Israeliska premiärministrar Levi Eshkol

Levi Eshkol tjänade som tredje israeliska premiärministern från 1963 fram till sin död 1969 på grund av en hjärtattack. Han var den första israeliska premiärministern som dog under dess funktion. Senare skulle Yitzhak Rabin dödas.

Ungdom

Levi Eshkol föddes i Oratov i Kiev i Ukraina. Hans mor hade en Hasidic bakgrunden medan hans far kom från en familj mitnagdistische, två motstridiga judiska religiösa bakgrunder. Levi fått traditionell utbildning. 1914 flyttade han till Palestina och blev en volontär i den judiska legionen.

Parliament

Efter upprättandet av staten Israel 1951 Eshkol valdes till Knesset som en medlem av Mapai partiet. Han tjänstgjorde fram till 1952 som minister för jordbruk och var då finansminister när Eliezer Kaplan dog. Han stannade i 12 år i den positionen. Han var en viktig person inom Mapai och efter Ben-Gurion avgick i juni 1963 blev han premiärminister i Israel. Senare kyls relationen med Ben Gurion när denne insisterade på en studie av Lavon affären, där en misslyckad israelisk operation i Egypten. David Ben Gurion, men misslyckades med att utmana Eshkol och avgick från Mapai part i ett nytt parti, Rafi, att fokusera på. Rafi, dock besegrades av Mapai / Mapam. Detta Eshkol blev den obestridda ledaren i landet. Ben-Gurion förblev dock att beskriva honom som en inkompetent politiker.
Levi EshkolEshkols första terminen såg en högkonjunktur som orsakas av vattensystemet konstruerades. Israels centraliserade planekonomi hade inget system för självreglerande mekanismer för att lugna tillväxt. Ekonomin överhettning. Arbetslösheten började stiga och nådde 12 procent år 1966, men lågkonjunkturen var att läka de ekonomiska brister och visade en återhämtning under åren 1967-1973. Denna återhämtning var dock delvis på grund av sexdagarskriget där Israel erövrade många gebeid.
Under sin tid kroppen av högerpolitikern Ze'ev Jabotinsky begravdes i Israel. Det var exceptionellt för en socialistisk premiärminister.
Eshkol arbetat för att förbättra Israels utrikesförbindelser genom att upprätta kontakter med Västtyskland och Sovjetunionen. Det sistnämnda landet var en del judar att emigrera till Israel. Han var också den första premiärministern som var inbjuden till Vita huset. Israel var en viktig allierad till USA och fick en hel del politiskt och militärt stöd. Den militära stöd var viktigt för sexdagarskriget, som genomfördes 1967. Tidigare, Israel bojkottas av Frankrike med leveranser av militära vapen.
Eshkol var känd som en slacker och var ovilliga att gå i krig med Egypten som svar på Nassers provokationer. Han bildade därför en nationell enhetsregering och gav problem med Mod till krigshjälte Moshe Dayan som haft nära kontakt med David Ben Gurion där Eshkol hatade. Men på grund av den stora segern Eshkol kvar vid makten fram till 1969 då han dog av en hjärtattack. Israels seger förde landet i besittning av Sinaiöknen, Golanhöjderna, Gazaremsan, Västbanken och i östra Jerusalem. Under Eshkol startade den första koloniseringen av de erövrade områdena.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha