Infektionerna är kopplat till lägre IQ

Lizetta Fronberg Februari 27, 2016 Hälsa 8 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Infektionerna är kopplat till lägre IQ

Danska forskare har observerat en minskning av kognitiva förmågor hos patienter som har drabbats av en infektion. Om immunsystemet skulle ha fri tillgång till hjärnan.

Ingen är säker från infektion. Däremot kan dess effekter vara mycket allvarligare än de verkar vid första anblicken. Enligt en dansk studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One, konsekvenserna av infektion fortsätter efter behandlingen. Och kan påverka vår kognitiva förmåga.

"Människor som blev inlagda på sjukhus fem gånger eller mer på grund av en infektion ha en lägre IQ än genomsnittet av 9.44. Studien visar att det finns en direkt koppling mellan antalet och svårighetsgraden av infektion och kognitiv förmåga hos patienten. Brain infektioner är de som orsakar den största skadan, men många andra kan vara skadligt ", säger Michael Eriksen Benros, en av författarna till detta arbete.

Forskare vid universitetet i Köpenhamn och Århus universitet i Danmark har gått samman för att analysera 190 000 danska män födda mellan 1974 data och 1994 har passerat ett test för att mäta deras IQ. Av dessa hade 35% drabbats av en infektion till fronten för att klara denna prövning sjukhus.

Immunsystemet i fråga

Normalt är hjärnan skyddad från immunceller av en barriär, men inflammationen kan förstöra. Denna forskning tyder på att immunsystemet kan vara ansvarig för lägre IQ, inte infektionen själv.

Enligt Michael Eriksen Benros, förklaringen till den här länken ligger i det faktum att infektioner kan påverka vår hjärna och mentala förmågor direkt, men också perifert. "Infektioner har förknippats med depression, schizofreni och demens. Men detta är den första studien som tyder på att de också kan påverka hjärnan hos friska människor", fortsätter forskaren.

Kommittén anser att ytterligare studier skall genomföras för att klarlägga mekanismerna bakom sambandet mellan immunsystemet hos en person och hans mentala hälsa. Målet: bättre förebygga psykisk ohälsa och förbättra behandlingen.

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha