Inverkan av föräldrar på sömn större hos flickor än hos pojkar.

Alvi Rosenquist Februari 27, 2016 Miscellanea 5 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

Hur lång sömn ungdomar påverkas av både gener och miljö. En ny studie som finansieras av Världs Cancer Research Fund visar att påverkan av föräldrar på sömnlängd är längre hos flickor än hos pojkar. Brist på sömn, bland annat, satts i samband med en större risk att bli överviktiga.

Gener bestämmer sömntid

Studien visar att skillnaderna i sömntid bland unga människor som är 12 år gammal för att cirka 35 procent bestäms av gener. Detta gäller både pojkar och flickor. Förutom gener, även miljön påverkar sömntid bland ungdomar. I flickor, påverkan av hemmiljö, till exempel i form av fasta sovtider, starkare än hos pojkar. Sömntid pojkar påverkas mer av verksamheter bakom en skärm, såsom datorer, internet och spela videospel.

Varför sömn studie?

Förstå de faktorer som påverkar sömntid av ungdomarna är viktigt eftersom sömn under barndomen och tonåren spelar en viktig roll i tillväxten, utveckling och psykiska och fysiska hälsa. Det finns också indikationer från vetenskaplig forskning att sova varaktighet är kopplad till övervikt.

Studien genomfördes av forskare vid VU University Medical Centre, VU University Amsterdam och Royal Dutch Academy of Sciences. För denna studie har de uppgifter om tvillingar och deras syskon mellan 12 och 20 år som är registrerade tillfrågades holländska tvillingregistret. Detta gjorde det möjligt att identifiera påverkan av både gener och miljöfaktorer på sömntid ungdomar.

Barn sover mindre och mindre

Dr Saskia te Velde, forskare vid VU University Medical Center: "Det är oroande att konstatera att barn och ungdomar under de senaste åren, få mindre sömn. Ungdomar har gått igenom förändringar under puberteten behöver mer sömn än barn, men denna grupp sover bara mindre. Brist på sömn kan påverka din hälsa. Denna rörlighet kan leda till fetma, en viktig riskfaktor för flera sjukdomar, bland annat cancer. Studien visar att påverkan av hemmiljön är mindre växer upp, så förr föräldrar lär sina barn att få tillräckligt med sömn, desto bättre. "

Minskad risk för cancer

Ria van de Pol, chef för hälsopedagogik från World Cancer Research Fund: "Att upprätthålla en hälsosam vikt är en av de viktigaste åtgärderna vi kan vidta för att minska risken för cancer. Det är därför viktigt att få mer insikt i beteenden som kan påverka vår kroppsvikt. De tidigare barnen kommer i kontakt med en hälsosam livsstil, desto bättre är det för deras hälsa senare i livet. "

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha