Judar i Nederländerna: Republiken - Jewish infrastruktur

Sefardiska och Ashkenazi judar i Nederländerna var tvungen att bygga från grunden en organisatorisk infrastruktur. Majoriteten av judiska immigranter tillhörde kategorin "nya judar." Deras kunskap om judendomen var begränsad på grund av icke-kristna från Portugal som var med den judiska arvet var suddig. De Ashkenazi judar som kom till Nederländerna var mycket fattiga och var särskilt lösdrivare och tiggare.

Tre judiska samhällen i Amsterdam

Beth Jacob
1602 grundades i Amsterdam, den första sefardiska judiska Congregation Beth Jacob. Den var uppkallad efter Jacob Tirado från Portugal. De började i Jonker Street och slutligen in i byggnaden Antwerpen nära Houtgracht. Judar levde i en viss stadsdel på Houtgracht, den Vlooyenburg och i Breestraat.
Neveh Shalom
Ungefär 1608 en andra sefardiska samfundet bildades: Neveh Shalom. Förmodligen var detta kyrka grundades som tillhör Beth Jacob hade blivit för liten.
1614 köpte de två folkgrupperna en bit mark i Ouderkerk aan de Amstel att bygga en begravning platta där. Gravarna var dekorerad med judiska och kristna symboler död. Alla typer av sociala tjänster har inrättats för vård och utbildning Bikkoer Choliem; Talmud Torah för judisk utbildning); Honen Dalim; ett tryckeri i Talmud Torah; Santa Compantria den Dotar Orphas e Donzellas.
Beth Israel
Beth Israel var den tredje gemenskap som grundades år 1618 som en följd av en splittring i Beth Jacob. Läkaren David Farar kritiserade rabbinen Joseph Pardo från Thessaloniki, som kom från Venedig till Amsterdam. Farar var mot ordagranna tolkningar av Midrashic Aggada och kommentarerna av Rashi och andra medeltida rabbiner. Grälet innebar den intellektuella jäsningen inom det judiska samfundet i Nederländerna: Konservativ rabbiner från muslimska länder kontra tidigare conversos som var rationalistisk och kritisk. Trots schismen de förblev tillsammans.

Utvandringen av de fattiga

Särskilt fattiga judar bosatte sig i Nederländerna. Dessa var en börda för välgörenhetsfonder de tre kommunerna och skadade prestige Sephardim i Amsterdam. Behövande fick hjälp av intäkterna från imposta. Så de fattiga sefardiska judar skickades till andra länder där det hade bättre vistelse. Men de var tvungna att öva judendom. De kallades despachados. Hon gick till det ottomanska imperiet, Palestina och Karibien. Den behövande var också utvisas judar som orsakade problem i Amsterdam.
Även fattiga Ashkenazi judar återvände till Central- och Östeuropa. Men av det trettioåriga kriget, antalet Ashkenazi flyktingar till Nederländerna. Här fanns många lösdrivare och tiggare. Några gick att fungera som en tjänare i rikt Sephardim, andra började arbeta i en fabrik, och andra arbetade i en synagoga som vaktmästare eller renare.
Från mitten av 30-talet av 17th century gjorde Ashkenazi judar försökte att bilda en egen församling. 1635 organiserade de sin första gudstjänst. År 1963 var de oberoende av Sephardim. År 1642 de hyrde en byggnad från sefardiska judar som de skulle använda som en synagoga. De köpte samma år en bit mark i Muiderberg gick att fungera som en kyrkogård. Ännu tidigare än Sephardim bildade Ashkenaziem enda kommun.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha