Hur bra är alla sötsaker från Santa Claus?

Birta Forsberg December 27, 2015 Näring 31 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Sinterklaas kommer tillbaka nästan i landet, ja nästan ?? Den godis har redan börjat i september i butikerna, men Saint själv kommer att behöva vänta en stund för sig själva. Hur väl detta godis är nu och vad kan man ta? I butikerna är igen den första Sinterklaas godis. Den håller inte bara med pepparkakor, men det finns många varianter. Kan all denna godis nu mycket skada på barn och hur många extra mellanmål ska du inte per dag? Nedan finns en tabell att se olika Sinterklaas godsaker och hur många kalorier som finns i dem.
Varje dag finns det utrymme att ta extra kalorier. Under ytterligare ?? s syften andra sötsaker, kex, snacks och såser. Hur mycket du äter av det beror på din ålder och kön. Män mellan 19 och 50 år gamla upp till 400 extra kalorier kan ta mellan och för kvinnor i samma åldersgrupp, är 300 kalorier. För barn är detta mindre eftersom de också har en lägre energibehov. I följande tabell visar det genomsnittliga antalet extra kalorier för barn.
Vad kan du? Nyckeln är att äta allt med måtta. En handfull av pepparkakor en dag verkligen kan inte skada, men om du äter en hel skål med pepparkakor. Detta gäller för allt och även för barn. I en skum är bara 13 kalorier, men tio maränger finns ytterligare 130 kalorier där. Det är sant att alla sötsaker, såsom marsipan innehåller mycket socker. Socker ger relativt mindre näringsämnen i stora mängder och är dåligt för tänderna. Dessutom kan ett långsiktigt intag av för mycket socker leda till viktökning. Det är därför särskilt rekommenderas att äta den alltför ofta. Ett annat gott alternativ till godis är mandarin, detta är vanligt i Sinterklaas tid.
Några fler tips:
 • Barnen vill alltid sätta sina skor, sätta här en liten gåva, i stället för choklad mynt, brev och andra sötsaker.
 • Detsamma gäller för paket kväll. En chocoladeletter är tillräckligt för att få. Ju fler choklad bokstäver och godis du köper för att ge, ju mer du förmodligen också äter upp dem.
 • Gör dina egna pepparkakor med barnen. I snabbköpet runt december tiden ofta färdiga kostymer med pepparkakor och pepparkakor mix till salu. Och barnen själva få aktiva.

Tills slutligen en matchande och ansvarsfull Sinterklaas recept, vanilj cheesecake med orange och pepparkakor.

Vanilj cheesecake med orange och kryddad

Gäster: 10
Tillagningstid: 30 minuter
Kalorier: 219 per punkt
Ingredienser:
 • 200 gram kryddade
 • 25 gram margarin
 • 2 msk apelsinmarmelad
 • 10 blad av vit gelatin
 • 500g låg fetthalt vanilj ostmassa
 • 2 äggvitor
 • Nypa salt
 • 2 msk socker
 • 4 apelsiner

Leveranser:
 • Våren form
 • Mat

Förberedelser:
Skala apelsinerna och skär tjocka kilar mellan membranen ut, samla saften i en kastrull och fetta in våren form.
Smula pepparkakor i en matberedare fint och blanda margarin och marmelad igenom. Sprid denna blandning över botten av springform pan. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter, värm samlas saft i kastrull. Pressa gelatin väl och vispa in den varm saft. Låt denna blandning i en behållare med kallt vatten för att kyla ned tills den är något tjockare. Rör i gelatinblandning med vanilj kesella. Separerar proteinet av äggulorna och göra salt och socker med proteinet. Vispa sedan stel och vika äggvita i gräddostblandningen. Spade nu ungefär tre fjärdedelar av skivorna i blandningen, nu kan du skapa kvark blandningen i springform pan.
Smidig början smidig och garnera toppen med de övriga segment. Sätt kakan så ?? n 3/4 timme i kylskåp och låt det härda.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha