Klassisk svinpest

Li Hammarberg Februari 28, 2016 Natur 6 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Klassisk svinpest, klassisk svinpest, en smittsam virusinfektion hos svin. Dödligheten bland smittade djur kan nå 50%. CSF är därför en anmälningspliktig sjukdom. Viruset är inte smittsamt för människor.

Klassisk svinpest

CSF, förkortat CSF, orsakas av ett pestivirus. Sjukdomen är i USA ?? svinpest ?? heter, och den brittiska termen för klassisk svinpest sjukdom ?? ??. Sjukdomen är inte farlig för människor. Eftersom CSF är mycket smittsam och en stor del av de smittade djuren dör, med enorma ekonomiska skador, är CSF en anmälningspliktig sjukdom. CSF kan infektera både tamsvin och europeiska galtar. Vildsvin fungera som en reservoar för sjukdomen, och är anledningen till att CSF inte kan utrotas helt

Spridning

En CSF infekterade djur kan, även om de inte har några symtom, viruset sprids. I motsats till många virus, kan CSF finns i alla kroppsvätskor och utsöndringar. Speciellt avföring och urin, samt sperma orsakar nya infektioner. Djur kroniskt infekterade kan fortsätta att utsöndra virus i månader. Även virusbärare är möjliga. Immun toleranta bärare kan sprida viruset utan att bli sjuka själva eller vara.
Infektioner är ofta inom företag genom köp av smittade djur. Speciellt smågrisar som fortfarande är i inkubationstiden skede är ofta orsaken till infektion av ett företag. Också infekterade dräktiga suggor och immuntoleranta bärare som kan orsaka problem introduceras till ett nytt företag.
En smittkälla för CSF som är mycket viktig kommer i form av matavfall. Matavfall är en blandning av köksavfall, ofta med animaliska produkter, som tidigare infördes till grisar. Matavfall är en stor källa till infektion eftersom viruset vid låga lagringstemperatur av matavfall kan långa bära på smitta. Numera utfodring matavfall i Nederländerna är förbjudet.
Även passiv förorening av människor kan förekomma. Viruset kan komma in kläder eller andra material som en besökare kommer i kontakt med infektions djur. Genom det förorenade materialet kan sedan bli infekterade känsliga befolknings på ett annat företag.

Patogenes

Den viktigaste platsen för förökning av CSF är retikulära, epitel- och endotelceller, även hänvisad till som den nätformade endoteliala systemet. Detta orsakar en leukopeni, vilket det smittade djuret blir känslig för sekundära infektioner. Dessutom finns inträffar degenerativa förändringar i kärlväggen, och djuret får en trombocytopeni. Detta återspeglas i, ibland allvarliga, blödning. Om den akuta formen av klassisk svinpest har utvecklats treed det finns också en störd fibrogeensynthese, orsakar blodproppar störs och djuret får fler problem med blödningar.

Symptom

Beroende på virulensen hos viruset CSF kan vara akut, subakut, kronisk eller subklinisk. Virusstammar med hög virulens inte åldras specifik. Den tid inom vilken de första symptomen ses beror på mängden inspelade virus, sättet inspelning och immunsvaret hos djuret.
Mellan två och sex dagar efter infektion blivit ett infekterat djur slö och uppvisade depression och anorexi och har hög feber, att 42⁰ C. Detta är också den tid då den utvecklade leukopeni. Sjuka fåglar har ofta konjunktivit och rinnande näsa. Initialt de ofta förstoppad, senare ibland förvandlas till en vattnig, grå gul diarré. Om du tvingar dem att gå, kommer de att kasta något med bakdelen. Huden på grisen är blek, prickig och ibland senare, kan huden bli cyanotisk. När djuren dör kramp sett.
Om ett par är känslig CSF kan snabbt sprida sig. I sådana fall, ibland döende djur peracuut, kommer de flesta att vara andra till tredje veckan efter infektion död. Ibland tar det för kronisk sjukdom hos enskilda djur. Dessa djur kan ha ett par månader kvar att leva. Med sådana mycket virulenta stammar, kommer den stora majoriteten av smittade besättningar duka under för sjukdomen, kan det vara upp till 50%.
För infektion av mindre virulenta stammar CSF sprida sjukdomen långsammare och inkubationstiden är längre. I sådana infektioner är subkliniska infektioner. Andra djur kommer att uppvisa tecken på sjukdom, men som är mindre specifika som i den akuta formen. Djuren är feber, diarré och dålig mat.
Om en gravid sugga är infekterad kan infektera fostren. Beroende på dräktighetsstadium sker abort på mumifierade foster eller smågrisar är dödfött. Om det finns levande smågrisar föds, är de ibland svaga och deformerade, andra är ständigt infekterade men asymtomatisk, och det kan vara ännu friska immun smågrisar föds. Inom en stigning kan vara alla typer av kombinationer av i vilken utsträckning de smågrisar påverkas av KVP infektion.

Terapi och kontroll

Tyvärr får ingen behandling som en CSF infektion i Nederländerna. Detta beror på att för svin anmälas pengar. När laboratoriediagnostik görs, alla slagna grisar på gården och förstör. Företaget desinficeras, och zonerna betecknas där restriktiva regler gäller för förvaltning och djurtransporter. Också blivit källan till föroreningen detekteras och det bestäms huruvida andra företag har blivit smittad.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha