Insättningsgarantisystem

Det har varit mycket att göra sedan förra året. Kreditkrisen innebar att flera banker hade problem, eller ens föll omkull. Vad innebär det för de besparingar som personer med en eller flera banker har sparat upp?

Det gamla systemet

Förr i tiden geldde en 100% besparing i eget kapital till ett belopp av 20.000 euro per person. När det gäller ett gemensamt konto, så det betydde 40.000 euro. Under de kommande 20.000 euro tjäna pengar på en 90% garanti. Detta innebar att om du hade sparat totalt mer än 40.000 euro och bank föll över att du skulle få tillbaka 38 000 €, i fråga om ett gemensamt konto så 76,0000 €.

Oktober 2008

I oktober 2008 gick nästan helt fel, Fortis hamnade i trubbel och drog det till den nederländska banken ABN AMRO tillsammans med det. Den isländska bank Landskibank, känd i Nederländerna under namnet Icesave, kunde inte längre uppfyller sina skyldigheter. Den nederländska finansministern klev in och nationaliserade den nederländska delen av Fortis, inklusive ABN AMRO. Eftersom det fanns en stor osäkerhet bland spararna om garantin att de kunde förvänta sig för deras reservkapacitet Wouter Bos också beslutat tillsammans med DNB att höja garantin till € 100.000 per person per bank. Alltså de kom till den holländska huvudstaden med mer pengar till andra banker skulle göra, så problemet skulle bara bli värre. Denna nya garanti inrättades för en period av ett år, tills okotober 2009. I mars 2009 denna period förlängdes med ett år, efter 2010 alla europeiska länder borde ha en garanti som täcker ett belopp till 100,0000 euro. Kreditkrisen och den nya insättningsgarantin har resulterat i massiva förskjutningar. För att se till att människor inte skulle förlora pengar i händelse av att deras bank skulle välta många människor kommer att sprida sina pengar. Speciellt för personer som har en förmåga att en bänk utanför insättningsgarantin skulle falla rekommendera detta.

Produkter

De produkter som omfattas av insättningsgarantin omfattar bytesbalansen eller checkkonto, sparkonton och inlåning. Ställda insättningar som inte omfattas av insättningsgarantin. Kontakta alltid din bank om det råder osäkerhet om huruvida en viss produkt eller ett visst lagförslag omfattas av insättningsgarantin, är de enligt lag skyldiga att informera dig. Obligationer och innehavaraktier omfattas inte av insättningsgarantisystemet, faller de utanför dödsboet efter en bank om din bank så välter inte betyda att du förlorar ditt kapital. Detta kommer att föras till svars med en annan bank.

Avveckling

Vad många glömmer eller inte vet är att innan något belopp bestäms när du garantera rätten att ha en, först ut datum. Det innebär att skulderna för ett konto, såsom en inteckning eller lån, vara samma bank dras av från spar kapacitet som du har med denna bank. Särskilt i dessa tider, är det lämpligt här att tänka på och kanske ta beslutet att inte spara på banken där du har din inteckning eller kredit. Nedre raden kan göra det spelar ingen roll, du har mindre eller ingen skuld är fast. Men du också förlorar "frihet" att bestämma vad som händer med dina pengar.

Betala

Om tyvärr fortfarande har en bank störta sedan de pengar du har rätt att betalas inom tre månader. Observera att du får i tiden mellan konkurs av en bank och betala förmodligen inget intresse. Detta gör det för människor som är i grund och botten på sin makt på en bank i DGS skulle fortfarande falla tillrådligt att också tänka på diversifiering. De sedan om något går fel med en av sina banker en del av sina tillgångar fortfarande finns på deras andra bank- och de missar inget intresse för hela sin förmögenhet, men endast över en del av det.

Vem betalade för detta?

DNB ska fastställa de belopp de sedan lagra de återstående bankerna i Nederländerna att betala denna i proportion till deras verksamhet storlek. Detta innebär att banken med den största marknadsandelen, kommer den största delen av det garanterade beloppet av en misslyckad bank måste betala. Kanske detta ändras i framtiden, de större bankerna inte är nöjd med det faktum att de måste betala mest om en bank faller över som kan ta större risker.

Säkra banker

Det är viktigt vid denna tid att reflektera över vilken bank du vill spara. Naturligtvis finns det en garanti för 100.000 euro per konto, men du kan missa dina pengar tre månader om din bank går fel? För personer med riktigt bra prestanda, kommer efter zefs sprids fortfarande över det garanterade beloppet av 100.000 euro per bank är lämpligt att välja en fristad. Enligt min åsikt, det är de följande bankerna.
1 ABN AMRO Incorporated nederlanse staten och därför i mina ögon den säkraste bank på den tiden.
2 Rabobank: Inga listade och kanske leda till färre problem med kreditkrisen. Nackdelen är att de är också mindre data behöver utföra än börsnoterade banker.
3 ING: Deras portfölj av dåliga lån för det mesta garanteras av holländska staten, de har också redan haft statligt stöd. Naturligtvis har ING haft stora problem, men i mina ögon är detta nu en säker bank.
Mindre banker, såsom ASN, Triodos och buitenlanse banker ska jag undvika när det gäller parkeringskapacitet som överstiger garantibeloppet. Dessa är inte systemviktiga banker som bankerna i min topp tre, får de inte räddas av regeringen om de hamnar i trubbel.
Jag kommer inte att utveckla banken med utländska banker, dessa pengar i vissa fall, en anpassad DGS. Icesave var till exempel också omfatta det förflutna har visat att bank- och besparingar sådana banker verkligen innebär vissa risker.
(0)
(0)

Kommentarer - 2

Måste jag få garantieuitbetaing fylla i ett formulär? Den säger att du måste göra en begäran, men hur fungerar det i praktiken?

Kära Martin, jag hoppas att du kan göra något med det här: Den insättningsgarantin träder i kraft samma dag som offentliggörs i den officiella tidningen. En gång känd som garantisystemet lanseras för DSB Bank, kommer DNB publicera annonser i nationella tidningar och på sin webbplats. Dessutom ger DNB information om hur kontoinnehavare kan ansöka om förmåner från depositogarantiestelsel.DNB skicka per post mer information om ansökningsförfarandet. DNB använder den adress där du är folkbokförd med DSB Bank. Webbplatsen gör DNB känt när kommer detta brev krijgen.Let dock att förlags fyndigheter av DSB INTE täcks av denna garanti.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha