Lampor för i halvskugga eller skugga

Visen Malmgren Februari 27, 2016 Hus & Trädgård 5 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Bland de många lampor finns också många arter som kan planteras ganska bra i halvskugga eller ens i skuggan. En trevlig plats i skuggan gränserna under vintergröna buskar eller buskar. Alla fina platser för lampor som är lämpliga för partiell skugga eller skugga. Titta därmed ännu längre än den vanliga sortiment och välj något nytt. Många av de lökar som trivs i en skuggig plats, är mycket lämplig för naturalisering. Så du, utan att det har att göra något för sig själv, efter några år av en stor grupp att stå en enda glödlampa.

Blomsterlökar kan också vara i skuggan

För skuggan gränsen eller under vintergröna buskar, kan lökar planteras. Även om de flesta lökar som en solig platser, förvisso är det en imponerande lista av glödlampor för skugga. Imponerande, kanske inte av det stora antalet, men säkerligen av de särdrag och yttringar av lökarna. För att göra lampor komma till sin rätt är det lämpligt att kombinera dem med perenner. Många blomsterlökar har liten eller ingen blad betydelse. Genom att kombinera dem med vackra bladverk växter, kan spektakulära kombinationer skapas. Kombinationer som två växtarter är ömsesidigt förstärkande. Lökarna inte bara som en ensam växt, men att medvetet kombinera med andra perenner, vilket skapar ett mycket mer naturligt helhet.

Arisaema

Arisaema eller Cobra Lily är inte så kända tuber. Det är synd, eftersom det är en vacker växt som faktiskt förtjänar en plats i varje trädgård. Arisaema köper mer än värt det, på grund av sin vackra blomma form och blommans färg. Anläggningen här är mycket varierande och på grund av detta Cobra Lily är så populär bland växtsamlare. Stjälkarna göra anläggningen, med sina vackra och olika smetar mönster, mycket attraktiv. Dessutom är det holländska namnet Cobra Lily mycket förvirrande. Den Arisaema visar lite att inga tecken på en lilja. Tja du kan säga att blomma form påminner om en Arum. Cobra Lily är mycket nöjda med en plats i halvskugga, där det verkligen inde vintern är inte alltför fuktig.
 • Plats: ljus skugga
 • Höjd: 30-60 cm.
 • Blomningstid: Maj-juni

Anemone nemorosa

Anemone nemorosa Vitsippa eller en välkänd lökväxt. Det är också allmänt används i skogar och skogar som tillhör dödsbon. Här är de under årens lopp ofta blir stora grupper, som på höjden därför en mycket imponerande bild. Den vackra, vackra ljusa vita blomning, glödlampor ge intryck av att det fortfarande finns områden av snö finns i skogarna. Förutom offentliga platser Anemone nemorosa är också en mycket populär lampa i den privata trädgården. Det är därför mer än erbjuds i plantskolor. Barbari av anemon delvis "orsakas" av myror. De flitiga myror säkerställa spridning av frön som den med muttrarna Anemone rinna av.
 • Plats: ljus skugga
 • Längd: 15 cm.
 • Blomningstid: mars-april

Camassia

Camassia eller Prairie Lily går bra på en plats i solen, men skuggan tolereras. Vad som är mycket viktigt är fuktigheten från marken. En fuktig och även våt jord är mycket uppskattad av denna växt.
Detta är en mycket speciell uppsvällda växt, med en vacker lång spikformade blomställning. Visa Camassia blommar mycket länge, ibland upp till nio veckor! Detta gör Prairie Lily extra intressant att plantera i trädgården.
Några vanligen erbjuds arter Camassia leichtlinii "Alba" och Camassia leichtlinii "caerulea". Den som har planterat några lökar av Camassia i sin trädgård, kommer gruppen ser större varje år vara. De är därför mycket lämplig för naturalise lökar.
 • Position: full sol till halvskugga
 • Höjd: 60-700 cm.
 • Blomningstid: Maj-juni

Chionodoxa

Snow Chionodoxa eller Glory är en tidig blomning glödlampa. Det är en stark uppsvällda växt, kräver inget speciellt underhåll, och kommer att publiceras varje år i allt fler över marken. Kort sagt, Snow Glory lämpar sig lätt för naturalisering. Och hur detta barbari sker är mycket speciell. Efter blomningen, fröna utveckla sig själva och varje frö är en "myra bröd". Denna "myra bröd" har fått sitt namn av att myror är massivt lockas till denna söta bihang av Snow Glory frön. Myrorna åka dit med delikatess av och knapra någon annanstans söta rulla på. Den bittra smak frön äta dem, men det har nu hittat rätt plats att växa igen till en vacker Chionodoxa! Snör Glory blommor är mycket små, men det finns en hel del. Och vackra, ofta mycket ljusa färger, de är mycket bra i den stilla karga trädgården. Forbesii och Chionodoxa Chionodoxa "Rosa Giant" är två vanliga och lättillgängliga arter.
 • Plats: ljus skugga
 • Längd: 10 cm.
 • Blomningstid: mars-april

Eranthis

Eranthis eller vintergäck är en tidig blunder. Vintergäck är mycket liten, men den ljusa gula färgen är fortfarande en slående föreliggande glödlampa. Speciellt så tidigt på året, när de flesta växter är fortfarande i djup sömn, är det en tillgång för trädgården. Eranthis är mycket lätt att underhålla, kräver ingen ytterligare extra uppmärksamhet åt det. Efter blomningen, bladen dör snart igång igen, men inte innan frön bildas. Eftersom vintergäck är lätt att utsäde och sprida den till sina hjärtan. Med andra ord några planterade lökar bildar efter år i början av året, en vacker gul matta. I en mild vinter Eranthis lämnar i januari sig se, särskilt på platser där de redan längre står.
 • Plats: ljus skugga
 • Längd: 10 cm.
 • Blomningstid: februari-mars

Fritillaria

Fritillaria eller Kievitsbloem i Nederländerna är fortfarande sporadiska i naturen. Särskilt vilda vita fritillary vi fortfarande möter i naturen. De sistnämnda arter finns i Oosterland poldern på Haren. Problemet är att arten är för torra. Där den förstnämnda poldern ibland kom under vatten, som nu inte längre fallet. De alltför torra förhållanden kan mycket väl innebära slutet för den vilda Kievitsbloem. I den privata trädgården kräver Fritillaria en inte alltför torrt. Fuktig skugga är perfekt för denna vackra uppsvällda växt. På rätt plats kommer blomma år efter år och det kommer alltid att visas något fler kopior.
 • Plats: ljus skugga
 • Längd: 20 cm.
 • Blommande perioden april-maj

Trillium

Trillium eller Boslelie är en sann skog växt. Ursprungligen från Nordamerika, men han trivs i vårt land. Det är en långsam odlare, men i rätt jord, kommer han att göra fint. De idealiska förutsättningar för Trillium dess rika jord och en plats i skuggan. Under rätt förutsättningar kommer Boslelie också spridas, men dessa plantor blommar bara "vid en senare ålder". Ofta kommer det att ta fem år innan Trillium för första gången är i blom. Eftersom det tar ett tag Boslelie fångar du måste ha tålamod och där han planterade också oftast lämna dem ifred. Det är bäst att markera platsen om något. Den största delen av året, inte anläggningen inte existerar, och du vet allt det finns ett spa i marken för att plantera något annat på denna plats ...
 • Plats: Skuggan
 • Längd: 30 cm.
 • Blommande perioden april-maj
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha