Kompassen och de magnetiska polerna

Med en kompass du alltid vet riktningen. En magnet kompass reagerar på magnetfält på jorden. Den magnetiska nålen på en kompass pekar på magnetisk söderut på jorden. Den magnetiska söder vad vi kallar North. Ofta nål i en magnetkompass i norr, gjort det rött. Norr, där den magnetiska nålen pekar mot, enligt den vetenskap som behandlar fenomen i naturen, inte den sanna magnetiska nordpolen. Det är sant norr, vilket indikerade att i atlaser som Nordpolen. Den sanna magnetiska söder ligger i Norra Ishavet och den sanna magnetiska nordpolen ligger i Södra oceanen. Det som vi kallar den geografiska söder eller Sydpolen.

Varför är en kompass som pekar norrut

Jorden själv med jordens magnetfält, en stor magnet. Liksom alla magneter också har två magnetiska poler av jorden, Nordpolen och Sydpolen. Varje magnetiska kompassen har en nordpol och en sydpol. Två plus två nordpoler stöter ifrån varandra som två sydpoler repellerar varandra. Nordpolen av en kompassnål och den magnetiska polen hos jorden attraherar varandra. Och nordpol kompassen stack just den magnetiska nordpolen på jorden. Fysiskt sett än den magnetiska polen på vår Nordpolen och här den magnetiska kompassen pekar. Plus och minus locka. Men har en kompass det inte bra? Hur som helst. Vi kallar den magnetiska sydpolen i Arktis.

Compass

I Nederländerna och Belgien, magnetiska söder nästan lika med det geografiska norr. En kompass som pekar fysik södra magnetiska polen men den geografiska nordpolen gör inte så stor skillnad. Annars är på andra platser runt om i världen. Det kan vara skillnaden mellan magnetisk och sann nord är stora och förutom detta en potentiellt annorlunda. Magnetfältet av jorden inte är konstant. Skillnaden mellan de geografiska poler och magnetpoler, kallas deklination. I Sydafrika och Kanada, till exempel, är skillnaden enorm. Även till de nyaste fartyg och flygplan har i dessa moderna tider är fortfarande med denna skillnad. Också eftersom järn material och utrustning ombord. Varje resa av ett fartyg eller flygplan har en annan avvikelse. För att justera denna kommer det att finnas en kompass räknare. Kompassen är så justeras med små magneter som avvikelsen minimeras. Och för att övervinna dessa brister, varje havsgående fartyg och varje flygplan måste ha en ursprunglig vätska magnetisk kompass ombord.
KOMPASSROS

Magnetisk vätska kompass eller standard kompass

En extra kompass utöver det primära kompassen. En kompass vätska flyter i en vatten-alkoholblandning. Även kallad en fartygs kompass. Den viktigaste delen av ett fartygs kompass sensor. Sensorn bestämmer norr. Sensorn är en ringmagnet tillverkad av järn, aluminium, kobolt, nickel och tenn, och är en del av kompassrosen. Kompassrosen vilar på sväng och vidare innefattar en flottör som säkerställer att tryckkraften av rosen är minimal. Kompassen kompassros som fördelningen görs i grader och väderstreck. I det fall då kompassen ligger är ofta anordnad i en styrstrecket som motsvarar den längsgående axeln hos fartyget.

Gyro

En gyrokompass är inte beroende av magnetism och pekar på det geografiska norr. Det är en typ av svänghjul som fortsätter att gå när det är i rörelse. Gyroskopet, liksom fartyg kompassen är ofta en balansupphängning * så att axeln pekar alltid till en sida. Oumbärlig som inriktning instrument fartyg, flygplan, torpeder och missiler. En gyrokompass, dock måste kalibreras regelbundet.
* När en kardanupphäng är inom en cirkulär ring i pannan hängde på två gångjärn, som löper genom centrum av en andra cirkel. Även denna andra cirkel är upphängd med gångjärn och är vinkelrät mot den första cirkeln. Ringarna fortfarande roterar kring sina axlar.

Ett ringlasergyrokompass

Detta är en kompass som också gyrokompass nämns men ingen användning av avgiftssystemet. Det är en nyare typ av gyrokompass som arbetar med inblandning av ljusvågor eller andra vågor, en laser och speglar. Lasern avger två strålar av ljus i motsatt riktning från vad som fungerar och ger nya störande vibrationer.

Fiberoptik Gyro

Återigen, denna kompass inte använda sig av ett system för vägavgifter, men av två roterande ljusstrålar mot varandra, i vilken en spinnrulle av den fiberoptiska mäta fasförskjutningen

Den digitala tid

Kompassen går digital. I en digital kompass Nålen är inte bara en magnetometer. Mätinstrumentet som mäter de magnetiska fältstörningar. Om det brukade vara stora instrument för att mäta jordens magnetfält, är de nu görs som ett chip. En krets som är inbyggd i smartphones och surfplattor. Även om man tar hänsyn till avvikelse. Visas automatiskt ett meddelande på smartphone eller surfplatta som kompassen måste kalibreras. Varje smartphone ägare har alltså sin egen kompass och kan kalibrera sig.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha