Israel städer och två distrikt: Jerusalem landskap

Jerusalem gjorde i mitten av 19-talet, inte mycket. Den bestod endast av den gamla staden som skulle ha funnits sedan urminnes tider. Det är mindre än en kvadratkilometer. År 1840 var befolkningen uppskattas till 12.000. Med tillkomsten av nya judiska invandrare i slutet av 19-talet skulle förändras Jerusalem. Det skulle vara större än någonsin. Under 2011 har staden mer än 773 000 personer. En beskrivning av det förändrade landskapet i Jerusalem.

Utbyggnad av Jerusalem utanför murarna i Gamla Stan

Sent 19th century, 50.000 personer bodde i Jerusalem. Sent 20th century fanns det mer än 500.000 invånare. Staden var särskilt förlängdes mot väster. Många bostadsområden är långt utanför murarna i Gamla Stan på toppen av bergen.
Gamla Staden hade många besökare. Jaffaporten var en samlingspunkt för handlare och transportörer. Även på torget nära Damaskusporten var fallet. Det fanns alla sorters människor i staden. Västmakterna att förstora den sitt politiska inflytande. Detta gällde även affärsintressen. Konsuler och några invånare valde att leva utanför den gamla staden. De kristna kyrkorna spelade också en viktig roll i tillväxten utanför stadsmuren. De ville att öka sitt inflytande i Jerusalem, men i Gamla Stan ingen plats. Till exempel, uppstod den ryska "förening". Nu inrymmer kommersiella och administrativa centrum av Jerusalem. I den andra riktningen av den gamla staden var arabiska byar. Men det fanns snart nya bostadsområden. I Gamla stan var nämligen dåliga levnadsförhållanden.
En av de första kvarter var Mishkenoth Sha'ananiem inrättats av Sir Moses Montefiore. Området bestod av radhus byggda med 20 småhus och en kvarn. Folket måste lockas med ekonomiska fördelar eftersom det inte var säkert att leva utanför murarna.
Ändå, fler och fler nya kvartal på. Det fanns en mosaik av bostadsområden och affärsdistrikt. Situationen utanför den gamla staden var mycket ljusare än innanför murarna.
En av de andra första judiska kvarter var Mahana Israel. I slutet av 1860 marockanska judar bosatte sig här under ledning av en rabbin. Det ligger väster om den gamla staden. Men eftersom de flesta nya judiska stadsdelar byggdes nordväst kom Mahana Israel under en lång tid är inte berättigade till modernisering och förnyelse och därmed förblev små. Senare bosatte sig där, YMCA och kung David Hotel.
År 1869 den judiska Nahalat Shi'va grundades av en grupp av Ashkenazi och sefardiska judar. Läget längs Jaffaweg, som senare skulle bli en stor genomfartsled, tillbringade en stor stadsutveckling tillsammans med det. Senare blev trakten renoverade men behöll sin gamla form, så att den gamla atmosfären utstrålade gynnsam för turism.
Mea She'ariem grundades på 1870-talet av religiösa ortodoxa judar. Området planerades med moderna planeringskoncept och traditionella kulturella föreställningar. Mea She'ariem blev en succé. Det är fortfarande en strikt religiösa distriktet och det fanns ännu mer ortodoxa kvarter.
År 1873 den tyska kolonin grundades av tyska kristna. Kolonin byggdes längs en lång huvudgatan och hade en typisk tysk gata. Idag tyskarna har gått och levande familjer från medelklassen. Den tyska kolonin var ett exempel för andra stadsdelar som Qatamon och Baq'a
Muslimerna stannade mestadels bor innanför murarna i Gamla Stan. Endast de rikare muslimerna bosatte utanför stadsmuren. Således kom distriktet Sheikh Jarakh norr om den gamla staden vid Nabloesweg marken. Detta område tillhörde Nashashibi familjen. En annan viktig familj var Husseini som också byggde stadsdelar. I norr dykt upp som den kommersiella och finansiella centrum av den arabiska befolkningen. I den östra delen av Jerusalem är Nabloesweg och Salah a-Dinstraat huvudvägarna till mitten av araberna.

Garden Bostäder

Under det brittiska mandatperioden, den grekisk-ortodoxa kyrkan var i ekonomiska svårigheter och var tvungen att sälja mark. Så föddes på fastigheten möjlighet att stampa nya bostadsområden från marken. Den sionistiska rörelsen kom i besittning av mark. Hon grundade bostadsområde i Rehavia. Det var ett bostadsområde trädgård planerat av arkitekten Richard Kaufman. Idén om trädgårds stadsdelar var ute Storbritannien blåste över: trivsam boendemiljö och ett relativt stort utrymme för trädgårdar.
Efter Rehavia var Talpiyyot och Bet Hakerem grundades som ett bostadsområde trädgård. På grund av den höga efterfrågan på mark i Rehavia snart fann mycket höga flerbostadshus. Bet Hakerem gjorde en liknande utveckling med. I Talpiyyiot det gick lite långsammare eftersom det var alltför isolerade från andra judiska kvarter. Det var även avskurna arabiska stadsdelar. Först efter 1967 var det en accelererad tillväxt sker. Även många höghus här kom och gick till trädgården staden.
Under perioden av den brittiska mandatet byggdes också Hebrew University. Det fanns också en hel del konstruktion i de centrala stadsdelarna längs Jaffaweg Avenue King George och Ben-Yehuda street. Även i den centrala stadsdelen dök snart stiga.

Jerusalem som en delad stad

Efter frihetskriget av 1948-1949, Jerusalem var en delad stad. Västvärlden kom in israeliska händer. Här var mycket stadsrum. Vad var det zoal byggas? Knesset, nya bostäder på campus vid Hebrew University höghus. Jerusalem vände sig långsamt in i en metropol.

Jerusalem återförenas efter 1967

År 1967, Israel var hela Jerusalem i händerna. I söder grannskapet Gilo byggdes. Talpiyyot förlängdes till öst. Andra områden var: Ramot Eshkol, Giv'at Shapira, Pisgat Ze'ev, Newe Yaakov och Ramot Allon. Pisgat Ze'ev var under 1990-talet utökats till att omfatta ett bostadsområde för ultraortodoxa judar. Byggandet av Har Homa i Betlehem ledde till många nationella protest.

Att bygga de vägar som ledde till Jerusalem

Även i närheten av Jerusalem var judisk bosättning i landet under de första åren:
  • moshava Moza
  • moshava Har Toov
  • kibbutzen Kiriyat Anaviem
  • Kibbutz Ma'ale HaHamisha

Gamla kullerstens vägar ersattes med asfaltvägar. Efter 1948 byggdes judiska bosättningar i Jerusalem korridoren. Det var främst moshaviem där trädgårdsodling genomfördes. Eftersom detta var svårt i bergsområden som de senare tjäna som pendlare platser. Även arabiska byar, Abu Gosh och Rapha Jerusalem förorter var med faciliteter för trafikanterna. Den judiska Mevasseret Tsion hade förortskaraktär. Detsamma gällde Bet Shemesh. Jerusalem Corridor långsamt bli ett förortsområde med goda förbindelser.
I öst bildades den judiska bosättningen Ma'ale Adoemiem på 1970-talet. Det var en förort till Jerusalem. Och det fanns fler judiska bosättningar i Judeen. Men araberna byggde livlig. Således, fler och fler bosättningar och även djupt in i öknen mot Jeriko. Jerusalem urbaniserade stadigt i alla riktningar: norr, öst, söder och väster.

Befolkningstillväxt Jerusalem från 1948-2009

(0)
(0)
Tidigare artikel Juvelen - Bevis på kärlek
Nästa artikel Den blivande fadern

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha