Hur salt är vår mat?

Vi äter för mycket salt och hur mycket salt är för mycket salt? Enligt forskning från RIVM, verkar det som om vi är en bra bit över den rekommenderade mängden att konsumera salt. Rekommendationen av Världshälsoorganisationen är inte mer än fem gram salt per dag att använda men de flesta holländska äta mer. För att hålla saltintaget i handen, är det viktigt att kontrollera etiketterna på livsmedelsprodukter regelbundet salt och / eller natriumhalten och därmed undvika den mat som mycket salt i den. Speciellt för diabetiker är tillrådligt att vara försiktig med salt.
  • Hur mycket salt använder vi?
  • Etiketter
  • Världshälsoorganisationen rekommendation
  • Vilken kost är hög i salt?
  • Använd salt hos diabetiker

Hur mycket salt använder vi?

Forskning av RIVM under 2012 visade att åttiofem procent av den holländska befolkningen använder mer salt än den rekommenderade mängden. Så mogna män skulle nästan tio gram salt per dag och kvinnor får inom sju och ett halvt gram. I synnerhet innehåller den varm måltid mycket salt genom användning av såser och köttprodukter. När lunchen är särskilt ostsmörgås som innehåller det mesta av saltet och snacks som bakverk och kex. RIVM rekommenderar en minskning av salthalten i livsmedel och modifiering av kost för att uppnå förbättrad folkhälsa.
Salthalt per 100 g havregryn
Saltinnehåll per 100 ml Maggi
Saltinnehåll per 100 g granola bar

Etiketter

Det är viktigt att göra när du handlar för att läsa etiketterna bra om du vill hålla ett öga på ditt intag av salt. På vissa etiketter är både salthalten listad som natriumhalten, om inte så är det en fråga om att omvandla sig själv. För att beräkna hur mycket salt ett livsmedel innehåller natriumhalten måste multipliceras med 2,5. För att beräkna mängden av natriumsalt innehåll måste multipliceras med 0,4. Saltet eller natriumhalten indikeras i en mängd av 100 g av maten eller 100 ml i fallet med en flytande produkt. För att undvika förvirring måste senast i december 2016 etiketterna på alla livsmedel visas bara salthalt.

Världshälsoorganisationen rekommendation

Vi får ofta höra att för mycket salt används. Vanligtvis, natrium det menas med detta, en del av salt som är viktigt för regleringen av vätskebalansen och funktion av musklerna i kroppen. Men för mycket natrium kan höja blodtrycket och återigen ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Natrium förekommer i många livsmedel som mjölk och ägg, men även i bearbetade livsmedel som bröd, ost och kött. Rekommendationen av Världshälsoorganisationen är att använda högst fem gram salt per dag, vilket motsvarar två gram natrium. Det är att reglera saltkaret i hand bara dig själv, du se till att din liten nytta om du använder det hela. Det blir svårare när du går och handlar eftersom det finns en hel del salt i vissa livsmedel.

Vilken kost är hög i salt?

Så mycket salt i bearbetad mat, särskilt pizzor innehåller mycket salt. Vissa pizzor som du köper i snabbköpet innehålla så mycket som sex procent salt! Men även färdiglagade rätter är alltför salt, såsom nasi goreng och nudlar, stuvningar, pastarätter med kött eller grönsaksrätter. Sedan finns det burkar, kartonger och påsar av soppa, av vilka några är mycket salt. Buljonger men också Tomatsoppa, nudelsoppa, kycklingsoppa, grönsakssoppa. Egentligen, alla redo att äta soppor men även soppa mixar och buljongtärningar du in i din hemlagad soppa. Såser och gravy påsar är också mycket ärlig, detta gäller både kalla och varma såser. Snacks som salta jordnötter, cashewnötter, belagda jordnötter, saltade blandade nötter och chips att glömmas bort. Salta snacks såsom soja bollar, ost kex och salta kringlor är packade med salt.
Med pålägg och ost kan också sitta mycket salta produkter, anser de extra salt Äldre och lagrade ostar. Sprider sig som bacon, saveloy, lunch kött och salami är ganska salt. Men charkuteri som korven du gör i soppa eller gryta och kromeskies, korv, hamburgare och korv. Och även i glass sitter salt, om du inte förväntar dig. Det är naturligtvis saltkaret på bordet, som ofta används av älskare av rejäl mat och tillsätta salt när laga mat. Det är också noga med panerad och marinerat kött, men också med kryddat fisk, eftersom det innehåller mycket salt. Detta gäller även för frysta grönsaker à la crème och grönsaker konserverade eller burk.

Använd salt hos diabetiker

För personer med typ 2-diabetes, är det lämpligt att begränsa användningen av salt. På grund av deras tillstånd de löper större risk för hjärt-kärlsjukdom och den kan öka med ett högt saltintag. Även forskning under 2012 genom klinisk farmakolog Hiddo Lambers Heerspink UMCG visat att högt saltintag blodtryckssänkande läkemedel fungerar mindre bra hos diabetiker.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha