Krono: den goda rytm vara lämpligt

Asdis Afzelius Februari 26, 2016 Hälsa 8 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Krono: den goda rytm vara lämpligt

Att hitta rätt tempo, välja rätt tid att utöva sådan verksamhet ... krono sparar oss energi och hjälper oss att läka oss själva.

 Innehållet i den här artikeln
  •  Sömn: till sängs när temperaturen sjunker
  •  Arbete: att respektera cykler att bli mer produktiva
  •  Sport: när hjärtat är den mest tillgängliga
  •  Medicin: omsorg är den mest gynnsamma tiden

Vår organisation utsätts för biologiska rytmer. De styr vår hjärna, våra hormoner och våra celler: vakna rytm / 24 timmars sömn, sömncykler på 90 minuter, förnyelse av vissa celler i en vecka ...

"Det faktum att dessa rytmer i våra aktiviteter eller tar vissa behandlingar hjälper till att vara mindre trött, mindre stressade, men också effektivare", säger Dr Marc Schwob, psykiater och chronobiologiste.

Sömn: till sängs när temperaturen sjunker

Hemligheten att somna snabbt? Till sängs när kroppstemperaturen börjar sjunka.

"Detta ögonblick beror på om vi är morgonpigga och stiger upp sent, men vanligtvis sker runt 23 pm, en timme mer eller mindre", sade läkaren.

Om vi ​​väntar för länge, somna svårare och kortare sömn.

För att främja sömn, vi undvika att göra temperaturökningen efter 20 h: sport, spännande eller överhettad rum.

Arbete: att respektera cykler att bli mer produktiva

Tidigt på morgonen, fortfarande har det en hög kortisolnivåer - toppen av produktionen är 5:00 till 7:00 - för uppgifter som kräver uppmärksamhet. Men den bästa tiden för en fil som kräver koncentration kretsa kring 10:00 till 11:00 och kl 15-16: 30 pm.

"Vår effektivitet är maximal, eftersom socker i blodet och kroppstemperatur är optimal för hjärnceller. "

Svårt att arbeta intensivt efter lunch: den stora energipumpen matsmältningen. Dessutom, "stresshormonet" upplever en droppe mellan 14 h och 15 h. Om du kan, ta en tupplur på 15-30 minuter: en studie från NASA piloter visar att vaksamhet förbättrades med 54% och resultatet för 34% efter att ha stått under 26 minuter.

En paus var 90 minuter

"Sova cykler växer på 90 minuter. Men i dag, våra hjärnor fungerar på samma takt ", säger doktorn.

Efter denna tid, vaksamhet droppe. Detta leder till en dagdröm fas, behovet av att göra ett telefonsamtal eller gå för en kopp kaffe.

Ett svenskt studie visade att bland flera grupper, de bästa violinisterna var de som inte arbetar mer än 90 minuter raka. "En verklig paus från 5 till 10 minuter är nog att vara effektiv igen", säger Dr Schwob.

Tre dagars helger

Studierna av försäkringsbolag visade att antalet arbetsolyckor är störst på måndagen, särskilt under de tidiga timmarna. "Detta beror på att en svårighet att återgå till arbetet eftersom helgen inte helt vila", säger doktorn.

Andra studier har faktiskt funnit en minskning av olyckor för arbetstagare med en fyradagarsvecka med en tre-day-helgen. När vi kan, som förlänga sin helg!

God fördelning av semester

Och om man istället för att hålla tre veckor av sommarlovet, delade vi våra lediga dagar per år? "Det idealiska skulle vara en paus varannan månad. Efter alltför lång semester, är det svårt att komma tillbaka till arbete och det återstår mindre vila för att fördela resten av året. "

Vem har bara fem veckor, rekommenderar läkaren två veckor i sommar, en höst vecka i februari och ytterligare några långa helger i maj.

Framför allt försöker vi boka en vecka i solen på vintern. Vid denna tidpunkt, är ljuset allvarlig bristvara, men det påverkar utsöndringen av serotonin, välfärd av hormonet.

Sport: när hjärtat är den mest tillgängliga

Jogging ur sängen? Absolut inte! När de vaknar, är kroppen upplever en ökning av blodtryck och en topp vid emission av kortisol, som exciterar hjärtmuskeln.

Detta är inte rätt tidpunkt att be hans hjärta risken för hjärtinfarkt eller stroke är högre 04:00 till 10:00, och konsekvenserna av en hjärtattack är tyngre mellan 06:00 och 09:00.

Dessutom, det organ som ansvarar inte tillräckligt med glukos, särskilt om du hoppar över frukosten, riskerar du obehag i samband med hypoglykemi. Så ja tai chi eller yoga, men undviker "cardio" aktiviteter i gryningen.

Den idealiska: mellan 15 h och 19 h

"Med anledning av temperaturen och blodsocker, är kroppen i sin maximala potential mellan 15 am och 19 pm.

Muskelkraft och prestanda är bäst mellan 17 h och 19 h, är det också tidpunkten för sport rekord, "argumenterar Dr Schwob.

Medicin: omsorg är den mest gynnsamma tiden

"Eftersom de arbetar vid en hastighet av 24 timmar är cellerna mer eller mindre känsliga för vissa molekyler baserat på tiden på dagen. "

Anti-inflammatoriska läkemedel och kortikosteroider: snarare på morgonen. Kortisol topp vid denna tid förstärker deras insatser och tillåter kroppen tillgodogöra sig bättre. Men vi undviker kvällen eftersom magen är naturligt surare, kan risken för magen smärta ökar och kortikosteroider orsaka sömnstörningar.

Antihypertensiva: Snarare kvällen. Enligt en spansk studie, patienter som tog sin medicin på natten hade bättre kontroll över deras blodtryck, också med betydligt färre hjärtinfarkter.

Luftrörsvidgare i astma: på kvällen. Det finns också en dygnsrytm bronker: deras diameter reduceras mellan 21 pm och 05:00, adrenalin eller noradrenalin som främjar deras expansion är låg. Detta är ofta den tid av kriser.

Rätt dos vid rätt tidpunkt

Anestéhsiants: den lokalbedövning som används av tandläkaren är ett derivat xylokain, guld studier visar att mellan 14 h och 16 h, är det dubbelt så effektivt med lägre doser två gånger. Där mindre smärta när bedövningen avtar.

Effektivare och bättre tolererad kemoterapi: leverera rätt dos vid rätt tidpunkt, genom ambulatorisk pumpslitage hemma, har två fördelar: det ökar den terapeutiska effekten av molekyler på cancerceller och minskar toxiciteten normala celler.

Arbetet med Dr Francis Levi, som genomfördes vid det nationella institutet för hälsa och medicinsk forskning på 186 patienter med koloncancer, visar andelen biverkningar på mag-tarmslemhinnan fem gånger lägre i Chrono-behandlade gruppen jämfört med kemoterapi gruppen behandlad konventionellt flöde.

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha