Immunsystemet och åldrande

Vårt immunsystem skyddar oss mot bakterier och virus så ofta vi inte sjuka. Immun kommer från det latinska uttrycket immuniserande som undantas och hänvisar till skydd mot inkräktare.

Medfödda och förvärvade immuniteten

Vårt försvar mot bakterier och virus består av medfödd immunitet och förvärvad immunitet. Den medfödd immunitet, och innefattar magsyra och slem i våra luftvägar, rensa en hel del patogener. Förutom att vaccinationer och vitaminer bidra till att göra vårt immunförsvar starkare. En allmänt använd vaccin för äldre är influensa skott. Det kan förväntas att det i framtiden fler och fler vaccinationer finns mot vissa infektioner och sjukdomar.

Svagare immun mot åldrande

När en patogen kommer in i kroppen, de kan, eftersom vårt immunförsvar, ätas och städas upp. Skönheten här är att systemet för nästa gång kom ihåg att inkräktare var. Immunsystemet kan känna igen miljontals molekyler. Olyckligtvis minskar driften av systemet som vi ålder skapar nya patogener identifieras svårare. Äldre därför mer benägna att ha opportunistiska infektioner som har mer grepp om människor med svagare avsky.

Hälsosam mat

Immunsystemet behöver mycket energi. Att bygga och underhålla ett starkt motstånd är en hälsosam kost är mycket viktigt. Under hälsosam kost är korn, massor av frukt och grönsaker, dricka tillräckligt, nötter, fisk och lite salt. Genom hälsosam kost och varierad mat är extra vitamin svälja överflödiga men när du är osäker om sunda kost vitaminer kan kompletteras med en multi-vitamin piller. Överdosering är dock inte rekommenderas.

Resistenta bakterier

Ofta infektionen i en fråga om uitzieken och mediciner är inte nödvändigt om någon har en svagare avsky. Vid svåra infektioner såsom lunginflammation och hjärnhinneinflammation vänta en läkare uppenbarligen inte färdig och omedelbart fortsätta att bekämpa den. Men tyvärr fler och fler bakterier är resistenta vilket betyder att de inte längre behöver kämpa med antibiotika eftersom bakterierna utveckla alla möjliga knep för att se till att ett antibiotikum inte längre fungerar.

Bältros

En mycket irriterande fenomen hos äldre är bältros. Ungefär en av fem äldre hämta bältros. Symptomen är hudrodnad med blåsor och sårskorpor och även ögat kan bli inflammerad. Bältros kan orsaka svår smärta och är svår att behandla. Den orsakas av varicella zoster-virus som orsakar vattkoppor och senare vid en tidig ålder kan återaktiveras.

Vitamin D

Forskning har visat att låga nivåer av D-vitamin är dåligt för immunförsvaret. Vitamin D kan skapas i människokroppen genom det ultravioletta ljuset från solen. Men många äldre människor lever huvudsakligen i och så snart de kommer ut ur huden är ofta täckt eller solskydd användes att blockera UV-strålar.
Dessutom kan kraften i solen påverkar och på sommaren mer D-vitamin som gjorts än på vintern. Men på sommaren, tidigt på dagen och sen eftermiddag, är den solenergi ofta alltför låg för vitamin D-produktion. Minskar också molntäcke, fukt, damm och smog, mängden UV-strålning som når jorden. Även en garvning lösning ger mindre än väntat på grund av vitamin D-producerande UV-strålar filtreras bort, eftersom det kan orsaka strålnings rodnad, sveda och hudcancer. Lösningen är fortfarande så bra kost, massor av motion och en positiv inställning till livet utan stress.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha