Ökendjur och hur de lever

En öken är ett område där attityderna till många, men lite liv är möjligt. I vissa delar av öknen, är detta verkligen sant, men i oaser är detta ganska annorlunda. Och särskilt på kvällen när det blir kallare än öknen kommer till liv. Jerboa, rävar, ormar, slipade ekorrar och många andra djur kommer sedan fram ur sitt gömställe för att äta.

Vilken mat öken djur?

Rovdjur som ödlor, ormar, schakaler, rävar och hökar är ganska vanligt i öknar. Men, liksom i andra regioner är växtätare de Sterks representerade. Svärmar av öken växtliv, insekter, speciellt efter regn, som vilande växtvärlden kommer till liv. Antiloper, kameler och andra betande djur knapra på de tuffa strengels och bladen av buskar och saftiga skott av suckulenter. Vissa gnagare kalasar på köttiga lökar och knölar; Men de flesta foder uteslutande på den rikliga tillgången på frön som är utspridda kring öknen golvet.

Där djur hitta vatten?

Vattenpölar i öknen är trångt platser. Fåglar och några av de större däggdjuren besöker dem regelbundet. Men många andra öken driftspersonal kan överleva bort från en vattenkälla.
För vissa arter, till fukten i morgondaggen tillräcklig uppfylla sina behov vatten. Rovdjur mottar en stor del av den nödvändiga fukten från kroppsvätskorna hos deras byte. Suckulenter är tillräckligt med vatten leverantör för många växtätare.

Varför kameler har pucklar?


Berättelser om kameler i flera dagar utan mat eller vatten genom öknen, IJN inte overdereven; dessa djur synnerligen väl anpassade till öken liv. Tvärtemot vad som tros lagrar en kamel inte absorbera vatten i magen eller puckel.
Skillnad från de flesta andra däggdjur har en kamel inget fett skikt under huden. I stället är det fett lagrat i knölen. När mat och vattenbrist använder kamelen denna reserv som energi- och vattenkälla. Om fettet förbränns, frigör väte, som kombinerar med syre och bildar vatten. Djuret som används på ett liknande sätt också vatten från andra kroppsvävnader.
En kamel kan, utan att dricka, hänga flera dagar. Som tygerna förlorar sitt vatten, kan djuret förlora en fjärdedel av sin kroppsvikt utan att behöva drabbas av skador.

Vad fåglar lever i öknen?

De flesta fåglar i öknen är insektsätare, följt av utsäde och fruktätande arter. Den minst talrika är rovfåglar. De flesta fåglar har sikten inte speciellt anpassade till öknen liv; deras vattenresurser bör därför vara inom räckvidd för en flygning. Några, som ugglor och nattskärror, är nattdjur, men de flesta arter är tidigt på morgonen och på kvällen aktiva.
Det reproduktiva cykeln av många öken fåglar är förknippad med ankomsten av regn, eftersom de flesta livsmedel är tillgängliga. I torra år finns färre eller ingen pojke född alls.

Varför är öknen plötsligt i blom?

En kvadratdecimeter öken marken innehåller vanligtvis tusentals frön som produceras av växter som växer på häpnadsväckande hastighet efter säsongens regn. Vissa gör det så snabbt att de skjuter på mindre än två veckor, blomning och frösättning och vänder därför ett kargt landskap på kort tid i en spektakulär trädgård full av doft och färg.

Varför är många ökendjur blek i färg?

Ett stort antal fåglar, däggdjur, reptiler och andra djur i öknen är ljusare i färgen än de besläktade arter från andra regioner.
Den bleka färgen hos dessa djur är en del av den kylande mekanismen för ökendjur; När allt kommer omkring, ljusa färger reflekterar solens strålar, medan mörka färger absorberar ordentligt. Ljusa färger fungerar också att kamouflera och se till att färre djur sticker ut mot ljuset färgade öknen golvet.
Vissa djur, särskilt ödlor har anpassat temperatuurregelsycteem så att de ändrar även färg som voortschrijnt dagen. På morgonen är de mörka, senare gradvis blivit blekare vid middagstid, när solen står högt på himlen, deras lättaste skugga anta.
På kvällen återigen blir de mörkare.
(0)
(1)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha