Hund Sjukdomar: urinvägssjukdomar

Om din hund plötsligt att urinera oftare, har mer törst, är inkontinent eller har blod i urinen, kan det tyda på ett problem med urinvägarna. Om möjligt, med lite uppsamlade urinen till veterinären så att veterinären kan undersöka. Vad orsakar kan ha urin och hur märker att något inte står rätt?

Förändringar i pöl vana

Se till att du vet hur mycket din hund dricker om varje dag och hur många gånger han var på väg att kissa. Om du märker förr att något har förändrats här. Förändringar i pöl vanor en hund kan indikera en urinvägsproblem, men det är inte nödvändigt.

Fler och fler sjöar

Om din hund utsöndrar plötsligt dagligen mer urin, lider han av det tillstånd som kallas polyuri ?? ?? nämns. Detta är ofta ett symptom på att något är fel med njurarna pågår. Möjliga orsaker till urinvägarna i en ökad utsöndring av urin är: njursvikt, njurinfektion, eller en bristande respons på hormonet ADH. Orsaker utanför urinvägarna är diabetes, leversjukdom, livmoder infektion hos kvinnor, en störning i binjurarna, en under aktiv sköldkörteln, kalcium överskott eller brist på kalium i blodet. Vidare kan det finnas en genetisk defekt, en skada, medicinering eller förändring av dieten.

Miktionsfrekvens

Frekvens är antalet gånger en hund kissar innebär och inte det belopp som han utsöndrar urin. Ofta förenat med en ökad urinvolym är också en ökning av frekvensen, men det finns också många sjukdomar i vilka endast frekvensen ökas. Till exempel kommer de villkor såsom cystit, urinsten och prostata ökar volymen bara lite, men frekvensen att hunden måste kissa är kraftigt förhöjd.

Ökad törst

Ökad törst är polydipsi ?? ?? nämns. Denna term används när hunden dricka dagligen mer än 100 millimeter vatten per kilogram kroppsvikt. Polydipsi orsakar endast sporadiskt i urinvägarna. Vanligtvis är orsaken belägen utanför urinvägarna. Exempel innefattar feber och smärta, vilket orsakar frisättningen av hormonet ADH och vätskebalansen störs. Det kan också vara en störning i hjärnan. Polydipsi leder vanligtvis också till en ökad frekvens i urinering.

Smärta vid urinering

Smärtsam urinering eller svårigheter att urinera är dysuri ?? ?? nämns. Detta kan ses när hunden förlorar urin eller benlyft och sedan ingenting händer, ofta slickar könsorganen, inte kommer att beröras eller börjar gnälla. Ofta finns det små mängder urin utsöndras blod, grus eller slem kan innehålla. Det kan finnas stenar i urinblåsan, en skada, urinblåsa eller urinrör inflammation, tumörer eller prostata sjukdom.

Inkontinens

Inkontinens innebär hundens urin kan inte sluta. En inkontinent hund förlorar urin hela tiden, eller i vissa fall, till exempel när han ligger ner eller upphetsad. Det finns olika typer av inkontinens, med olika orsaker. Inkontinens kan orsaka ökad urinvolymer, men det är inte alltid fallet.

Blod i urinen

Utsöndringen av urin med blod är ?? hematuri ?? nämns. Det kan finnas olika anledningar. Om hunden inte gör ont, kommer det brukar gå för njursjukdom. Blod i urinen kan också bero på: urinblåsa eller njursten, urinvägsinfektion, förgiftning med råttgift, autoimmun hemolytisk anemi, estrous hos kvinnor eller överdriven sexuell upphetsning hos män, tumörer eller skador på könsorganen.

Till veterinären

Om det finns en tydlig och långvarig förändring ser pöl beteendet hos din hund, eller om du märker blod i urinen, sedan fånga vissa urin och gå så fort som möjligt till veterinären. Om det är möjligt, är provet inte omedelbart om din hund börjar att urinera, men vänta ett par sekunder. Försök bra att veta hur ofta din hund kissar per dag, eller han är inkontinent, hur mycket vatten han dricker och om han får torrfoder eller burkmat.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha