Judit: en första dam i en andra bok

The Book of Judith är en av de deuterokanoniska böckerna i Bibeln. I den romersk-katolska traditionen de tillhör Gamla testamentet. i den protestantiska traditionen inte. Deuterocanoniek betyder ?? dels läggas till kanon ??. Ändå böckerna är litterära intressant och erbjuder en mängd historiskt värde.

Nebukadnessar

Historien utspelar sig i det tolfte året av kejsar Nebukadnessar när han härskar över assyrierna i Nineve. Det är på samma gång kung Arphaxad regerade över mederna i Ekbatana. Nebukadnessar vill kampen för att gå till kung Arphaxad och vädjar till de omgivande länderna och grannländerna för att besegra Arphaxad. Men folket hånar honom. När han hör att han är rasande och svär att han kommer att hämnas. Nebukadnessar går i krig mot kung Arphaxad och segrande. Arpaksad fångas av Nebukadnessar och dödat.

Exil

Nebukadnessar sände Holofernes, befälhavare för armén, med en stor armé där för att föra krig mot de nationer som inte har svarat på uppmaningen av kungen att attackera Arphaxad. Holofernes drar upp till Bethulia i Judeen Vart Israels folk bor och israeliterna grips av stor rädsla. Israel har just återvänt från exil och templet har bara återinvigde. Det förbereder sig för en attack. Bergstopparna är upptagna och en går att dyrka Gud. När Holofernes veta att israeliterna planerar att försvara sig blir han rasande. Achior, ledare för Ammons, varnar Holofernes för Israels folk och berätta hela historien eftersom deras avgång från Mesopotamien till bosättningen i Kanaan och Jerusalem. Achior berättar också vad en stor och mäktig Gud hjälper dem och för dem har besegrat fiender.

Judit

Holofernes tar denna hädelse ?? ?? av Achior mycket sjuk. Bara Nebukadnessars gud, finner han sig själv. Achior fångas och tas till bergen för att vara så överlämnas till israeliterna. Holofernes omger staden och så stänga av vattentillförseln i staden. Efter ett tag stadsborna blir svalt och uttorkad och förtvivlan om det goda resultatet. Den mycket vackra, men också intelligent och modig änkan Judith levereras med en listig plan till lägret av fienden och poserar som en förrädare ?? ?? av israeliterna. Judit säger i en listig sätt styrkor och svagheter hos israeliterna. Judit vinna förtroende hos Holofernes. Hon förför honom med sin kärlek.

Halshuggen

Om det under en berusad fest somnar Judith halshuggning Holofernes med sitt eget svärd. Hon sätter huvudet i en påse och går tillbaka till sin stad, där hon visar triumferande huvudet av hennes kolleger stadsborna. Genom denna åtgärd är belägringen lyfts och befriade Bethulia. Judit har hyllats för sin hjältemod och gudfruktiga livsstil.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha