Kalium: kaliumbrist symptom + för hög kalium diet

Görvel Edström December 27, 2015 Hälsa 190 14
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Kaliumbrist symptom och kostkaliumbristsymptom. Kalium är ett viktigt mineral för människor. Det är viktigt för en väl fungerande alla celler, vävnader och organ i människokroppen. Kalium är involverat i metabolismen och olika andra kroppsfunktioner. Många livsmedel innehåller kalium. Det är därför en hälsosam och varierad kost adekvat kalium. Ihållande diarré eller kräkningar kan leda till en kaliumbrist. Symtom som kan förekomma i en kaliumbrist innefattar aptitlöshet, letargi och muskelsmärtor, muskelsvaghet, muskelkramper. En av de mest känsliga organ till en kaliumbrist är hjärtmuskeln. Med en kaliumbrist kan uppstå arytmier, ibland fatala. Njurarna hålla mängden kalium i kroppen konstant. Kalium normalvärdet är mellan 3,5-5,0 mmol / l.

Kalium bristsymtom

 • Kalium
 • Funktion av kalium
 • Kalium i kosten
 • Kaliumbrist symptom och besvär
 • För mycket kalium
 • Kalium normalvärde
 • Rekommenderat dagligt intag

Kalium

Kalium är ett mineral som är belägen i första hand inom kroppens celler. Mineralet är väsentlig för den mänskliga kroppen. Det är viktigt för en väl fungerande alla celler, vävnader och organ.

Funktion av kalium

Kalium är involverat i metabolismen och olika andra kroppsfunktioner. Kalium erfordras i kontraktionen av muskelfibrer och en god ledning av nervimpulser. Tillsammans med mineral natrium spelar en roll i regleringen av blodtrycket. Kalium har en skyddande effekt mot högt blodtryck; adekvat intag av kalium är också förknippat med en minskad risk för död i hjärt-kärlsjukdom. Dessutom kalium tillsammans med natrium viktigt för en korrekt fuktbalans. Det hjälper också till att avlägsna avfall från kroppen.

Kalium i kosten

Många livsmedel innehåller kalium. Det är därför en hälsosam och varierad kost adekvat kalium. Kalium finns främst i frukt och grönsaker, potatis, kött och fisk. Lax, torsk, flundra och sardiner är bra källor till kalium. Mineralet är också i bröd, mjölk och nötter för. Sojaprodukter och veggie hamburgare är också bra källor till kalium.

Kaliumbrist symptom och besvär

Normalt är den mänskliga kroppen i sig kunna ge rätt mängd kalium. Njurarna reglerar detta. När det finns för mycket kalium i kroppen, njurarna utföra än via urin och pissar dig. När för lite kalium i kroppen, hålla din kropp ordentligt fastsatta. Omkring 90 procent lämnar kroppen via urin och resterande via faeces. Endast en liten del svettades. Vid ett minskat intag av kalium, kommer kroppen att sluta så lite som möjligt kalium. En kaliumbrist uppstår som ett resultat av en obalans mellan intag och utsöndring. Sällan kan visas på grund av otillräcklig intaget, eftersom kalium som finns i så många livsmedel. En brist därför sker ofta som ett resultat av en ökad förlust av kalium. Orsaker till detta kan ligga bakom hans ihållande diarré och / eller kräkningar. En kaliumbrist kan också bero på användning av laxermedel eller diuretika, en drog som främjar utsöndringen av vatten genom njurarna, även känd som "vattendrivande tabletter". Vidare kan orsaka olika sällsynta njure och adrenal störningar till låga kaliumnivåer. Slutligen bör det noteras att intaget av kalium påverkas negativt av kaffe, alkohol, bearbetat socker, en kolhydratfattig kost, och överdriven saltintag.
De tecken och symtom på en kaliumbrist inkluderar:
 • minskad aptit;
 • muskelsvaghet eller kramper;
 • illamående;
 • apati, trötthet;
 • irritabilitet;
 •  oregelbundna hjärtslag eller arytmi.

Minskad kaliumhalt i blodet kallas hypokalemi.

För mycket kalium

Kalium utsöndras i överskott av njurarna. Med nedsatt njurfunktion kan leda till en kalium överskott. Även vissa läkemedel för blodtryck kaliumhalt i blodet är för höga. Ett överskott av kalium kan orsaka hjärtarytmi. En alltför höga kaliumnivåer i blodet också kallas hyperkalemi. Var försiktig med att ta kaliumtillägg. En överdos kan orsaka illamående, diarré och allvarlig arytmi, i värsta fall leder till plötslig död.

Kalium normalvärde

En kalium prov som begärs av en läkare oftast tillsammans med andra elektrolyter såsom natrium och klorid i syfte att få en allmän uppfattning om patientens hälsa. Läkaren kan också begära testet för symptom som tyder på en för hög eller för låg kalium i blodet. Vid tillämpning av testet, ett rör av blod från en artär i insidan av armen, vanligen i veck av armbågen. De flesta labb använder för kaliumbestämning referensvärden mellan 3,5 - 5,0 mmol / L; det är det normala värdet av kalium. Med en ökad koncentration av kalium kallas hypokalemi.

Rekommenderat dagligt intag

Hälso rådet Nederländerna har inga rekommendationer för kalium. I Europa finns det rekommendationer från cirka 3,1 till 3,5 gram kalium per dag för vuxna.
Kalium på kort
Kalium är ett mineral som finns i frukt och grönsaker. Din kropp behöver kalium som behövs för en väl fungerande muskler och nervsystem. Dessutom spelar kalium en roll i sammandragning av muskler och ledning av nervimpulser. Vidare är kalium fördelaktigt för blodtrycket. Om du använder blodtryckssänkande medel eller vätskedrivande tabletter, kan din kropp behöva extra mineraler, inklusive kalium. Fråga din GP om råd.
 • Klicka här för en speciell på vitaminer.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (14)
Olli Lindquist
  Like 5   Dislike 0

Jag har fem dagar natriumklorid tabletter att svälja för en utredning. Svälja nästa metoprolol och amlodipin också triamteren / epitizide. Min kalium var nyligen 4, så bra. Nu får jag fem dagar Slow-K, 2x 600 mg det. Jag kör en stor risk för att min kalium är för hög?

Eddie Dahlin
  Like 0   Dislike 0

När Crohns kolit eller annan I.B.D. kaliumbrist är vanligt att även natrium ändå. Människor utan kolon eller en stomi ta några mineraler, eftersom det hela sker i tjocktarmen. Du kan vara ganska svaga och sjuka är också svåra muskelspasmer kan vara en konsekvens. Mineraler, natrium och kalium är verkligen viktigt. In 't Crohns / Colitisblad är ofta dessa yttranden. Det är nu sommaren och värmen du dricker mer, som också kan "vara en anledning, eftersom du har mer svett och urin. 'n Betydande salta bouiilon med natrium och kaliumsalt hjälper oftast bra. Jag skriver allt detta eftersom jag talar av erfarenhet, liksom massor av människor hade liggande bredvid mig på många inspelningar, på sjukhus med avsevärda brister, kommer folk att varna.

Niels Isaksson
  Like 3   Dislike 2

Hej, nyligen mitt blodtryck är för högt, jag har också diabetes, nu har jag fått piller att dränera fukt, hydroklortiazid, men nu får jag lider av hjärtklappning över hundra per minut, vilket är av dessa piller? då frågar jag dig något annat, vad kan jag göra för att sänka blodtrycket? Hälsningar, mirjam krieg

Valdis Byström
  Like 2   Dislike 1

Min far är 88 år gammal och har särskilt förmiddagar lider av vibrationer i hela kroppen. när han dricker en kopp kaffe på 10:00, är ​​vibrationen mindre hård häftigt. under dagen har han inte väder som vibrerande attacker. Kan det bero på att han tar för lite fukt här på morgonen som lider av? Ibland han lider av ömma skenben. De tänker på altsheimer kommer ofdat diabetes. Det kan också vara en jaliumgebrek?

Lilliann Qvist
  Like 4   Dislike 2

Är 84 år gammal och har nästan varje natt fruktansvärda muskelsmärta i mitt benen.Hangt att tillsammans med kaliumnivån använder diuretika. Ät mycket varierat med massor av grönsaker, frukt etc.

Gullu Ohlin
  Like 2   Dislike 0

Vår yngste son är kräkningar och diarré efter 9 dagar förra sommaren haft många klagomål, som knappt någon tillväxt, svaghet etc. Kan en kaliumbrist spelar en roll? Han använde två påsar Movicolon år per dag.

Aura Laxman
  Like 0   Dislike 1

Hej, Jag har i flera år kaliumbrist. På varje blodtest som kommer tillbaka till voren.Ik inte bryr sig mycket om och har inga problem med diarree.Ben också medicijnen.Wel Jag är ofta mycket trött, om jag längtar eller kort sömn, många har gjort eller har gjort något , ingen skillnad senast uit.De läkare gör att besluta att detta "uppenbarligen tillhör mig," kan slå detta?

German Ljungberg
  Like 4   Dislike 1

Jag kaliumbrist kan ha samband med medicineringen? Jag sväljer två tabletter Renitec och amlodipine.ik närvarande långsam K 600 mg för att fylla underskottet.

Gunnlis Hägglund
  Like 1   Dislike 2

Min specialist rapporterade att min kaliumnivå som är för låg, nu var jag under behandling i flera år på grund av kroniskt högt blodtryck. Jag sväljer bredvid medicin för blodtrycket också diuretika. Jag var lite överväldigad av samtal eftersom det är också sista gången, jag kom inte tillbaka efter år av att ha kontroll. Mitt blodtryck var den sista bra, men en två månader tidigare av en annan läkare för hög. Jag är väldigt trött, för en timme eller 12 Jag är verkligen trött på trötthet, jag har också en känsla av att min kropp består av emitterade band så jag kan knappt få mig att gå. Faktiskt, jag tycker det är konstigt att det nu är lika de sista åren av rådgivning. Dietisten kände att jag var för lite jod i, allt som allt, jag är nu verkligen upptagen borta. Speciellt eftersom jag har en historia av graviditet och moderskap socker förgiftning har med tredje zwangerschappen.Wat är risken och vilka råd skulle du ge mig?

Percivald Fagerudd
  Like 3   Dislike 1

Det är en bra balans mellan natrium och kalium. Kalium reglerar tillsammans med natriumklorid och vätskebalansen och blodtrycket i kroppen. Mineral gå till blod-tryckhöjande effekten av natrium-räknare. En felaktig natrium / kaliumförhållandet orsakar en skev balans. Detta gör rätt hypokalemi eller hyperkalemi kan förekomma.

Gudny Lundgren
  Like 1   Dislike 2

Problemet med vatten tabletter är att det finns även ytterligare kalium separeras. Kalium erfordras för en god stimulans ledning i musklerna. Eventuella biverkningar av diuretika ofta en kaliumbrist. Klagomål som man kan få då, bland annat: - muskelvärk eller svaghet i lår och stora fattighuset allvarlig vermoeidheid- hartkloppingen- buikklachtenAls du upplever dessa symtom, se din läkare.

Gunnlaug Egnell
  Like 2   Dislike 1

Det finns människor med kronisk överdriven förlust av kalium, se till exempel: Fråga din läkare vad han / hon menade med hans / hennes kommentar, men också vad som skulle kunna göras. Brist på kalium kan ibland vara en bieffekt av vissa läkemedel. Ett exempel är "Hydroklortiazid", som hör till de tiaziddiuretika. Det dränerar fukt och sänker blodtrycket. Det är voorgeschrreven vid ett högt blodtryck, hjärtsvikt, ödem, diabetes insipidus, och njursten.

Iduna Jakobsson
  Like 4   Dislike 2

En kaliumbrist kan uppstå efter kraftiga kräkningar, svår diarré och användning av diuretika. Fråga din GP om råd.

Ricki Bloch
  Like 5   Dislike 0

Jag rekommenderar att du diskutera detta med din läkare. Han vet din medicinska situation, kan han undersöka dig och ge dig råd på grundval av detta.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha