Israeliska premiärministrar: Lista över premiärministrar

Nichlas Bloch Februari 29, 2016 Miscellanea 1005 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Israels premiärminister är chef för den israeliska regeringen och huvudpersonen i politiken. Hans hus i Jerusalem. Den nuvarande premiärministern är Ehud Olmert, statsministern tolfte. Här är en lista över premiärministrar.

Historia

Det hebreiska namnet för premiärministern: Rosh HaMemshala. Den israeliska premiärministern är vanligtvis ledaren för det största partiet i Knesset (Israels parlament. Mellan 1996 och 2001 var dock premiärministern väljs av folket.
Den första premiärministern tillträdde den 14 maj 1948, självständighetsdagen i staten Israel. Positionen blev permanent den 8 mars 1949 då den första regeringen bildades. Den första premiärminister David Ben Gurion. Det finns två avlidna premiärministrar under sin mandatperiod: Levi Eshkol (1969) och Yitzhak Rabin. I dessa fall, visade regeringen en ny premiärminister. Det finns också ett antal premiärministrar som har tjänat två gånger: Ben Gurion, Eshkol, Rabin, Shamir och Peres.
Israel hade tills nu en kvinnlig statsminister: Golda Meir. Hon var den tredje kvinnliga världsledande efter Sirimavo Bandaranaike och Indira Gandhi.
Tills 1977 alla premiers var socialistiskt. Menachem Begin blev den första borgerliga statsminister.
De första valen premiärminister hölls under 1996 utöver ordinarie val. Den första vinnaren var Benjamin Netanyahu. Målet var att ge premiärministern mer makt eftersom det annars alltför beroende av mindre partier. År 2003 tre flyttade folk borta igen från de främsta direkta val.

Lista över premiärministrar från 1948 till nutid

  Like 0   Dislike 1
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha