

Du kan bli infekterade med hepatit A-virus genom att äta och dricka mat eller vatten förorenat med avföring som innehåller viruset. Viruset kan komma in i mat och dryck som efter toalettbesök och innan du äter eller laga mat, är händerna tvättas inte. Risken för infektion ökar som de hygieniska förhållandena är sämre. Dessa inkluderar dålig personlig hygien, men också till bristande sanitet, såsom rent dricksvatten och goda avloppsnätet.

Hepatit genom nutritions-

Avlopp tävlar i bad är inte bara för simmare direkt smittkällan, men även indirekt för fisk och skaldjur, till exempel räkor, ostron och musslor. Dessa inkluderar foder med organiskt material. När smittad mat äts av människor kan få hepatit A. I fjärran länder, andra livsmedel är en källa till infektion, såsom rå frukt, grönsaker och sallader, eftersom dessa grödor kan vara i, eller besprutas med vatten där hepatit A-virus är. Hos små barn kan gå obemärkt förbi.

Hepatit efter kön

I Nederländerna har cirka 10% av de unga vuxna någonsin varit smittad med hepatit A-virus. Efter att de skyddas för livet mot sjukdomen. Vuxna kör föroreningen främst genom barn eller när du reser till länder där hepatit A är vanligt: ​​länder i Medelhavsområdet och utvecklingsländer. Infektionsrisken är mycket högre i dessa länder än i Nederländerna. Hepatit A kan också ibland överföras genom sexuell kontakt, särskilt genom analsex, det vill säga, kön vid vilken mycket små mängder avföring är i munnen, till exempel, genom att slicka anus. Hepatit A kan, i undantagsfall även överföras genom blod och blodprodukter, t ex koagulationsfaktorer, såsom används vid behandling av patienter med hemofili.

Om du blir sjuk efter att ha blivit smittad?

När du är infekterad med hepatit A-virus, tar det två till sju veckor innan han blev sjuk. Inkubationstiden är tiden mellan infektion med viruset och få symptom. Så det finns en period mellan bli smittade och den verkliga sjuka. I den senare delen av inkubationstiden är du redan smittsam, för då alla viruspartiklar utsöndras med avföringen.

Vilka symptom har du att hepatit A?

Hepatit A kan gå så lätt att du inte ens märker. Fenomenen uppträder efter inkubationsperioden och tenderar att trötthet, lätt feber, ibland smärta i övre buken och illamående. Hos vuxna är hepatit A brukar åtföljas av gulsot, som är gulfärgning av hud och ögonvitor, mörkare urin och avföring avfärgning. Barn är mindre benägna till gult. Du är smittsam under senare delen av inkubationstiden, men oftast inte lika gulsot börjar försvinna, eftersom viruset än vad som övervunnits. I praktiken, en smittsam period
 hölls från en vecka före till en vecka efter debuten av symptomen.

Konsekvenser av hepatit A-infektion

Hepatit A, i de flesta fall varar längre än sex veckor. Hos vuxna, Hepatit A ibland ta tre månader eller längre och allvarligare ut. Även patienter med kronisk leversjukdom och hepatit C har en högre risk för en allvarligare sjukdomsförlopp. Under återhämtningsperioden, och efter att patienten kan fortfarande vara lång trött. Vid 10% av patienterna anger en andra topp av sjukdomen. Om du är smittad med hepatit A-virus, inte hålla bär på viruset. Hepatit A inte leda till kronisk hepatit, det vill säga: hepatit A är inte en residualsjukdom. Om du har haft hepatit A en gång, har du resten av ditt liv där
 immun. Sällan tar hepatit A så allvarliga att sjukhusvård är nödvändig och i sällsynta fall någon till döden.

Behandling av hepatit A

Det finns ingen medicinsk behandling av hepatit A. Sjukdomen måste ha sin naturliga. Om du känner influensa och hud, vita i ögonen, avföring och urin missfärgning, bör du gå till din läkare. Efter fysisk undersökning och blodprover kan din läkare diagnostisera dig och ge råd för att undvika att infektionen till andra.

Om du känner dig sjuk, kan du bestämma om några timmars vila per dag är nödvändigt. Det är klokt att använda den första gången ingen alkohol. En diet du behöver inte följa.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha