Judisk historia Del 30: Revolten av Maccabees

Det judiska upproret mot grekerna skapar ett prejudikat i mänsklighetens historia: det är den första religiösa krig i världen. Maccabees slåss striden mot grekerna. Mattatias är ledare för Maccabees Han leder gerillagruppen tillsammans med sina söner. Kampen varar 25 år. Efter de tre första åren av framgång, judarna lyckats återta Jerusalem. De överlåter templet. Detta är början på Hanukkah firande.

Böcker av Maccabees

I böckerna i Maccabees är register över judiska kampen mot grekerna. Böckerna ingår inte i den hebreiska Bibeln som händelserna äger rum mycket senare än den tidpunkt då montering av Män av den stora församling Bibeln. 1 Maccabees skrevs på hebreiska; 2 Maccabees skrevs på grekiska.

Första religiöst krig i historien

Kriget av Maccabees, den första religionskrig. Judarna tror att deras religion är värd att dö för.
Det är inte bara ett krig mot grekerna, men också ett inbördeskrig: Judar förbli trogna judendomen till judar som blivit hellenistiska.

Mattatias vägrade att offra en gris

Under år 167 f.Kr., grekerna kommer i Modi'in. De kräver att judarna offra en gris att de grekiska gudarna. Prästen Mattatias vägrade. Men det finns en Hellenized Judisk som vill göra det. Mattatias dödade honom och den grekiska tjänstemannen. Mattatias frågar sedan publiken att följa honom. Tillsammans med sin son, Yochanan, Shimon, Juda, Eleazar och Ynathan organiserade han en gerillaarmé ledd av Juda, smeknamnet Maccabee. Namnet är en akronym för mi komocho ba'alim Hashem - stridsropet av det judiska folket. Förmodligen armén var inte mer än 12.000 män. De är upp mot 40 000 greker som är yrkesmilitärer. De flesta slagsmål uppstår mellan kustslätten och Jerusalem. Striden varade 25 år tills grekerna sluta fred med judarna.

Hanukkah

Efter de tre första åren av framgång, judarna lyckats återta Jerusalem. De hittar en skändade templet i en hednisk helgedom där svin offras på altaret. Det första judarna göra är att skapa en alternativ menora. De finner ren olja, som säkerställer att menoran brinner åtta dagar. Templet är renad och återinvigde den 25 Kislev, dagen idag Hanukkah firandet börjar åtta dagar. Ordet Chanukah betyder "invigning." På Chanukah två mirakel firas:
 • Den militära seger över grekerna.
 • Den andliga seger som symboliseras av ljusen från Chanukah.

 • Speciellt den andliga seger är viktig. Således har judar övervinna många stora imperier. Templet om inledande betyder inte att striderna har upphört. Det finns fortfarande många strider. År 142 monarken Demitrius ingår ett fredsavtal med Shimon, den sista överlevande son Mattatias. Den officiella israelisk överhöghet återställs.

  Styrelsen för hasmoneanerna

  Shimon är översteprästen och nasi. Han kallar sig kung eftersom cohen härstammar från stammen Levi. En kung måste härstamma från Juda stam. Det är ett dåligt val av Shimon eftersom hans ättlingar inte respekterar denna distinktion. De etablerar en ny dynasti -den hasmoneanerna. Detta innebär 103 år monter. De har stor territoriell expansion, men också en moralisk och religiös nedgång. De bör inte kungar, men gör det ändå och befunnits vara skadad. Son till Shimon, Yochanan Hyrcanus tvingar invånarna i erövrade områden för att konvertera till judendomen. Detta strider mot etiken i judendomen som avskräcker proselytizing korrekt. En av de personer som konverterade till edomiterna. En av ättlingarna av Edom är Herodes som senare identifierades som en judisk kung.

  Minskning av judiska regissörer

  Son till Yochanan, Alexander Yanai. Han är en hellenistisk Judisk och kampen mot fariséerna. Han lät 800 av dem avrättades. Efter hans död hans hustru drottning Shlomzion tar över makten. Det kommer att bli en period av lugn och ro. De sista två Hasmonean härskare är söner Shlomzion. Det är två helt helleniserade judar. De slåss med varandra som kommer att vara kung och de blir mer korrupt. Samtidigt tog romarna makten i Israel.
  Mer information: Home - judisk historia.
  (0)
  (0)
  Tidigare artikel 't Manco: 350 sidor utan e
  Nästa artikel Fight fetma!

  Kommentarer - 2

  Vad gör judarna i denna produkt är 30 judar och 29 -Jag är intresserade av kunskap om judendomen.

  Det är en serie artiklar jag har numrerade så att läsaren lätt kan upptäcka tidslinjen. Så det börjar med nummer 1 och avslutas med nummer 66 .Groet, Etsel

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha