Kina: Det stora språnget 1958-1960

Även om stora språnget endast ett fåtal tog år, var det en period med en enorm inverkan på landet. De politik stora språnget svält orsakade den största någonsin och var nästan enbart på grund av dåliga politiska beslut. Denna dramatiska politik ledde till döden av mellan 20 och 40 miljoner människor.

Produktion

Kommunisterna var ursprungligen populär i Kina, med tanke på landsbygdsbefolkningen, större delen av landet, hade godsägarnas jord, när de arbetade sig. Med tillkomsten av stora språnget som förändrade. Mao Zedong hade beslutat att Kina inte skulle vara beroende av utländskt bistånd och drog slutsatsen att bönderna måste delas upp i kommunerna att öka produktionen på detta sätt. Maos Tanken var att skapa en industriell delstaten Kina, som höll jämna steg med västvärlden. Och kinesiska bönder måste producera tillräckligt med mat för att föda befolkningen och dessutom kan exportera tillräckligt för att betala för kostnaderna för industrialiseringen. Dessa idéer har lett till en total katastrof. Det stora språnget var ett totalt misslyckande med allvarliga konsekvenser för hela den kinesiska befolkningen.

Kollektiviseringen

Kollektiviseringen började i liten skala. Inledningsvis byarna, tjugo till fyrtio familjer som bildade en kommun tillsammans. Snart idén utökades och kommunerna började växa till stora jordbruksföretag med över hundra tusen människor. Kommunerna tog hand om allt folket behövs och soldater samarbetat med bönderna. Befolkningen i kommunerna var indelad i mindre delar: tolv familjer bildade ett team och tolv lag bildade en brigad. Varje sektion hade specifika uppgifter. Det fanns partimedlemmar som fick kommunerna lyckades partiidéer rätt.

Järn

Dessutom Mao idén kom fram till att bönderna metallföremål. Varje by hade sin smältverk för järn, där allt järn som skall smältas för att göra användbara föremål. Emellertid var det etablerade kvoter och för att uppnå att den omvända hände, var användbara saker smält. Det fanns andra projekt där bönderna deltog innebar allt detta att de hade mindre tid för arbete på marken, vilket resulterar i att jordbruksproduktionen minskat.

Kvot

Dessutom allt var centraliserat och de människor som hade befogenhet att ändra saker hört alltför ofta sent eller inte alls. Trycket att möta kvoter var sådan att de inte nämna det när saker gick fel eller kvoter inte var uppfyllda. Det har rapporterats att myndigheterna ville höra. Dessutom myndigheterna gick ut ur de förment uppnådda siffror och namn att lämna dem till en del av produktionen av bönderna. Detta lämnade det för jordbrukarna själva knappt tillräckligt kvar att leva på. Dessutom var felaktiga metoder som används, och även främjat nära varandra, såsom plantering av grödor, vilket fått som inte är tillräckligt med näringsämnen, så att grödan var mindre än normalt.

Hungersnöd

Människor Mao informerade bringat misslyckanden eller fel bestraffades som förrädare. Till slut körde politik stora språnget svält på, med vissa områden var särskilt hårt drabbade. Människor var dock förbjudet att lämna sitt område och var därför tvungna att svälta. Det finns uppskattningsvis under Det stora språnget mellan 20 och 40 miljoner människor dog av svält. Hunger som inte var nödvändigt men var resultatet av felaktig politik, som också fortfarande ignorerade det. Denna hungersnöd som har varit den värsta i historien.

Slutet av Stora Språnget

När Mao medgav till slut att den stora språnget hade misslyckats han gav Zhou Enlai, Deng Xiaoping och Liu Shaoqui fria händer att sätta ekonomin på fötter igen.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha