Kors: smittsamma, attack, symptom och behandling

Kors är ett tillstånd som uppstår hos små barn, där det finns problem, hörbart andas och skällande hosta. Det är i de flesta fall orsakas av inflammation i slemhinnan i struphuvudet. Kors förekommer främst hos barn i åldrarna ett till fem år. Sjukdomen har en självbegränsande natur. Kors är inte mycket smittsam.

Kors

 • Vad är krupp?
 • Hur får man krupp?
 • Vilka är symptomen på krupp?
 • De som får krupp och när?
 • Är krupp smittsam?
 • Vad kan föräldrar / vårdnadshavare sig?
 • Vad gör läkaren?

Vad är krupp?

Krupp är en virusinfektion i övre luftvägarna som yttrar sig i små barn. Typiskt, den kraftiga skällande hosta ofta gnisslande ljud under andning, kallas inandnings stridor. Villkoret är vanligast hos barn ett till fem år. Namnet kommer från difteri krupp, den "riktiga" kors. Detta beror på likheten av symptomen.

Hur får man krupp?

En förkylningsvirus är den skyldige, med slemhinnorna i halsen, näsa och öron påverkas och även de av de större luftvägarna. Det inträffar svullnad av den inre väggen i struphuvudet, som ett resultat av vilken andningen försvåras och den karaktäristiska skällande hosta sker.

Vilka är symptomen på krupp?

Barnet är vad en kall och typiskt har en skällande hosta. Det finns ofta också en liten ökning. En attack av krupp kör nästan alltid på samma sätt. Barnet är inte sjuk, men ofta bara en förkylning. ?? Om tio eller 11:00 på natten eller ?? natt vaknar gråtande. Barnet är trånga och har den mest svårt att andas. Detta kan göra panik. För föräldrarna är det ofta alltför rädd. Vid andnings är en kikhosta ljud. Barnet har ett högt skällande hosta och ibland hes. Temperaturen är normalt om det finns en liten ökning. En attack av krupp är självbegränsande inom timmar, varefter barnet kan sova lugnt igen. En attack av korset kan hända en gång, men bilden kan också förekomma i flera dagar i följd. Nästa natt, symptomen är vanligtvis mindre allvarliga. I det ena fallet finns attacker på större intervall.

De som får krupp och när?

De är främst små barn som får krupp och ibland kommer in för en ung skolbarn. Incidensen i en ålder av 0-5 år mellan 15 och 37 per 1000 barn per jaar.¹ Det är vanligare hos pojkar än hos flickor. På hösten är vanligare.

Är krupp smittsam?

Kors är en inflammation i slemhinnan i struphuvudet, som ofta är resultatet av en "normal" viral luftvägsinfektion. En kall virus är smittsam för andra barn. Förkylningsvirus sprids helt enkelt genom droppar av fukt i utandningsluft som kan inandas av andra.

Vad kan föräldrar / vårdnadshavare sig?

När barnet är trånga upp, kan det panik och gråta. Som ett resultat, är syreförbrukningen högre, vilket kan ge upphov till ännu mer problem. Det är därför viktigt att barnet från föräldrar / vårdnadshavare ska lugnade. Håll barnet med dig tills vädret har somnat. Varm, fuktig luft har liten effekt, eftersom forskning har visat. Du behöver inte gå med barnet i badrummet eller dusch sitta ned till ånga. Poängen är att föräldrarna och barnet utstråla fred till mods.

Vad gör läkaren?

Om barnet förblir stram, är det klokt att rådgöra med din läkare. Läkaren kommer att undersöka ditt barn och se om det verkligen finns en attack av korset. I måttligt svåra fall kommer nästan alltid räcker lugn och Exspektansgrupp. Antibiotika hjälper inte ett virus och bronkodilatorer är endast effektiva i förträngning av de små luftvägarna, såsom astma, men inte den stora. Hosta Drycker och andra hushålls, trädgård och köks åtgärder har någon effekt på attacken. I svårare fall av kors med svår nöd, kan en kortikosteroid ordineras. I sällsynta fall, är detta tillstånd en allvarlig kurs och ett barn måste snabbt in på sjukhuset. Ibland intubering ?? införandet av en andningstuben ?? behövs. Larm Symptomen är blå, blek eller halta barn.
Mutter
 • Dr J.A.H. Eekhof, Dr. A. Knuistingh Cousins, Dr. W. Opstelten: .. Små sjukdomar hos barn. Elsevier Health, Maarssen, andra upplagan 2009.
 • (0)
  (0)

  Kommentarer - 1

  Jag är 63 år gammal och har varit ett par dagar en skällande hosta ibland täppt attacker där jag får nästan ingen luft. Vad man ska göra åt detta och min fråga är om de smittsamma is.Is klokt att gurgla med saltvatten?

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha