Klåda: Vad kan du göra det själv?

Klåda är en irriterande, mycket obehaglig känsla som du ibland ha en oemotståndlig lust att repa. Det kan ha olika orsaker, såsom allergier, hud, kraftig svettning, insektsbett eller vattkoppor. Det är också en form av mental kliar att du får kliande som du tror. När du börjar skrapa, är risken för hudskador stora och klåda kan ibland bara bli värre. Vad orsakar klåda exakt och vad kan man göra själv?

Vad är kliar

Det är svårt att beskriva, och det finns flera olika typer av klåda. Det är en omständlig, obehaglig känsla som ofta leder till en okuvlig lust att repa. Även repor kan kännas som en stor lättnad, gör det så typiskt värre. Om du skrapar en hel del, kan skada huden och kan orsaka inflammation i huden.

Orsaker

Ofta beror klåda tillsammans med en hudsjukdom såsom torr hud, eksem, nässelfeber, svampinfektion i huden, psoriasis, vattkoppor och solallergi. Det kan också vara en bakomliggande orsak såsom diabetes, nedsatt leverfunktion, järnbrist och tyreoidearubbningar. Det kan också finnas många klåda orsakad av svettning, exponering av huden för värme och fuktighet, eller i gravida kvinnor. Vidare kan ett insektsbett som ett myggbett också ge en otäck form av klåda. Klåda kan också ha en psykologisk orsak. Ibland kanske du tänker på klåda alla klagomål samtal eller göra befintliga symptomen värre. Läkemedel kan också orsaka klåda, både med och utan synlig allergisk reaktion. Kända orsaker till klåda, smärtstillande, såsom acetylsalicylsyra, NSAID och kodein.

Vad du kan göra åt det

Det viktiga är att du försöker undvika repor, hur svårt det än kan vara. Försök att upptäcka vad klåda kommer ifrån och om det finns faktorer som orsakar klåda ökar och försöker hålla detta i åtanke. Så det kan vara att du får från att äta en viss mat, eller genom att använda en specifik rengöringsmedel eller tvållösning klåda. Vissa beståndsdelar i tvål, tvättmedel, sköljmedel och parfym kan göra huden torr och därmed irriterar. Även du bättre stora temperaturförändringar från kallt till varmt undvikas, eftersom detta kan förvärra klåda symptom. Irriterande kliar, kan du mjuka upp genom att placera våta trasor med ättika på huden. På sommaren kan en kall dusch hjälpa klåda.

Resurser

Klåda kan driva till gränsen och du känner en nästan oemotståndlig lust att repa. Det är väldigt svårt att inte repa och klåda kan hindra korrekt i det dagliga livet. Förutom ovanstående tips, det finns några resurser som du kan använda mot klåda.
Lotioner
Om du har torr hud och har därför en klåda symptom, kan du hålla din hud den bästa oljig bördan. Inledningsvis en kylande lotion såsom zinkoxid lotion eller calaminelotioni hjälp mot klåda. Lotioner innehåller i huvudsak vatten och pulver. Funktionen är att vattnet från lotionen avdunstar därigenom kylning av huden och klåda minskar. Inte tillämpa denna lotion på skadad hud, annars kan du få ärr.
Kräm och gel
Klåda kan också mjukna med en gel eller kräm med att mentol och / eller som innehåller en lokalbedövning, såsom lidokain eller pramocaine. Mentol Powder är mindre effektivt och det kan vara irriterande damm. Detta pulver du inte får använda på skadad hud.
Allergi
Klåda är ofta ett resultat av en allergi. Det är inte alltid klart vad just du är allergisk. Om du får svår klåda, exempel kan du använda en anti-allergi produkt, såsom loratadin eller cetirizin.
Klåda bebis ?? S
När små barn eller spädbarn klåda och repa huden, kan du köpa speciella bomull overaller med vantar så att barnet inte kan repa. Barn yngre än 2 år bör inte använda produkter som innehåller mentol, eftersom mentol kan orsaka dem lidande eller obehag.
Klåda i gips
Gips kan vara en givande källa till kliar och du kan vara hårt. Krabbor med stickor under puts gör saken värre och kan skada huden. I stället kan du köpa en speciell behållare via ett rör kyld luft injektion under gips.
Antihistaminer
Tabletter såsom antihistaminer kan ibland hjälpa väl. Nackdelen är att vissa människor är allergiska reagerar, vilket gör att symptomen förvärras.
Homeopati
Det finns flera växtbaserade produkter som finns på klådan. Den jeukstillend effekten är inte bevisat, men vissa människor kan dra nytta av. Exempel på homeopatiska läkemedel är: ringblomma och Oregon druva.

När min läkare?

Om du inte är bli av med klåda och under en lång tid att gå runt med, eller huden blir mycket irriterad och är helt röd eller kanske bruten, då är det lämpligt att gå till doktorn. Detta är också rekommenderas om du plötsligt lider av svår klåda, du vet inte orsaken. Om du har en hel del klåda under graviditeten, bör du kontakta din läkare eller barnmorska. GP har fler möjligheter att behandla klåda och kan ibland göra en ytterligare undersökning. Till exempel, vissa corticosteroïdzalven, som är tillgängliga genom recept, bra hjälp. Detsamma gäller för de mer sedativa antihistaminer som inte är fritt tillgängliga.
(1)
(0)

Kommentarer - 1

Min make är en rullstolsanvändare och kämpar i månader med svåra bältros på ryggen. Nu feber blåsor att dra bort, men han är efter månader av intensiv smärta. Belastas med tunga outhärdlig klåda. Vi har alla gjort det, zink salva, salva bedövningsmedlet Xylocain kräm för huden opathische men ingenting hjälper. Ta tramadol 150 och valtran mot smärtan av bältros och är också astmatiker. Du kanske vet en lösning? Huden fortfarande skadas av zona.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha