Hur ditt minne?

Mannaminne är komplicerat. Minnen kan hållas kort, lång, eller något mittemellan. Vi lagrar även olika typer av information i olika minnen. Hur fungerar det exakt?

Din korttidsminne

Med din korttidsminne kan vara cirka sju saker samtidigt tillfälligt avbrytas. De sju siffrorna i ett telefonnummer till exempel. Hade du skickar numret, bleknar det i bakgrunden. Vissa forskare kallar det korttidsminne, även kallad arbetsminnet. Arbetsminnet ger dig möjlighet att förklara samband mellan påminnelser. Till exempel, minns du att din nya kollega som bor på samma gata som en före detta flickvän. Med ditt minne, är det möjligt att göra två saker samtidigt, som cykling medan du ringer till någon.

Din långtidsminnet

Om du är ny information inskärper upprepade gånger minnet av din kortsiktiga flyttar in i ditt långtidsminne. Där stannar de timmar, månader, eller ens sitta hela ditt liv. Minns du den "behöver" du kallar på honom igen. Gamla minnen som finns kvar ofta samlar den bästa hänga. Minnen som inte rör sig bort från din långtidsminnet.

Där minnen lagras?

Mannen lagrar olika typer av information i olika minnen. Färdigheter du lär du vänder dig "hur minne eller procedurminnet. Som barn lär sig gå, cykling, simning, skridskoåkning och så vidare. Senare i livet du lär kanske kör. Du procedur minne ser till att dina fötter fungerar pedalerna automatiskt och samtidigt kan du växla till din hand.


Du procedurminne

Händelser och fakta lagras i "vad minne eller deklarativt minne. Händelser är ofta betydande och därför föra dessa minnen lätt. Du minns hur det känns att ta fart i ett flygplan. Du kan se flygvärdinnorna fortfarande så för dig, och du luktar fotogen på flygplatsen.

Doft och färg

Minnen är utspridda i delar på fasta platser lagras. Tänk på en tomat. Lukten och smaken av en tomat som sitter i en del av ditt minne. Färgen och formen lagras i andra delar.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha