Konsekvenser av den elektroniska patientjournalen

Ingelöf Wahlgren December 27, 2015 Hälsa 10 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Sjukdom, olycka eller skada kommer ofta oväntat. Då kan du sluta med en okänd läkare, apotekare eller GP. Det är viktigt att vårdgivaren kan se din aktuella medicinska situation. Nästan 2,5 miljoner holländska därför redan acceptera elektroniska patientfilen, eftersom detta nya fenomen av medicinska data kallas i folkmun. Av alla apotek och läkare gör de flesta också redan. Men där de som ger tillåtelse ja exakt säga hur som helst?

Elektroniska patientjournalen

Elektroniskt utbyte av din medicinsk information, vad betyder det? Föreställ dig att du plötsligt blir sjuk eller råkar ut för en olycka, och kommer i kontakt med obekanta specialister och sjuksköterskor. Eller att behöva ta itu med en utländsk apotek eller GP. Så vårdgivare som inte vet, och därför inte vet du. För att snabbt kunna ge rätt vård, är det viktigt att de omedelbart vidta alla lämpliga medicinsk information om dig eller kan hitta. Naturligtvis bara om du därigenom har kommit överens om i tidigare skede.

Regional eller nationell valuta?

Så om du tidigare har fått tillstånd att göra det vårdgivare kan nu konsultera din hälsa bakgrund och visa aktuell medicinsk information. Detta är möjligt över ett digitalt nätverk av LSP. De vårdgivare som deltar i den, och använda den, utbyta regionala uppgifter.
 • Detta innebär att GPs i ditt område, utväxla data.
 • Regionalt utbyte gäller även farmaceuter, som också kan dela sina data med sjukhus och GP inlägg i området.
 • Bara sjukhus kan begära uppgifter från vårdgivare i flera regioner. Detta beror på att de ger ofta vård till patienter utanför regionen.

Fördel elektroniska patientjournalen

Se till exempel en läkare i en nödsituation, eventuella mediciner du tar, risken för medicinska misstag minskar. Till exempel, får du inga fler resurser som är oförenliga med de mediciner du redan använder. Det är tydligt att detta är den vård kan göra bättre och billigare.

Varför är människor ibland

Medicinsk information är integritetskänslig. Ett stort digitalt nät är alltid utsatt för inbrott, vissa tror. Konsumentorganisationerna identifierar denna risk, även om konsumenterna är dock positiv till LSP. Det är sant att det finns vissa privat information felaktigt i allmänheten kan komma. Eftersom den som nu är apotekare, så småningom kan välja ett annat yrke, och vem vet, kanske din granne arbeta på ett sjukhus där du någonsin kommer att spelas in. Frågan är naturligtvis om sådana risker ?? s, i alla system, kan uteslutas.

Uttryckligt tillstånd

Men det finns en risk för att vissa uppgifter från illvilja eller genom fel fortfarande få i orätta händer, och därför lanserade sajten specifieketoestemming.nl gått igenom vilken webbplats varje holländska z ?? s läkare kan endast de medicinska fråga att utbyta information, som behövs i en given specifik situation.

Vem kan få tillgång till filen

Om du har samtyckt bara Internetleverantörer som behandlar dig. Vi talar om allmänläkare, apotekare och medicinska specialister som är medlemmar i LSP. Och bör också kontrolleras vid denna tidpunkt är nödvändiga. Sjukförsäkringsbolag, arbetsgivare och företagsläkare inte har tillgång till din fil. Denna begränsning gäller även för vårdgivare såsom fysioterapeuter och psykologer.

Auktorisera

Vårdgivare kan få så bara med din tillåtelse att komma åt dina journaler, som du gör via din GP eller apotekspersonal annars online på: ikgeeftoestemming.nl. Därefter återkalla ditt samtycke kan när som helst på GP eller apotekspersonal, eller online via vzvz.nl

Tillstånd för minderåriga

 • Hos barn upp till 12 år ger förälder / vårdnadshavare samtycke.
 • Från 16 år för att ge barnen själva tillåtelse.
 • Hos barn i åldern 12 till 16 år är att både barnet och föräldern / vårdnadshavare måste ge sitt samtycke.

Vilket är just info

Apotekspersonal ger en översikt över din medicinering och din läkare är en sammanfattning av din GP filen tillgänglig, som är:
 • dina nuvarande hälsoproblem,
 • receptbelagda läkemedel,
 • eventuella allergier,
 • information om de senaste fem konsultationer, eller senaste fyra månaderna,
 • några detaljer.

Konsekvenser om du säger nej

Svårt att uppskatta, eftersom även om vårdgivare inte kan komma åt dina data via LSP, men det finns andra nätverk. Apotekspersonal eller läkare vet mer om detta. Och naturligtvis är det inte bidrar till din hälsa om läkarna i händelse av en nödsituation inte snabb tillgång till din nuvarande medicinsk information.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha