I namn av ... Sundew

Vissa växter fångar fantasin eftersom de är stora, andra därför att de är små. Fortfarande andra eftersom de är helande. toxiska eller hallucinogerend. Växter behöver också precis som människor har en speciell förmåga att anfalla extra. Sundew är särskilt slående eftersom en sådan liten anläggning samtidigt är också en kött eater. En roof'plant, ingen människa som kan bita fingret, men det kan smälta flugor. Drosera Släktet Namnet kommer från det grekiska ordet "Drosos" dagg, eftersom fukten åtskilda av ordet nuvarande körtlar på bladet, för dagg sågs. Av de tre Droserasoorten är rotundifolia, round-leaved de vanligaste. Alla tre växer i vått hedar och torv.

Statement Dodoens

En förklaring till namnet ges av Dr. Uittien Zonnedauw :. "Det är mycket frestande att ta namnet Sundew med solen relaterade. Ändå detta fel. Dodonaeus kan ha felaktiga uttalande i världen, eftersom de gamla ört denna generation inte inträffar. I den andra upplagan av hans berömda Cruydeboeck finner en bild av Sundew, som han ingår i mossor, med titeln: Sondauw, ros solis. Denna Cruyt es av en tillsyningsman Vremde inkomst wonderlijcke Natuere, för all ugn som sonnenmacherin lång användande många där på verkar så här Cruyt är dock altijt hittade våt inkomst dagg, ochför aen som Haarkens av blad de med Cleyne droppelkens vatten gheladen ??. Detta uttalande togs över av Lyte år 1578 i sin engelska anpassning av Dodonaeus "ört bok och sedan inte har ändrats.

Sinnauw

Förvirrande är att namnet Synnauw användes i alla typer av exotiska och holländska växtbaserade böcker också Alchemilla eller daggkåpa, en växt ofta med en krans av daggdroppar på bladen lyser. Båda typerna finns angivna i de äldre ört "drosion" betyder dagg växt. Lobelius förkastar all denna förvirring. Eftersom Linné är officiellt kallas Sundew Drosera. Detta ord innebär det första avsnittet, mening eller syn, stora, hela tiden, alltid. Vi ser det som en konstant dagg.

Fly Catcher, Cleavers

Förutom Sundew var också namnen och Fly Fly Catch Evan Gertje som ett vanligt namn i bruk, på grund av dess insekts infångning och smälta egenskaper. Även namnet Cleavers avser den klibbiga fukt på bladen, där insekter sticker, varefter de övriga långa körtelhår sedan viks över om deras byten och att hålla det så länge tills enzymet från körtelhår har förbrukat insekten. Detta görs på samma sätt som den magsaft hos människor som vår mat smälta.
Dodonaeus har utsett anläggningen inte bara Sondauw utan också Loopichcruydt eftersom gjort mellan utfodring av korna skulle främja heaten. Den loopich avses här slingorna eller spårbildning av boskapen. Även i Tyskland, är de populära namnen Brunstkrant och Bullkrut för.

Rosoglio, aqua auri

Att alkemisterna sökte de vises sten och göra guld från basmetaller och kryddor, kan denna märkliga anläggningen inte lämna oberörd i deras experiment är förståeligt. De använde den klibbiga fukt ett livselixir. Fame således förvärvat i huvudsak Villanova i slutet av 16-talet undervisat vid universitetet i Barcelona kemi. Han blev senare förbjöds av inkvisitionen, eftersom enligt vissa, hade gjort en pakt med djävulen. Han flydde till Italien och var där med Drosera och vin, den beryktade guld vatten, aqua Auri, vilket ansågs vara ett universalmedel. Denna vätska var känd under namnet Rosoglio. Namnet härrör från det tidigare latinska namnet på sileshår Ros solis. Man trodde att denna dryck kan öka sexlusten och föryngrande arbetade. I förkristen tid höll de den körtel droppar av tårar skjul gudinnan Freja då hennes man lämnade. Senare, Christian folk fromhet tårar Mary och de talade om Mary Tears.

Sundew mot hosta

Att Sundew helande egenskaper kan vi dra slutsatsen att det förekommer i de flesta europeiska farmakopéer. Extrakten användes för kikhosta och ihållande hosta spasm. I folkmedicinen ört har också rekommenderas för andra sjukdomar och krämpor. Saften av körtelhår ibland användas mot vårtor och liktornar. Det frätande fastigheten redan känd i den 15: e-talet: "Från Buyten ghebruycct denna Cruydt tillsyningsman skärpning brinnande inkomst maeckt blaeskens ofta bleynen den huyt". Även i homeopati används för luftrörssjukdomar, särskilt för personer som ofta är deprimerade och lider av kittlande hosta.

De huvudsakliga farmakologiska läkarundersökningar av Drosera

 • Ferreira DT, ??, Braz-Filho R »Antimikrobiell aktivitet och kemisk undersökning av brasilianska Drosera. Mem Inst Oswaldo Cruz
 • Kämäräinen T, ??, Hohtola A "Regional och habitat skillnader i sju methyljuglone halt av finska Drosera rotundifolia. Phytochemistry
 • MF Melzig, ??, L Krenn »Anti-inflammatoriska och spasmolytiska aktivitet av utdrag ur Droserae herba. Phytomedicine
 • Papper DH, ??, L Krenn »Jämförelse av antiinflammatoriska effekter av Drosera rotundifolia och Drosera madagascariensis i HET-CAM-analysen. Phytother Res
 • Krenn L ??, MF Melzig »In vitro kramplösande och antiinflammatoriska effekter av Drosera rotundifolia. Arzneimittelforschung

Litteratur om etymologi och växter

 • Växter och deras namn. H. Kleyn - Meulenhof 1970 - 90 290. 44 467 5.
 • Förgätmigej inte förrän brustet hjärta. H. Brok - Bzztôh - 90 6291 751 8.
 • Vad betyder det namnet. Arie de Graaf et al - Buining Fund Succulenta 1983.
 • ABC plantering latin. Betydelse och ursprung ... The Children
 • Backer CA. Förklarande ordlista vetenskapliga växtnamn.
 • Dictionary of nederländska folk namn på växter H.Heukels hc oorspr 1907 FACS pp 332 hc KNNV Utrecht, 1987
 • De populära namnen på våra växter H.Uittien sid 90 hc WJThieme & Cie Zutphen 1946
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha