Innebörden av namnen på våra dagar och månader

Zarah Jakobsson Februari 28, 2016 Miscellanea 186 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Varje dag i veckan och varje månad har utsetts. Men var dessa namn kommer ifrån och vad betyder de? Några månader är av romerska kejsare och andra gudar. Även i dagarna av hans himmelska gudar och används för att namnge dem. Vissa dagar har även två olika betydelser av sin Roman / italienska bakgrund samt deras germanska bakgrund.

Veckodagar


Dagarna i månaden är uppkallade efter himlakroppar, romantik och germanska gudar.
Söndag
Germanic
I den tyska staten för söndags dagen i solen.
Romans
Den romerska / italienska ordet för söndag är domenica. Domenica betyder "Herrens dag". Så i princip dagen för Gud.
Måndag
Germanic
Namnet säger allt måndag. Månen dag. Det visar sedan hit till himlakropp, månen.
Romans
Den romerska / italienska ordet för måndag är lunedi. Vilket i sin tur betyder dagen av månaden.
Tisdag
Germanic
I Germanic var tisdag uppkallad efter guden Tiwaz. Tiwaz var krigsguden. Tisdag är faktiskt en korruption av den norska tysdagr.
Romans
Den romerska / italienska ordet för tisdag är Martedi. Martedi är uppkallad efter den romerska guden Mars. Precis som Tiwaz är också Mars, krigsguden.
Onsdag
Germanic
I Germanic var onsdag uppkallad efter guden Oden. Wotan, chefen gud tyskarna och därmed den viktigaste av alla gudar.
Romans
Den romerska / italienska ordet för onsdag är mercoledì. Mercoledì är uppkallad efter den romerska guden Merkurius. Mercury var guden av handel och vinst.
Torsdag
Germanic
I Germanic var torsdag uppkallad efter guden Thor. Donar är samma Gud som de mer kända norska Thor variant. Thor är åskguden.
Romans
Den romerska / italienska ordet för torsdagens giovedi. Giovedi i sin tur kommer från det latinska lovis dör. Lovis dör har översatts till holländska dag Jupiter. Giovedi är uppkallad efter guden Jupiter. Liksom Donar är Jupiter, guden av åska. Samtidigt Jupiter är den högste guden och guden av himlen.
Fredag
Germanic
I Germanic var fredag ​​namngav den kvinnliga guden Freia. Freja var gudinna för kärlek och hustru Woden.
Romans
Den romerska / italienska ordet för fredagens venerdì. Venerdì är uppkallad efter den kvinnliga gudinnan Venus. Venus är precis som Freia, kärlekens gudinna.
Lördag
Germanic
I Germanic var lördag namngavs till bra Saturnus. Saturnus var guden av underjorden och gud jordbruk och metastaserande korn.
Romans
Den romerska / italienska ordet för lördagens sabato. Sabato är uppkallad efter det hebreiska ordet Sabbath. Sabbaten är den sjunde dagen av judarna och resten. Kristendomen började med romarna, och de har tagit namnet sabbaten av judarna för lördag.

Månader


Till skillnad från de dagar månaderna tas endast från romarna. Därför är många månader uppkallad efter romerska kejsare. De första kalendrar romarna hade endast tio månaderna december, varav den sista. De två vintermånaderna förblev namnlösa. Endast i det sjunde århundradet fick två månader namnen januari och februari. Det var inte förrän 153 f.Kr., januari, den första månaden. Innan dess, den första månaden var så mars
Januari
Januari är uppkallad efter den romerska guden Janus. Janus är gud början och övergången från gamla och nya. Före januari den första månaden av året var den elfte månaden. Det var i slutet av vintersolståndet i januari skulle börja igen.
Februari
Februari är det latinska ordet för rengöring. I den sista månaden av året firade romarna festen städning som de offrade till gudarna. En annan idé är att februari, uppkallad efter guden Februus.
Mars
Som i den romerska kallas tisdag, mars till krigsguden Mars. Man misstänker att mars, så därför under vintern krigen avstannade. I mars kom tövädret där krigen igen kunde plocka upp där de slutade innan vintern. Ursprungligen guden Mars var guden av grödor. Efter vintern började växa igen och alla blomstra. Så två möjliga orsaker till mars månad namngavs för Mars.
April
Om namnet April faktiskt kommer från är inte känd. Det finns flera möjligheter. På latin betyder April Aprilis. Detta ord kan spåras tillbaka till den grekiska gudinnan Afrodite. En annan möjlighet är att den är uppkallad efter ordet Aprire. Detta innebär sedan öppna den igen. Det skulle då spåras tillbaka till den tid då naturen öppnas och allt kommer till stånd. Ytterligare en möjlighet är att det var uppkallad efter guden Apollo. Aperta i själva verket var hans smeknamn.
Maj
Maj månad kan uppkallad efter gudinnan Maia. Hon skulle bli mor till Merkurius och var gudinna tillväxten. Det är också ibland att Maia var en grekisk gudinna och maj, skulle namnges efter den romerska fruktbarhetsgudinnan Bona Dea. För att hedra sin firade en festival i maj.
Juni
Juni är uppkallad efter skyddsgudinnan kvinnor, Juno. Juno var hustru till Jupiter. Förutom beskyddare gudinna kvinnan hon var också gudinna äktenskap och födseln.
Juli
Juli är uppkallad efter kejsaren Julius Caesar. Han befann sig så viktigt att han har en månad uppkallad efter sig själv. Officiellt kallas juli quintillis vad femte organ. Sedan mars då den första månaden som han slog ut så att juli var den femte månaden på året. Endast i år 44 f.Kr. var juli, nuvarande namn.
Augustus
Under år 8 f.Kr., hette augusti. Innan dess kallas augusti Sextilis, vilket innebär sjätte månaden. Namnet augusti, liksom juli, en romersk väljarna. Med den stora skillnaden att kejsar Augustus månad-disponeras men hade inte erbjuds. Kejsar Augustus var den första riktiga kejsaren av det romerska riket och dess namn står för det sublima. I den sjätte månaden vann han mest vinner. Även Augustus blev kejsare i denna månad konsul och han dog, rent av en slump, även när denna månad.
September
I den gamla romerska kalendern var September den sjunde månaden som gav den namnet Septim, vilket innebär sjunde. September månad är också månaden av höstfrukter månad.
Oktober
Oktober representerar den åttonde månaden på året. Octo betyder också åtta. Oktober är också månaden vin.
November
November är den nionde månaden på året. Novem är också nio. November är också månaden för slakt.
December
December var den sista månaden av den gamla kalendern och representerar den tionde månaden. Decem är därför tio. December är också kallad vinter månad eller mörk månad.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha