Kryddan Kardemumma

Heike Hammarberg Februari 29, 2016 Näring 18 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Kardemumma är en av de äldsta kända kryddor, men används inte så mycket i västerländska rätter. Men i Asien och Mellanöstern är en populär krydda.

Anläggningen

Kardemumma, eller Elettaria cardamomum som den biologiska namnet säger, är en medlem av Zingiberaceae eller ingefära familj. Av anläggningen är egentligen bara används frön, eftersom de snabbt förlorar sin smak men är vanligtvis säljs hel frukt eller pod. Frukten är oftast grön färg men ibland också vitt. Anläggningen är hemma i Sri Lanka och södra Indien. Smaken är söt, men ändå skarp.
Fram till idag, är Indien den största producenten av kardemumma, bara en liten del faktiskt exporteras på grund av det enkla faktum att Indien själv det mesta konsumerar. Idag är anläggningen också odlas i Tanzania, Guatemala och Sydostasien. Anläggningen växer i tropiska områden, både i naturen och i planteringar. Anläggningen gör bäst i områden med lite skugga, även på plantager får stå träd för att säkerställa erforderlig skugga. Från oktober till december har vi skörda frukterna att hindra dem spricker öppen vid torkning. Därefter frukten torkas.
Kardemumma är den dyraste kryddan efter saffran och det finns många mindre arter finns såsom Siam kardemumma och kardemumma nepalesiska. Endast Elettaria cardamomum är den verkliga kardemumma, finns det två under sorter: Malabar kardemumma och Mysores kardemumma. Mysore kardemumma är den mest aromatiska.

Kardemumma som ingrediens

Kardemumma används ofta i orientaliska risrätter, såsom den arabiska "kubseh" och turkiskt "pilaff". En tjock sås skapas där kardemumma har tillsatts, och där åtmin okokt ris görs för att absorbera smak av såsen på det sättet. I Iran polo "rätter kardemumma används och nås via Moghuls har dessa rätter Indien, där de sedan" utvecklade polo "som" biryani s. I Sri Lanka, använder man kardemumma i kryddig curryrätter. Används också kardemumma i norra och östra Afrika, som i "ras al-hanout" i Marocko och i "berbere" i Etiopien. Kardemumma är också ofta används i söta rätter. l
Arabvärlden
I arabvärlden, är kardemumma används inte bara för ris, men det är särskilt populär i kaffe. Kaffe med kardemumma är ett tecken på gästfrihet och i alla hörn av öknen beduiner kommer att erbjuda sina gäster kaffe där kardemumma tillsätts, är detta kaffe "arabiska kaffe" som nämns. I turkiska kaffet är kardemumma.
Nederländerna
I liten skala används också kardemumma i Nederländerna, särskilt i pepparkakor. De traditionella pepparkakor kryddor nämligen kardemumma sätts.
Kardemumma i antiken
De gamla egyptierna tuggas kardemumma att rengöra sina tänder. Grekerna och romarna använde den som en parfym. Även vikingarna använde kardemumma, kom de upp mot i Konstantinopel och i dag kardemumma används i skandinavisk mat.

Medicinsk användning

Traditionellt kardemumma i Indien används som ett läkemedel för fetma. I arabvärlden det sågs som ett afrodisiakum, även händer det ofta i berättelsen om "1001 nights". I modern medicin kardemumma används som ett aromämne samt läkemedel som främjar matsmältningsbesvär, i kombination med andra produkter.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (1)
Bendie Lindblad
  Like 1   Dislike 1

I ett recept tillstånd kardamomnoten detta är densamma som utsäde, i rutan som jag köpte är KAKULE på google finner jag inget annat än familjer och ingen krydda, någon tack mig här mer info om geven.alvast, kokkie Kolhorn

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha