Ikebana japanska Blomma Sierkunst

Luca Bengtsson December 26, 2015 Underhållning 158 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ikebana Japanese blomsterdekoration eller konsten att blomsterarrangemang, kom med buddhismen från Kina till Japan. Ikebana var ursprungligen religiösa -a dankoffer- reserverade för präster. Idag Ikebana i Japan och Kina är en filosofisk religiös folk konst; En annan global konstnärlig blom- konst med olika stilar inklusive Korio, Nageire, Moribana, Jiya-bana, Zen ägg-bana. I Nederländerna finns fyra skolor: Ikenobo, Ohara, Sogetsu och Ichiyo.

Ikebana Japanese blomsterdekoration


Ikebana japanska Blomma Arrange

 Ikebana är ett japanskt blom- konst eller konsten att blomsterarrangemang. Ikebana var ursprungligen ett altare konst, som kom med buddhismen från Kina till Japan. Idag är det en folkkonst, dekorativt eller konstnärligt konst -med en religiös filosofisk känne någonstans i världen har många anhängare och praktiker, med olika skolor som representerar en viss Ikebana stil.
Ikebana är den japanska stilen av blomsterarrangemang, blomsterarrangemang där det inte bara har en dekorativ eller konstnärlig funktion, men också kan uttrycka det andliga livet av skaparen.

Ikebana Religiös Philosophical konst

Ikebana religiös konst. Ikebana var ursprungligen ett altare konst, en religiös offer som var reserverad för präster. Ikebana senare utvecklades till en konst eller ett uttryck av eliten eller högt upp i det japanska samhället. I den 15: e-talet upptäckte folket konsten att blomsterarrangemang. Sedan dess har Ikebana är en folkkonst med en religiös filosofisk karaktär enligt tydliga kriterier och riktlinjer.

Ikebana blomma Erbjudandet Buddha - Tack Sacrifice


Ikebana blomma Buddha Sacrifice. Ikebana var faktiskt ursprungligen en religiös handling; en blomma offer eller tackoffer, avsett lika mycket för ett bra och händelserikt år och för en god skörd. För utläggning av blommor till den japanska var en ritual och naturlig sak att Buddha för att få en blomma erbjudande.

Tokonoma Ikebana Reflektion

 Ikebana tokonoma. Under århundradena, var Ikebana kontinuerligt fulländad och förfinas. Nästan varje hus hade en separat alkov, en så kallad tokonoma -waarin mot bakgrund av en sattes i rätt säsongen rolschilderij- Ikebana blomsterarrangemang. Hade nisch tidigare karaktären av ett altare, det är idag ofta en plats för eftertanke.

Ikebana Utveckling

Ikebana utveckling. På Ikebana utvecklat nya traditioner som bygger på den gamla. Den ursprungliga altare stilen kallades rikkwa. Ur detta har utvecklat Ikenobo och Korio, två strikt formella stilar, vilket skulle kunna behålla genom århundradena. Dessutom mer informellt Nageire och Moribana uppstår och var populär fram till nutid.

Scale Form Altare Stil

Religiösa Altare Ikebana stil. För Ikebana användes först höga skålar och vaser vid altaret ursprungliga stil. Dessa var gjorda av porslin eller förgylld brons. Senare dessa följdes av mycket låga skalor av keramik och keramik. Detta ledde till ökade möjligheter och utrymme för mer blom- konst.

Konstnärliga Ikebana konst

Dekorativ konstnärlig Ikebana. Efter altaret stil framkom Ikebana stilar:
 • Jiya-bana - kallade fria paket
 • Zen ägg-bana - specialarrangemang med många olika element och färger

Speciellt den sista stil kan ses som "befrielsen av Ikebana från tokonomanis" och bli av med den religiösa betydelse.

Ikebana Blomsterarrangemang - Tre Elements

Tre Elements Ikebana arrangemang
 • Heaven
 • Jord
 • Man

I Ikebana blomsterarrangemang symboliserar den högsta stjälk anläggningen eller blomma till det gudomliga, den lägsta uppvärmningen. Däremellan ligger mannen som strävar efter himlen eller jorden. Ikebana är ett försök till en avsiktlig placering av blommorna uttrycka människans strävan efter det gudomliga och positiva och kommer att överlämnas till det jordiska och negativa. En Ikebana arrangemang tjänar huvudsakligen som stimulans för att meditera.

Ikebana Mark Form Triangel

Ikebana vid grundformen är en oregelbunden triangel bestående av tre stjäla, med en viss kronologi och rankning regeln är i kraft. I den japanska terminologi detta är följande:
 • Shushi - Ställer in himmel och jord med här mellan människa
 • Jushi - Flera stjäla får användas, men de får aldrig någonsin dominera Shushi
 • Shin - Detta är den längsta, och därefter Shushi
 • Soe - SOE tre fjärdedelar av Shin
 • Hikae - Detta är den lägsta och tre fjärdedelar av Soe

Shushi Jushi Shin Soo

 • Shin måste alltid vara krökt. I princip är i det övre högra in för att vara belägen ovanför basen av Shin.
 • Soe är alltid nära till sidan av Shin vid foten, men måste sedan snabbt köra utanför; bort från den andra två
 • Jushi bör vara endast på den sista sattes och bör inte vara för lång. Den måste alltid rymmas inom ramen för Shushi.

Principer Material Ikebana


Material för Ikebana är mycket enkel och naturlig, bestående av resurser från naturen. Den naturliga material som används i Ikebana är också säsongsberoende. Vatten är ett måste och bör alltid en del av Ikebana blomsterarrangemang för att vara. Detta är en anledning till varför det används vanligen är gjord av lådor eller brickor som är låga och innehåller tillräckligt med utrymme för att göra det i vatten.
Torkade och skalade grenar används ofta, som har en lätt utseende. Det finns endast ett fåtal blommor som används och ytterligare enda sten, mossa, små ormbunkar och mer naturliga material i atmosfären. Ikebana eftersträvar en harmonisk helhet av de material som används i kombination med skålen, hink eller vas. Dessutom är mycket viktigt och nödvändigt placeringen i rymden på Ikebana.
Ikebana blomsterarrangemang är alltid asymmetrisk struktur eller sammansättning. Den har formen av en halvmåne eller en scalenus triangel, och det återspeglar de tre elementen. Vidare är det viktigt att det alltid finns ett tomt utrymme i hela.

Ikebana Arrangemang - Fasta regler

 Ikebana regler. För en Ikebana arrangemang är fasta regler:
 • Två komponenter kan aldrig vara samma längd. Således, två mjöl stjäla eller filialer aldrig samma höjd eller längd
 • Det finns inte alltför många blommor bearbetas; varje enskild blomma bör ses i sin helhet. Det måste alltid finnas ett tomt utrymme att vara närvarande i blomsterarrangemang. Huruvida det är faktiskt vattnet i skålen eller inte, bör fjärdedel av utrymmet skall alltid reserveras för detta.
Dessutom finns det på Ikebana särskilda regler och riktlinjer som är beroende, kan variera Ikebana skola eller stil.

Traditionella regler Ikebana

Traditionella Ikebana regler. För traditionella Ikebana är fortfarande föremål för några regler:
 • Det finns aldrig behandlas fyra eller nio blommor av samma art
 • Krysantemum används inte förutom den nionde dagen i nionde månaden: då finns det nio krysantemum i skålen.
Allt detta har traditionella rötter, du behöver inte nödvändigtvis veta om du Ikebana som rena estetik
eller konstnärlig anser blomsterarrangemang.

Ikebana Arrangemang - Olika skolor

Ikebana Stilar och skolor. Ikebana har flera skolor som följer några särskilda regler när ordna en Ikebana blomsterarrangemang. I Nederländerna, fyra skolor som representerar en viss Ikebana stil:
Klassiska Ikebana skolor
 • Ikenobo
 • Ohara
Moderna Ikebana skolor
 • Sogetsu
 • Ichiyo

Ikebana entusiaster med ett tränat öga kan direkt när de ser en Ikebana blomsterarrangemang, vilken skola det kom från.
Om du bestämmer dig för att göra dig själv en Ikebana blomsterarrangemang eller arrangemang: mycket roligt, lycka och harmoni så önskas!

Japanska Bonsai

En japansk konstform som också värt: Bonsai. Mer om detta kan hittas i ett bonsaiträd Växande
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (1)
Gunver Jonsson
  Like 2   Dislike 0

Vi letar efter vår gata dekorationer att utforma en skala för att bilda en buddha staty på en piedestal, har du bra idéer? eller böcker där vi kan nätt Moribana designer?

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha