LEGO leksaker: i dataåldern många entusiaster

LEGO är inte längre bara namnet på en växt, men har också blivit det generiska namnet på leksaken producerande företaget. De färgade plast block och figurer är kända över hela världen. LEGO är en dansk familj ägde största tillverkare av leksaker i Europa och den andra i rangordningen av världen. USA är nummer ett leksakstillverkaren Mattel. Mattel är mest känd för Barbie varumärke. LEGO har redan vunnit två gånger priset ?? talet leksak ?? och även i dataåldern fortfarande populärt med många barn.

Att arbeta med trä till plast tegel

Det hela började någon gång under 1916, när Ole Kirk Christiane i den danska staden Billund en träbearbetning butik bildades. Från 1932 Christiansen också specialiserade på att producera träleksaker under namnet LEGO kommer från danska orden benet godt vilket innebär leksaker. Efter att ha blivit populär plast tillverkas av företaget sedan 1947, leksak byggstenar av plast. Dessa stenar var dubbar upptill och nedtill på nischer med tapparna passar och stenar i en mängd olika sätt kan fästas vid varandra.

Patent som förvärvats 1957

LEGO förvärvade 1957 ett patent för stenar som vi nu vet med ännu en förbättring i förhållande till de ursprungliga stenarna. På grund av denna förbättring, blev det möjligt stenarna i fler sätt att ta kontakt med varandra. Men tyvärr orsakat den dåliga kvaliteten på plasten för ett dåligt rykte av leksaken. Först efter döden av företagets grundare Ole Kirk Christiansen kvalitet var bättre när sonen Godfred hade tagit över fallet. Efter en brand 1960 beslutades hädanefter inga fler leksaker gjorda av trä, men bara plast block.

Den senaste utvecklingen

År 1961 var systemet utvidgas genom att inkludera släpper hjul producerade vad många nybyggnads möjligheter innebar. Från det året, LEGO säljs även i USA och Kanada. Ett år senare, infördes, men element som hade en tredjedel av höjden standarden. Ett år senare plast cellulosaacetat ersattes av den mer stabila ABS som används än idag. År 1966 dök tågsystem och kunde drivas av hemmabyggda tåg på räls.

Produktion och ny serie LEGO DUPLO

Efter framgångarna med LEGO klossar skulle också bygga det för yngre barn med stenar tillåter DUPLO och utvecklas i 1969. Stenarna i DUPLO större. Sedan 1970 har företaget upplevt en enorm tillväxt och har satt upp några fabriker runt om i världen. Från den tiden fortsatt att utveckla nya element fortsätter hela tiden. Således skapade serien utrymme där rymdskepp, raketer och lunar fordon det kunde byggas. Senare teknik-serien som var expanderade senare igen med serien pneumatiska och flera andra serier. Med de senaste förbättringarna kan även robotar byggas.

Stenar och många andra modeller

Också i fråga om stenarna själva har gjorts under årens lopp, innovationer. Inledningsvis bestod systemet endast byggstenar i en röd och vit färg. Det fanns tak, dörrar och fönster med gröna och färgade stenar. Senare dök gula stenar och moderna färger är ljusgröna, ljusblå och orange. Förutom stenarna talrika andra modeller har utvecklats för att användas som byggmaterial.

Förlust tillbaka till vinst

Men tyvärr för LEGO löpte ut 1988 senaste patent för de ursprungliga blocken. Från den tiden andra tillverkare var fria att göra blocken och efter att ha tillbringat under ett annat namn. Ändå förblev många fans av leksaken varumärket LEGO trogen fram till slutet av det tjugonde århundradet inte längre gick så bra med företaget genom tillkomsten av datorn och ovanför konsolen. För år, LEGO haft att göra med förluster och kom till randen av konkurs. Efter nya trender som att svara på filmer och TV-serier som Harry Potter och Batman och delvis gjorts av den nya serien att basera var återigen framgångsrik. Fabrikerna i LEGO producerar tillsammans cirka 20 miljarder LEGO klossar per år.

Kategorier av byggsatser

De cirka 400 kit från LEGO delas in i följande kategorier:
 • Arkitektur
 • Bionicle
 • Chima, City, Classic, Skaparen
 • Dimensioner, Disney Princess, Duplo
 • Älvor
 • Vänner
 • Hero Factory, Hobbit
 • Juniors, Jégo Jurassic
 • Sagan om Ringen
 • Mindstorms, Minecraft, film
 • Ny, Ninjago
 • Återstående
 • Pirater
 • Erbjudanden, hastighet Champions, Starwars, Superheroes
 • Technic, sköldpaddor
 • Ultra Agenter
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha