Lallemantia; typer och omsorg

Lizetta Fronberg Februari 27, 2016 Hus & Trädgård 7 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Lallemantia arter är underbar i gränser och blandade rabatter. Tack vare sina vackra blommor och den lätthet med vilken du kan hålla dem, de är idealiska för någon trädgård. Lallemantia tillhör familjen av labiates. De är örtartade årliga eller tvååriga växter. De är motsatta, tandade blad och blommor bilabiate som präglar de labiates. Blommorna är uppenbara virvlar lagrade. Arten förekommer främst i Klein ?? Asien och Mellanöstern ?? Asien till Himalaya. Släktet är uppkallat efter Julius Leopold Ave Lallemant, en tysk botaniker av 19th century.

Klassificering:

  • Kingdom: Plantae
  • Stam: Embryophyta
  • Klass: Spermatopsida
  • Ordning: Lamiales
  • Familj Lamiaceae
  • Kön: Lallemantia

Typer


L. iberical. canescens är ca 50cm hög. Anläggningen är något håriga och har långa lans-formade blad. Blommorna är klarblå och 3cm lång. Kronans röret är mycket längre än fodret. Anläggningen lockar bin, fjärilar och fåglar. L. canescens ?? albiflora ?? är en sort med vita blommor. Egentligen L. canescens är en tvåårig art, men eftersom de är också det första året de blir vackra blomstrar vanligtvis odlas som ettåriga.
Synonym: Dracocephalum canescens L.
L. Iberica är en årlig art som liknar L. canescens men som, till skillnad från L. canescens är inte hårig. De blå blommor är mindre och bladen sågtandade här och där. Corolla röret är helt omgiven av fodret.
L. iberica är original från sydväst - Asien men allt odlades i förhistorisk tid och spred sig till sydöstra Europa. Fröna har använts sedan bronsåldern för oljan. Detta Lallemantia olja innehåller upp till 68% linolsyra vilket är exceptionellt. Oljan har många möjliga tillämpningar, och är således ett substitut av linolja. Fröna är ätliga rå och kokt, bladen bara kokta.
Synonymer: Lallemantia sulphurea, Dracocephalum ibericum
L. peltataL. peltata är också en årlig art. Det är 35cm hög och är inte eller ibland duniga hår. Bladen är ovala till ovala. Corolla rör av den lilla blå blomma är något längre än fodret.

Skötsel

Växterna är företrädesvis på en solig plats i en väldränerad vanlig trädgårdsjord. När det inte regnar under en längre tidsperiod måste ibland gjutning, vid normal nederbörd, är detta inte nödvändigt. Varje så ofta måste rensas men annars växter behöver lite uppmärksamhet. Växterna är härdiga i vår region, men alltför våt vintern kommer inte att överleva.

Augment

Lallemantia förökas från frö. Du kan få dem i början av feb-APR direkt i öppen mark eller sår i krukor. Håll jorden fuktig men inte blöt efter sådd. Beroende på typen och omständigheter, groning ta en till fyra månader. När plantorna är stora nog för att manipulera tunna ut dem tills det är ungefär 15 cm mellan plantorna. Om de sås i krukor, placera plantorna i krukor med ca 10cm i diameter. När de är stora nog kan du plantera dem i öppen mark med 15cm mellan växter.
Blomningsperioden är från juli till augusti. I september kan du sår dem i krukor. Över vintern dem i en kall miljö, men naturligtvis, skyddas mot frost. På våren kan du plantera växterna.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha