Investera i olja: oljepriser och revolutionerna 2011

Investerare i olja bör alltid ta hänsyn till tillståndet i den politiska situationen i Mellanöstern. Detta är det område, där en stor andel av världsproduktionen av olja koncentreras. Med oroligheterna i Nordafrika i början av 2011, det råder osäkerhet igen inträffat bland handlare i olja. Oljepriset steg till sin högsta nivå på två år av oroligheterna i Egypten och Libyen, två länder som kan ha en betydande inverkan på oljepriset. Mid-2015, är oljepriset läge i närheten av 45 till 50 dollar per fat.

Revolutioner av 2011 i Nordafrika

2011 skulle bli ett viktigt år för arabvärlden. I flera länder i Nordafrika, folket revolte att klargöra sina krav till de härskande ledare. I början av januari 2011 sattes i rörelse en revolution i Tunisien som så småningom ledde till avgång president Ben Ali. Knappt några dagar senare kom till uppror i Egypten, vilket resulterar i avgång president Mubarak. Sedan mitten av februari 2011 uppstod också oroligheterna i Libyen, som så småningom ledde till nedgången av diktatorn Gaddafi.

Politisk instabilitet och oljepriser

Nordafrika och Mellanöstern är viktiga områden när det gäller produktion och export av olja. Många länder i regionen är rika på olja. Olja är en av de viktigaste råvarorna för drivning av ekonomin. Investerare som investerar i olja, därför alltid ta hänsyn till den politiska situationen i Mellanöstern. Oljepriset kan helt enkelt öka om det finns politiska oron i området. Det var också i slutet av februari 2011 så, när priset på ett fat olja steg till över hundra dollar per fat.

Betydelsen av Egypten för oljepriset

Suezkanalen: transport av olja
Lager av olja i Egypten är relativt begränsad jämfört med andra länder i regionen, men Egypten spelar på en annan nivå en viktig roll. Egypten kontrollerar den viktiga Suezkanalen, som är nödvändiga för transport av olja från Persiska viken till Europa. Om det finns oro i Egypten, sedan hålla investeringskonto med några problem för transitering av olja i Suezkanalen. Delvis på grund av det ökade priset på olja under revolutionen 2011 i Egypten.
Egypten som stabilisator i regionen
Egypten är den psykologiska hjärtat av arabvärlden: det har den största befolkningen i regionen och har en stor kulturell påverkan på andra arabländer. Dessutom är Egypten också på det militära området är en spelare av stor betydelse: de trettio år som bor i fred med Israel, så att regionen har en relativ stabilitet. Stabilitet är viktigt för den kommersiella handeln. Oroligheterna i Egypten skulle därför ge en problematisk tillförsel av olja eller för en osäker politisk situation i regionen.

Betydelsen av Libyen för oljepriset

Libyen är ett mycket mindre befolkade land än Egypten, men spelar när det gäller olja en större roll. Landet har stora reserver av olja och tar en stor del av sina inkomster från olja. Libyen är också ett av de OPEC och har därför en viktig röst i regionen. Många västerländska oljebolag har intressen i Libyen, tänk, Shell och Total. Dessutom också många italienska företag som är verksamma i Libyen, som tidigare var en koloni i Italien.

En upptrappning till andra länder i regionen?

Revolutionerna i Tunisien och Egypten inrättat en kedjereaktion. Den följdes av flera uppror och demonstrationer i Libyen, Bahrain, Jemen och Jordanien. År 2015 Mellanöstern är fortfarande en relativt stor geopolitisk instabilitet, tänk på inbördeskriget i Syrien och före IS.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha