Koffein och dess inverkan på barn

Det verkar fler och fler produkter på marknaden som innehåller koffein tillsätts. Ofta är det inte klart att produkter som innehåller ämnet. Detta minskar risken ökar att barn får för mycket inuti. Barn är särskilt känsliga för koffein och produkter rika på koffein rekommenderas inte till barn under 13 år. Som barn får för mycket koffein kan orsaka rastlöshet, hyperaktivitet och även sömnlöshet.

Vad är koffein

Koffein är ett naturligt ämne som finns i många växter buskar. Den mest kända är kaffe och te buske. Detta ämne har en ljus stimulerande som ger dig en spännande känsla och vara mer alert. Det kan även driva ut trötthet i vissa fall. Koffein orsakar produkter få en bit av en bitter smak. Förutom kaffe kommer i mindre kvantiteter för detta ämne i te, energidrycker, cola, iste, drycker med guarana, choklad och kakao. Ofta är denna substans en del av smärtstillande medel.

Ökade koffein innehåller produkter

Fler och fler produkter kommer ut på marknaden innehåller koffein vilket ökar sannolikheten för att barn för mycket av detta ämne komma inifrån. Energidrycker har blivit populära och de innehåller en hel del av dessa uppfriskande ämne. Således, även det innehåller fler och fler produkter på marknaden som extra koffein såsom vatten, cola och godis. Föräldrar måste vara uppmärksamma här.

Produkter som innehåller koffein

En skillnad görs mellan koffeinhaltiga och koffeinhaltiga produkter. Koffeinhaltiga produkter: te, cola och choklad. Koffein rika produkter innehåller mer koffein och exempel är:
  • Kaffe
  • Energidrycker
  • Läsk med tillsatt koffein
  • Candy med tillsatt koffein

Obs etikett

Om det uppstår en hel del koffein i produkten skall anges på etiketten. Om det nämns att det finns en hög koffeininnehåll, innehåller produkten mer än 150 mg koffein per liter. Vid te, inte behöver anges. När koffein innehåller produkter är inte obligatoriskt att ett meddelande visas på etiketten.

För mycket koffein

Ett överskott av produkten kan ge biverkningar. Eftersom barn är mer känsliga för koffein koffeinhaltiga produkter inte rekommenderas av Food Centre med barn som är yngre än 13 år. Små barn kan reagera starkt på koffein. Eftersom det inte alltid tydligt anges på förpackningen, får ett barn omedvetet få för mycket koffein. Detta kan orsaka följande symtom:
  • Rastlöshet
  • Sömnlöshet
  • Hjärtklappning
  • Snabbare urinering
  • Illamående
  • Ängslig

Energidrycker

Det finns många barn som fortfarande i grundskolan och regelbundet dricker en energidryck. Dessa drycker innehåller mycket koffein. En energidryck innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe. Barn reagerar mycket starkare än hos en vuxen. Då föräldrar bör också se till att barn inte dricker för mycket av dessa drycker. Förutom koffein energidrycker innehåller mycket kalorier.

Negativa biverkningar

Förutom en stimulerande effekt på prestanda och humör, har koffein också negativa bieffekter. Vid en för hög dos av detta ämne kan orsaka symtom såsom skakningar, irritabilitet, huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter och hjärtklappning. Vuxna vet ofta vad kvantitet de kan använda utan några klagomål. Detta gäller inte för barn. Speciellt i små barn en liten mängd koffein snabbt kan leda till negativa bieffekter. Om ett barn är van vid att få i en massa koffein, kan få dessa abstinensbesvär när plötsligt sluta ta detta ämne.

Råd till barn

Forskning visar att en fjärdedel av barnen i grupp åtta dricka regelbundet energidrycker, förutom att använda andra koffeinhaltiga produkter som godis eller cola. Nutrition Center rekommenderar att barn dricker inte mer än en till två burkar energidryck per dag. Om andra koffeinhaltiga produkter används, kommer det måste beaktas.
(0)
(0)

Kommentarer - 1

I en annan artikel av din man talar om det i en coladryck två koppar kaffe för koffein zitIn denna artikel skulle i en energidryck skulle lika mycket koffein i ztten redan en kopp kaffe. Så om jag förstår att det är i en coladryck mer koffein än ett exempel en burk Red Bull? Så vitt jag vet är detta det andra hållet, det förvånar mig storligen i en sådan burk energidryck i sig är redan talar om tre koppar kaffe och du råda ett barn från grupp 8? inte mer än en eller två burkar en energidryck? en dag för att dricka, jag tycker att detta verkligen schockerend. Om jag som vuxen kan ta en drink på kvällen sover jag har kämpat med. Har ett sådant barn efter t.ex. 14 burkar i världscupen ingen koffein "beroende"? Jag har alltid haft fel, jag trodde att energidrycker bara för barn är ganska dåligt? MVG BA

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha