Kläder från en sprayburk

En garderob full av kläder, men inget att bära. Igenkännbar? En modedesigner från London kommer till undsättning och har utvecklats tillsammans med forskare kläder att spruta.

T-shirt från en sprayburk

Som en modedesigner Manuel Torres förbereder sina visar på London Fashion Week, är kläderna bara nyligen kommit redo innan. Torres, för dessa tillfällen är utrustade med en skyddande plastglasögon, sprutning hans modeller kläder nämligen direkt på kroppen. Tillsammans med en kemist utvecklade han ett material som på huden för damm förändringar.

Sprutpistol i stället för nål och tråd

Varje plagg är skapat av modedesignern Torres är helt unik och personlig. Istället för att använda en konstruktion med hjälp av en nål och tråd, använder han en sprutpistol med vilka fordon vanligtvis lackerade. Hans modeller står orörlig som en staty i skenet av ljusa lysrör i den kemiska laboratoriet och låter sig den vita material spruta på bar hud. Hon själv märker knappt det något, det bara känns lite kallt, säger de, medan det är den tunna trådar samman nära en T-shirt.
Den "spray session" för en kortärmad T-shirt tar ungefär tio minuter och har absolut ingenting glamorösa sånt. Avslutningsvis modellerna har fortfarande några nyanser på nya plagg och kan locka sedan smidigt och slå på den igen. Även tvätt är möjlig.

Uppfinning av partikelteknologi

Konceptet är otroligt genialt enligt meduppfinnare Paul Luckham, en professor som specialiserat sig på fina partikelteknik. På grund av den kemiska sammansättningen kan vara praktiskt taget vilken som helst substans, många material, färger och andra fluider blandas med varandra. Således team av kemister och designers tillsammans bomull och ull, även om mink fibrer på modeller besprutas.

Aerosol hösten 2010 lanseras

Designer Torres kommer uppfinningen snart marknadsföring och intäkter. En början har redan gjorts. I Spanien, födelseplatsen för Torres, aerosolen under hösten 2010 kommer redan Klus- och göra det själv butiker på hyllorna. Vid denna tidpunkt, är tyget ännu inte är lämplig för applicering på huden. Fram till dess finns det vissa förbättringar som behövs.

Flera tillämpningar är tänkbara

Tillämpningen av "spray-on material" i modebranschen är ett utmärkt tillfälle att tillkännage detta unika koncept, säger Luckham i sitt laboratorium vid den prestigefyllda Imperial College i London. Men det behöver inte fortsätta att göra så här:
  • Man kan till exempel också är sammanhanget, förslag från en sprayburk. Men innan att ämnet endast får blandas med antiseptiska läkemedel.
  • Dessutom är en sko putsduk från en sprayburk en av planerna. Aerosol bör därför också innehålla vax.

Hur fungerar tekniken fungerar?

För ungefär tio år, Torres och Luckham samarbetat kring utvecklingen av ämnet från en sprayburk. Manuel ville verkligen för sin avhandling utvecklar en sprutbar skjorta. Han fann Luckham på internet och tog helt enkelt kontakt med honom. Och de tänkte, låt oss prova det.
Luckham utvecklades därefter och finslipas genom åren en teknik i vilken individuella fibrerna är sammanfogade med ett bindemedel och sedan med hjälp av ett lösningsmedel för att spraya. Om materialet landar på huden, har lösningsmedlet förångats och har bildat ämnet det fasta materialet. Det kommer att se ut ungefär som filt, men är finkornigare och mer bekväm att bära.
(0)
(0)
Tidigare artikel Superfoods och skönhet
Nästa artikel Handla sport

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha