KCV: Vitruvius och Portunustemplet

Eva Hedstrom Februari 27, 2016 Miscellanea 16 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Vitruvius, mannens proportioner. Han var en soldat, arkitekt och ingenjör i romerska antiken och är mest känd som författare till "De Architectura", en bok om den perfekta proportioner i bland andra byggnader. Här är en analys av den välbevarade Portunustemplet som regisserades av Vitruvius.

Vitruvius

Marcus Vitruvius Pollo var en romersk soldat, arkitekt och ingenjör. Han levde troligen vid 85 ?? 20 BC. Han är mest känd för att han är författare till De Architectura, det standardverk om arkitekturen. Av hans liv är bekant bara vad han sa om det i De architectura. Möjligen han tjänstgjorde som chefsingenjör för den romerska armén och deltog i flera strider enligt Julius Caesar.
Hans arbete ?? The Architectura Libri decem ?? är mycket speciell eftersom det är en av de få återstående böcker om arkitektur från antiken. Böckerna från antiken har fokuserat på filosofi, religion och gärningar av stora män i det förflutna. Arbeta med händerna inte högt anseende och därför inte mycket skrivet om det. Det finns mycket få uppgifter om Vitruvius själv, förmodligen också eftersom tekniken hade låg status bland rate. Mycket auktoritativa Vitruvius kan inte ha varit.

Templum Portuni

Den Portunustemplet är den bäst bevarade templet i antikens Rom. Man vet inte exakt vilket år det är daterat. Förmodligen den aktuella versionen är från det andra århundradet f.Kr. med restaureringar av det första århundradet före Kristus. Templet är tillägnad Portunus, den romerska guden av hamnarna. Han står vid Forum Boarium i Rom, den äldsta torget i staden. Det är en logisk plats, eftersom det under antiken den viktigaste hamnen, var Portus Tiburtinus. Från templet Portunus kunde därför se till att fartygen med varor.
Den Forum Boarium var bredvid en stor marknad en helig plats där grundades flera tempel.
Templet är också känd som tempel Fortuna virilis, den jungfruliga gudinnan av förmögenhet. Unga flickor trolovad bar deras så kallade jungfru klä upp henne. Detta är helt enkelt inte rätt, detta tempel var lite längre på höjden av Forum Olitorium.
I 872 templet omvandlades till en kyrka tillägnad Sankta Maria av Egypten. Det har länge varit ett kloster mot den till vänster.

Portunus Temple Vitruvius

Den Portunus Templet byggdes enligt joniska ordning, som kan ses på Ionic huvudstäder med Ionic rullar med kymation. Templet är 20 meter lång och 12 meter bred, och står på en scen av 2,5 meter hög.
Den grundläggande formen av templet är prostylos Portunus. Även om templet har sex kolumner på framsidan i stället för fyra, men han har inga lösa pelare på baksidan, och faktiskt två hörnpelare, som han fortfarande tillhör de prosylos.
Templet är den typ systylos, vilket är tjockleken av två kolumner i intercolumnium. Eftersom det intercolumnium på Portunus Temple något mer att dubbla diametern, kanske du tror att han är den typ av eustylos där det är intercolumnium 2¼. När, emellertid, är eustylos mitten mellan utrymmet tre gånger diametern av kolonnen, som vid Portunus-templet är inte fallet. Den systylos Vitruvius är inte bra byggnadstyp. Kvinnor kan inte arm i arm att bestiga trappan tack, men måste bilda en rad. Typen eustylos var av intresse för effektivitet, skönhet och styrka har varit bäst.
Till längden av kolumnerna kan också ses att templet associerad med systylostype. I denna typ är förhållandet mellan längden av kolonnen i förhållande till diametern 9½: 1. På Portunus templet, är längden på kolumnerna 8.20 meter, diametern är 0,85 meter. 8.20: 0,85 = 9,6. Detta motsvarar därför de relationer som bör ha systyloszuilen. På grund av den relativt lilla avståndet mellan pelarna, behöver pelarna inte ha stor diameter. Intercolumnium det kommer att vara större än pelarna skulle se mager eller mager. Skulle kolumnerna, till exempel, i förhållandet 8: 1 är, de är svällda och ser otrevligt. Så det handlar om rätt proportioner.
Den Portunus Temple har elva steg till ytter, så att med samma fot första och sista steget klättrar.
De pronaos i templet är en öppen veranda i tetra styl, som gav tillgång till den stängda cellan.
Väggarna i cellen och pilastrar är tillverkade av tuff block. Resten av travertin, som var ett skikt av stuck i romartiden.

Vitruvian

En vitruvianske mannen är en ritning av en människokropp som har använts av Vitruvius fastställda riktlinjer för lichaamsverhoudingen.Er treed ofta förvirrad av namnet, Vitruvius själv har någon sådan plan skapas. Den mest kända vitruvianske mannen skapades av Leonardo DaVinci, circa 1490.
DaVinci Vitruvian Man
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha