Kända förare: Bröderna Louison Bobet och Jean

Öjer Sandin Februari 28, 2016 Sport 7 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Frans Louison Bobet är en av de bästa cyklister någonsin. Han lyckades det tidiga femtiotalet av förra seklet, tre år i rad för att vinna Tour de France. Louison dog 1983 endast 58 år gammal i cancer. Jean Bobet, Louisons yngre bror har alltid varit hans stöttepelare.

Ungdom

Louison Bobet och Jean var söner till en enkel bagare i Bretagne landsbygden byn Saint Meen Le Grand. Louison och hans fem år yngre bror Jean har haft en mycket annorlunda barndom. Louison lärde vid ung ålder bagaren hans far, medan Jean var förutbestämd att gå på college. Så Jean gick till sin tolfte år på skolan i Rennes, medan Louison från hans fjortonde slutligen gick att arbeta i sina föräldrars bageri. Under andra världskriget var far Bobet i motståndet. Nu Louison hjälpte honom i bageriet, pappa Bobet var tvungen att tala om för honom att han var aktiv i den underjordiska. Det är känt att ett bageri på natten till fyra timmar börjar att arbeta och runt den tiden en massa konstiga saker händer på Bobet bageri. På så sätt var Louison inblandad i den underjordiska kriget arbete.

General George Patton

När amerikanerna befriade 1944 i byn St Meen Le Grand är Louison gått vidare med dem. Han anslöt sig till en fransk regemente som var en del av armén av General George Patton. Således Louison kämpade för arton månader på den del av amerikanerna. Även Louison tog första delen i en cykellopp när han var sjutton år gammal, har han passerade sin tid i armén eller 1944 eller 1945 med priserna. Men när han gjorde sin comeback 1946, blev han Frankrike mästare i amatörer. År 1947 blev han en professionell. Louison uppmanade hans yngre bror att gå också citerar. Jean följde råd och 1948, när han var redan på universitetet i Rennes, fångade han VM-titel i Budapest med eleverna. Från den stunden i fråga de två bröderna med varandra.

Endags Kurser

Medan Jean vid universitetet studerade moderna språk och efter att ha avslutat sina studier i England gick till examen dit, Louison Tour of Lombardiet och Milano Sanremo vann 1951. På den tiden skrev Jean två gånger skrev till sin idol, Ernest Hemingway, men han fick aldrig svara. Emellertid fick han ett brev från sin bror Louison, som satte honom i tio små regler anförtrott sin bror för att hitta en bra förare, och att Jean bör vara professionell vid sin sida. "Kom tillbaka hem" skrev Louison. Två dagar senare, Jean övergav sina studier och han packade sina väskor. År 1952 blev han ett proffs, året Louison Grand Prix des Nations 1952 vann.

Misslyckad

Hans universitetsutbildning var Jean en outsider i klungan och kallades professorn. Tack vare Louison Jean kände sig en privilegierad person. Hans äldre bror förde honom i kontakt med de största förarna i världen, och han blev goda vänner med Fausto Coppi. Jean lärde känna mästare som Ferdi Kübler, Hugo Koblet, Gino Bartali, Rik Van Steenbergen och andra. Särskilt i Italien, både Louison samt Jean ryttare inte bara idoliserade men även dyrkade.

Segrar

  • År 1948 hade Louison redan kört mycket stark Tour, där tio dagar han bar den gula ledartröjan och vann två etapper. Det var i Tour som vann Gino Bartali;
  • År 1949 Louison fall och gav Pyrenéerna;
  • Men 1950 Louison var tredje och vann bergen klassificeringen;
  • År 1951 kom Louison över ett oslagbart Hugo Koblet;
  • År 1952 startade han säsongen lyckades vann Paris-Nice och Tour of Flanders. Paris-Roubaix Louison inte mår bra, även om han fortfarande var fjärde. Samma år, övergav han Tour deltagande;
  • År 1953 vann 1954 och 1955 Louison Tour de France;
  • 1955 vann han också Flandern;
  • 1956 vann han Paris-Roubaix;
  • 1959 Bordeaux-Paris.

Tredje och sista Tour Triumph

Louison hade denna turné 1955, mycket tung. Detta berodde främst på Charly Gaul, Luxemburger. Charly hade sedan en heroisk antal iscensatt i Alperna. Enheten till Briançon över Galibier Charly var mycket tidigt i attacken i sällskap med Jan Nolten. Jean var lagkamrat Louison i landslaget. En annan lagkamrat red i gult. Hade vid foten av Galibier 15 minuter, medan Jean och Louison det hade jagat bakom. Jan Nolten tiden löst och Charly var på linjen i Briançon 14 minuter. Nästa dag Charly attaqueerde igen i början, men när Louison satt sig på hans hjul. Resan över Mont Ventoux kunde avgöra Tour. Charly var på sitt bästa i regn och rusk, men kunde inte stå värmen. I scenen Monaco-Marseille Louison och Jean slog tillbaka. Det var fruktansvärt varmt den dagen. De bestämde sig för att anfalla i revitaillering. Louison tog hans mat väska inte medan Jean inte bara hans egen mat väska utan även av Louison tog. Det var en stor tävling. Och det fungerade, eftersom Charly gick på knä och förlorade värdefull tid. Nästa dag, väntar på Mont Ventoux. När hans Louison och Jean från början gått in i attacken. Charly blev utskriven på stroke och förlorade sina chanser på seger. Louison som idag vann etappen på Mont Ventoux, gjorde sin tredje seger på ett säkert sätt. Det blev hans sista loppet vinner. De ansträngningar som han måste göra är i Tour, hans senare honom dyrt. Efteråt har han aldrig varit densamma. Tills slutligen 1959 skrev han en annan viktig tävling i hans namn: Bordeaux-Paris. Det var hans sista stora seger och Louison har haft mycket det.

Lovar att Louison

År 1959 Jean slutade priserna. Han var 28 år gammal. Sedan 1955, Jean visste när han skulle sluta priser som journalist han kunde börja med L'Equipe, tog han jobbet 1959. Tre år senare lämnade han efter påtryckningar från GODDET till Radio Luxemburg för att vara främsta sporter. För år har han innehade posten, sedan arbetade han för Le Monde och den franska TV. En dag Louison Jean påminde dem om att de någonsin skulle gå ihop. År 1968 kunde Jean inte vägra erbjudandet om sin bror. Från den stunden var han general manager för Louison Bobet Thalassoterapi centra i Quiberon, Biarritz och MIRAGOLF i Marbella. Louison tog omedelbart ett halvt års uppehåll för att uppfylla sin stora dröm att tjäna sin internationella flygcertifikat. Jean senare förordnades som Tour Director att följa den legendariska Tour Tandem Jacques GODDET och Félix Levitan. Louison höll emellertid att utnämningen, eftersom han sedan fälld av cancer och insisterade på att Jean skulle företag fortsätter att leda. Jean håller löfte till sin bror och Louisons livsverk fortsatte fram till sin pensionering 1996.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha