Hygienisk uppfinning: tvättmaskinen

Om rengöring brukade vara en tung och långvarig inhemska uppgift har detta förändrats väsentligt under de senaste decennierna. Tidigare blev klar för hand, sedan kom den mekaniska maskinen, följt av elektriska maskiner. De första elektriska maskiner var farliga, höll på att bli säkrare och mer ekonomiskt. Från halvautomatiska tvättmaskiner har utvecklats som är helt automatiserad och därför nästan allt själva kan.

Tidsödande jobb

Kläder har länge varit tvättade. Det sätt detta sker dock förändrats avsevärt under årens lopp. Den används för att tvätta ett jobb som krävde en hel del fysiskt arbete och mycket tidskrävande. Allt måste göras för hand: ingen lätt uppgift för kvinnor. Först satte vaxet i veckan och kokas i en kittel, då hade alla kläder som ska skuras och förmodligen blekt, stärkta och så vidare. Efter det var det sargade och hängdes upp eller fastställs att torka. Förutom kläder naturligtvis tillhörde denna uppgift för stora och tunga dukar och lakan. Lyckligtvis fanns långsam förändring i genomförandet av detta hushåll knepig.

De första tvättmaskiner

I slutet av sjuttonhundratalet, de första mekaniska tvättmaskiner utvecklas. Dessa bestod av ett fat som var gjord av trä och lades på benen. Det var ett slags kick roteras. Detta måste göras för hand. Att få vattnet från tvätten var ovanpå maskinen monterade två roller som kretsade. Här, var vaxet bort när han var ren genom. Under första hälften av artonhundratalet, producerades också tvättmaskiner där kläderna lades mellan två ytor och sedan med ett handtag för att gnida de två ytorna över varandra. Detta liknar den tvättbräda, som användes för att tvätta för hand. Även här gavs kläderna för att få den ren.

Elektriska tvättmaskiner

Vid början av det tjugonde århundradet den första elektriska tvättmaskinen införes. Den amerikanska Alva J. Fisher hade 1906 utvecklat en elektrisk tvättmaskin med en motor som drev ett hjul inne i tanken. Sittbrunnen var fortfarande i trä. Det visade hjulet var de första åtta gånger medurs, sedan åtta gånger till vänster. År 1908 anordningen marknadsförs av Hurley Machine Company. Han kallades också Thor ?? den ?? nämns. I denna maskin, måste det ändå övertalas en hävstång för att få hjulet till svarvning, så naturligtvis det var ännu inte. Inte heller var det säkert. Den snurrande hjulet i cockpit i själva verket inte är skyddade, vilket möjliggör enkla händer eller annat kan komma i kontakt. Dessutom var motorn inte är skyddade, och ledningarna är absolut inte levt upp till dagens krav. Detta ledde till regelbundna kort och folk kunde få en elektrisk stöt. Den första elektriska tvättmaskiner fanns ingen produkt tillgänglig för alla i huset. Förutom den dåliga säkerheten och den sannolika höga kostnader, många familjer helt enkelt hade ingen elektricitet. Tvättstugor var de första aanschaften elektriska maskiner. Den vanliga hemmafru var det inhemska uppgift fortfarande mestadels göra för hand.

Säkrare och mer ekonomisk

Runt tjugo-och trettiotalet av det tjugonde århundradet var en förändring av material position. Wood var inte det mest lämpligt material, så metallen infördes. Detta säkerställde att det var möjligt att bygga in elektriska värmeelement. Miele var först med att introducera en metallbricka på marknaden 1930. Det var också att arbeta på säkerheten. De farliga delarna är försedd med ett hus, och var inte lika snabbt överhettas. Risken för kortslutning och elektriska stötar var därför mycket mindre. Mitten av nittonhundratalet i badkaret tvättmaskiner ersattes av trumman som vi nu vet i dag. Maskinerna var mer ekonomiskt, både i användningen av vatten som en detergent. Tidigare vattnet fortfarande återanvändas, som nu var inte längre nödvändig. Sålunda tvättmaskinen genom åren allt populärare.

Helautomatisk tvätt

Så småningom, mer och mer var att tvätta sig och tillät dem att vidta vissa åtgärder utan problem efter det andra. Där tidigare flera delar av programmet hade fortfarande att slås på, det var på femtiotalet möjligt att låta maskinen göra allt detta själv: automatisk tvättmaskin föddes. Under de följande åren, fram till nu fick inga väsentliga förändringar mer utrymme. Emellertid maskinerna var fortfarande ekonomiskt i vatten, tvättmedel och energiförbrukning. Maskiner som producerade mycket buller det var alltid tystare apparater med många specifika alternativ inbyggda i det. Så det är fysiskt krävande och tidskrävande process att göra tvätt på bara några decennier för att bli ett mycket lättare och mindre tidskrävande syssla, men för många kvinnor och män fortfarande inte kommer att vara den mest roligt jobb.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha