Hur många världsdelar finns det?

Asdis Afzelius Mars 9, 2016 Miscellanea 267 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Vår värld är ett antal kontinenter, hav och oceaner. En stor del av världen, land, men en ännu större del består av vatten. För att vara exakt, finns det i världen för ca 71% av vatten. Vi har också många hav och oceaner till våra kontinenter runt. Dessa hav och oceaner finns många torra områden och det är det land där vi bor.

Vatten och mark

Världen består av vatten och från land. Totalt är världen består till ca 71% vatten, och det är att säga att den andra är 29% mark. En stor del av denna mark är beboelig för människor och djur. Det finns också många växter. Vi är bland annat hålls vid liv av det syre som detta skapar. Haven och oceanerna är alla anslutna till varandra. När du bada i Nordsjön i Nederländerna, du faktiskt simma i havet. Men alla vatten och kontinenter har alla eget namn. De är långt ifrån varandra och ofta råder även ett annat klimat. Genom ett annat klimat, finns det fortfarande andra typer av djur och växter som lever i vatten och på land.

Hav och oceaner

Namnen på haven och oceanerna kan ofta redan ledas av var de befinner sig:

 • Arctic Ocean, till Nordpolen
 • Stilla havet, ligger mellan öst Asien, Nord- och Sydamerika och Australien
 • Nordatlanten
 • Indiska oceanen, som ligger i Asien
 • Södra ishavet
 • South Atlantic
 • Södra oceanen, även känd som Antarktis

I haven har en namn, ett exempel är Nordsjön.

De delar av världen

Världen då och nu, det är en stor skillnad. Den mark som tidigare var alla sitter ihop. Men på grund av olika omständigheter, landet sönder i bitar, och det finns olika länder / delar av världen förekommer. Detta har att göra med översvämningar, jordbävningar samt drift och förskjutningen av jordskorpan. Landområden har flyttat och / eller pressas isär. Det hela tar lång tid för detta är mycket synlig, det kommer nämligen kontinuerligt landa i och försvinner land. Av en översvämning är tomter som vidtagits, men lera, sand och stenar som är i havet, även uppstår där igen nytt land. Det finns sju kontinenter:

 • Australien
 • Europa
 • Antarctica
 • Sydamerika
 • Nordamerika
 • Afrika
 • Asien

Den största kontinent

Asien är den största kontinenten, den minsta kontinenten är Australien.

Surface kontinenter

Varje världsdel har sitt eget område. Australien har en yta på ca 8.468.300 kvadratkilometer, och Europa har en yta på cirka 10.498 tusen km². Sedan finns Antarktis med en yta på cirka 13.661 tusen km² och Sydamerika med en yta på cirka 21.069.501 kvadratkilometer. Nordamerika täcker ett område på cirka 25.349 tusen km² och Afrika har en yta på cirka 30.335 tusen km². Sedan är Asien, med en yta på cirka 43.608 tusen km².

World Andel kontinenter?

Många människor använder orden kontinenten och kontinent för samma. Det ser mycket lika, men det finns en klar skillnad mellan en kontinent och en kontinent. Egentligen borde vi tala om sju kontinenter. Dessa är inte bara öarna räknas när du pratar om en kontinent. I en kontinent eller räkna öarna längs. Många människor har ordet kontinenten på kontinenten, men det är inte helt sant. En kontinent kan ses som en del av jordskorpan, är det ganska tjock och fäster bra.

Klimattyper

I alla världsdelar finns flera typer av klimat. I ett klimat handlar om genomsnittliga väderförhållanden i ett visst område. Världen är uppdelad i klimatzoner, och dessa stöter på varandra. Det finns fem olika klimatzoner:

 • Tropiskt klimat
 • Torrt klimat
 • Tempererat klimat
 • Tomt Klimat
 • Polär

Dessa klimat är också indelad i:

 • Subtropiskt klimat
 • Halvtorra
 • Medelhavsklimat
 • Klimat
 • Northern tempererat klimat
 • Mountain Klimat

Tropiskt klimat

En tropiska klimatet finns mellan Kräftans och Stenbockens vändkretsar. Detta innebär att delar av Nord- och Sydamerika, Afrika, Syd- och Sydostasien och Australien är i tropikerna. Temperaturerna är hög här. Det är i genomsnitt mellan 25 och 30 grader. Det är i vilket fall som helst alltid över 18 grader. Havsvattnet har en temperatur på 25-30 grader. I tropiska regnskogar regnar i princip hela året. Det finns ingen torra säsongen och det är en månatlig minst 100 mm regn. Det är alltid ljust, varmt och fuktigt, det levande många djur och växter.

Subtropiskt klimat

Med ett subtropiskt klimat, är det tydligt att det finns en skillnad mellan en regnperiod och en torr säsong. Under hela året finns det mycket höga temperaturer. Detta klimat ligger i Sydamerika, Centralafrika, södra och östra Asien och norra Australien. Skillnaderna mellan de kallaste och varmaste månaderna är tre eller fyra grader.

Torrt klimat

De torra klimat orsakar ofta öknar och stora öknar kan hittas framför allt i Afrika, sydvästra Asien och Australien. Hela landet är ungefär en femtedel av öknar och halvöken. De är mycket torra områden som totalt kommer att falla mindre än 250 mm regn per år. Det finns stora temperaturdifferenser i öknen. Det är ofta mycket varmt under dagen och som har att göra med det lilla är mulet. Det kan vara så mycket som 50 grader eller mer. På natten är det ofta mycket kallt och temperaturen kan sjunka till under fryspunkten och göra det igen med det faktum att det inte finns några moln som kan fälla värme.

Halvtorra

Det finns en halvtorra klimat, består huvudsakligen av gräsmarker. Även savanner gå med det och detta kan hittas på kontinenterna ligger på norra halvklotet. I Afrika hittar du semi-torra gräsmarker. Sommaren här är mycket torrt och varmt och på vintern är ofta mycket kallt.

Tempererat klimat

Ett tempererat klimat återfinns på norra halvklotet i norra Europa, i norra delen av USA, östra Kanada och nordöstra Kina, Korea och Japan. I södra halvklotet kan hittas här södra Chile, sydöstra Australien och Nya Zeeland. Det finns fyra säsonger, som vi har i Nederländerna. Väder och klimat är stabila här. Det är i genomsnitt mellan fyra och åtta månader över tio grader.

Medelhavsklimat

När det gäller Medelhavsklimat, då har ett litet område. Denna består av ett antal områden på jorden. Bland annat California, centrala Chile, den sydafrikanska Cape, delar av Egentliga och South Australia och länderna runt Medelhavet och Svarta havet ingår också. Medelhavsklimat kännetecknas av milda och fuktiga vintrar, men också av varma och torra somrar. I januari är det ungefär mellan 10-15 grader. Under sommaren finns det mellan 21-27 grader och ibland mellan 28-38 grader.

Klimat

Klimatet kan hittas längs havet kusten. Klimatet här är mycket annorlunda än när du är i backcountry. Temperaturen hos de vattenförändringar under hela året. Temperaturen längs kusten är således försenat. Det vill säga att det finns ett stabilt klimat med små skillnader i temperatur. Klimatet är mildare än kontinentalt klimat. Det är ett medelvärde av 0 grader eller högre. Det kan ändras väder, molnigt, regn och vind. Detta har att göra med skiftande gränsen för varm tropiska luften.

Tomt Klimat

I mitten av östra USA och Östeuropa är landets nuvarande klimat. Detta finns bara på norra halvklotet. Här är skillnaderna i temperatur mellan årstiderna är mycket större. Det kan vara mycket kallt på vintern och mycket varmt på sommaren. Det är ett behagligt klimat för många människor på grund av den långa och varma somrar. Totalt finns det en frostfri period på ungefär 150-200 dagar.

Polär

Den polära klimat återfinns i polarområdena, ovanför Arktis och Antarktis Circle. På norra halvklotet är det om landet till Norra ishavet och på södra halvklotet över Antarktis. Dessa delar är belägna i den polära zonen. Vad är slående är den extrema kylan och vinden. Det finns mycket lite nederbörd. I polarområdena, är det alltid mycket kallt, eftersom solen är aldrig högt på himlen, inte ens på sommaren. Det finns en hel del snö och is närvarande och därför solens strålar reflekteras tillbaka. Detta säkerställer återigen att jordens yta inte kan värma upp. Det är på Sydpolen i januari -29 grader, detta är den varmaste månaden där. Den kallaste månaden är juli och då är det -60 grader. Det känns fortfarande kallare på grund av den iskalla vinden. Om du går till Nordpolen är mindre kallt. Där är den på vintern, genomsnittet av -30 grader. På sommaren är det bara minusgrader och isen sakta smälter. I mitten av sommaren kan det vara precis över noll, men bara när det är konstant solsken. Det är ca 10-40 mm nederbörd per år, men i form av snö.

Northern tempererat klimat

Den norra tempererat klimat återfinns i Nordamerika och Eurasien. Temperaturerna här är i genomsnitt mycket låg. Klimatet präglas av långa, kalla vintrar och korta, svala somrar. Du hittar den här klimat taigan och tundran. Totalt Tundra åtta till tio månader som omfattas av snö. Det finns ungefär 25 mm regn.

Mountain Klimat

Till exempel är ett bergsklimat som finns i de högre områdena i Himalaya i Asien. Men Europeiska Alperna, västra Cordillera i Nordamerika och den sydamerikanska Anderna ingår också. Klimatet kännetecknas av lägre temperaturer när du går högre. Medeltemperaturen här sjunker med 6,5 grader per km höjd. Det beror också på vädret, temperaturen svalnat vid fuktig och varm luft. Ju högre du kommer, desto större mängd regn och snö ökar.

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha