Joseph Haydn

Luci Åhlund Februari 27, 2016 Miscellanea 7 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Den österrikiska kompositören Joseph Haydn är grundare av den klassiska stilen. Han skapade en ny, förståeligt musikaliskt språk som han själv sade: ". Mitt språk förstås över hela världen"

Artikel layout

  •  Lärlingsutbildning i Wien
  • Första möte
  • I tjänst Esterházy
  • Konserter i London
  • Under de senaste åren, i Wien

Lärlingsutbildning i Wien

Franz Joseph Haydn föddes den 31 mars 1732 i byn Rohrau i Niederösterreich. Från 1740-1749 var han en korgosse på Stefansdomen i Wien. Under denna tid han får känna de olika aspekterna av det rika musikliv i staden: kyrkomusik, musiken tabellen i de ädla palats och även "gatumusik" på grund på vackra serenader spelades upp i det fria.
Efter hans röst bryter Haydn att lämna kören. Han ger levande undervisning hans. Han spelar också som violinist delta i sång, som han komponerar brukar själv. Hans tidigaste verk inkluderar förutom dessa serenader komponerat pianosonater på 50-talet.
Haydn fortsätter att utvecklas genom självstudier och dessutom kommer att undervisas av den italienska kompositören och sångpedagogen Porpora bosatt i Wien 1753-1757. Från honom lär han grunderna i konsten att komponera, han gör också en hel del praktisk erfarenhet som ett piano ackompanjatör i hans sånglektioner.

Första möte

År 1758 Haydn utsågs kapellmästare av greve Morzin, för vilka han skrev sina första symfonier. År 1760 gifte han sig med Maria Keller. Den bild som målas i biografier av sin extremt negativa och ensidiga. Detta visar bara hur miljön funderat på henne, medan röst Mary Keller själv helt saknas. Faktum är att äktenskapet i Haydn, som var barnlös, var inte nöjd.

I tjänst Esterházy

Från 1761 Haydn var kapellmästare till Esterházy s. Han antogs av Paul Anton, sedan rekryteras av Nikolaus I, Anton och Nikolaus II. Den i särklass viktigaste av dessa fyra mecenater var Nikolaus I. Haydn har tjänat honom nästan 30 år av lojalitet.
Musiklivet låst Esterháza
Nikolaus I, ett smeknamn-älskande ", vänster vid sjön Neusiedler lås Esterháza bygga ett palats som fungerade som sommarbostad. Musikliv låst Esterháza ägnades åt teater. Nästan dagligen pjäser eller operor arrangerades eller man kunde delta i en show i dockteater. Haydn skrev för alla genrer av musik. Viktiga operor av hans hand: "Lo Speziale", "L'infedeltà delusa," L'Incontro Improviso "," Il mondo della luna "," La Vera Costanza "," Orlando Paladino "och" Armida ".
Orkestern han komponerade många symfonier och i salongerna av slot Esterháza spelade sin kammarmusik. Även relativt okänd, är under 126 trios för baryton, viola och cello många en pärla. Prince Nikolaus själv spelade baryton, ett stränginstrument som fallit nästan i glömska.
År 1776 tonsättaren skriver i sin självbiografi att han vill leva och dö på Esterházy. Den här tjänsten inte bara garanteras honom ett liv utan materiella problem, men också gav honom möjlighet att utvecklas optimalt som kompositör: "Jag kunde experimentera som bandledare, observera hur en viss intryck eller försvagas; alltså jag kan förbättra, lägga till, katrinplommon, ta risker ".
Den enda nackdelen var att det var isolerade i viss utsträckning. Prince Nikolaus föredrog helt enkelt avskilt sommarresidens Esterháza ovanför hans palats i Eisenstadt. Men med sin optimism visste Haydn ge det till och med hans isolering på ett positivt sätt: "Jag var skild från världen, kunde ingen runt omkring mig gör mig tvivla på mig själv och så jag var tvungen att vara originell själv."

Konserter i London

Nikolaus I efterträddes 1790 av sin son Anton Esterházy a-musikal, som löser upp kapellet. Haydn fortfarande officiellt kapellmästare med full lön, men är befriad från faktiska tjänster. Han lägger sig i Wien. Den impressario Salomon anlitar honom för en serie konserter i London. Från December 1790-juni 1792, och från januari 1794-augusti 1795 Haydn stanna i England, där han blev mycket väl mottagen. Oxford University delas honom till hedersdoktor, han firas som kompositör / ledare och han är en mycket eftertraktad pianolärare. Under denna period de senaste och viktigaste pianosonater och 12 Londons symfonierna, kronan på hans symfoniska verk.

Under de senaste åren, i Wien

Tillbaka i Wien Haydn kommer tillbaka i tjänst Esterházy talet. Prince Anton är nu avliden och hans efterträdare Nikolaus II, som är bosatt i Eisenstadt, uppfördes kapellet igen. Haydn ansluter sig somrarna på Esterházy i Eisenstadt. För Nikolaj II var kompositören bara en medlem av hans följe. Haydn, dock var van i England som han behandlades med stor respekt, nedlåtande attityd Prince Nikolaus var därför oacceptabelt för honom. Han frågade Hermenegild Princess Marie, hustru till prinsen, till makens uppenbart att han är doktor i musik kunde inte behandlas som en lakej. Sedan dess har han accosted av prinsen med "Herr von Haydn. Uppgiften för kapellmästare för övrigt huvudsakligen begränsat till den årliga komponera en mässa för namnsdagen av prinsessan. Därmed uppstod mellan 1795 och 1802 missade sex.
Inspirerad av oratorier av Handel, som han hade hört i England, består Haydn själv två verk i denna genre, "Skapelsen" och "The Seasons".
Haydn dog i Wien den 31 maj 1809, vid firandet ceremonin Mozarts Requiem utfördes.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha