Hudcancer vs. brist på vitaminer D

Birgel Södergren Februari 28, 2016 Hälsa 11 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Solljus, en källa till D-vitamin, men också en källa till den dödliga cancersjukdomen. Vi vet allt. Men där är nu rätt balans mellan mottagna solljus för vitamin D och förebyggande av hudcancer? Och vad är symptom och behandling och viktigast, att förebygga dessa problem?

Solljus

Solen är en värmekälla, men också UV-strålning. UV i små storlekar är bra för produktionen av D-vitamin hos människan, men ett stort antal av exponering för UV-strålning orsakar igen cancer. I princip har de samlats till femton minuter av solljus en dag och att endast på händer och ansikte tillräcklig UV-strålning för att hålla pilen aktie vitamin D. Detta gäller bara om du inte gå ut med solkräm.

Vitamin D

Vitamin D ger starka ben och tänder, främjar god bentillväxt och förebygga benskörhet. Små barn och äldre har sex ingen brist på vitamin D hos äldre personer mellan 62 och 80 år är att även 3 gånger så mycket som yngre personer mellan 22 och 30 år. Detta beror delvis på huden hos äldre personer är tunnare och också mindre 7-dehydrokolesterol har som ger för produktion av vitamin D. Barn har mycket mer D-vitamin som vuxna eftersom barn måste växa så mycket. De behöver därför många fler av kalcium, hjälper D-vitamin kalcium och fosfor, viktigt för bentillväxt, för att plocka upp från blodet. Detta gäller för barn upp till 4 år.

Symptom på grund av brist på vitamin D


På grund av brist på D-vitamin kan uppleva olika symtom:
 • Dålig muskel dra ihop.
 • Det finns en stor brist på kalcium.
 • Dålig försvar.
 • Ökad risk för frakturer.
 • Större risk för exempelvis O-ben.
Brist på D-vitamin kan ske genom att helt enkelt brist på solljus eller brist på rätt kost. Fetma kan också orsaka en brist, vitamin D-butiker i fettvävnad där det förblir oanvändbar sitta.

Vitamin D källor och överdoser

Det finns flera alternativ för att få tillräckligt med D-vitamin ändå i mindre soliga månaderna.
 • Fet fisk.
 • D-vitamin.
 • Ägg.
 • Margarin med tillsatt vitamin D.
 • Olika kött.
 • Helmjölk.
Det är nästan omöjligt att få en överdos av en normal kost. Emellertid är det inträffade en gång. I Amerika på 90-talet, fanns mjölkdryck med tillsatt vitamin D, hade bara tillverkaren halkade med vitaminer, detta är några drinkers dog. Ett överskott av D-vitamin kan också orsaka ben nedfall i hela kroppen, med alla de konsekvenser som medför.

Hudcancer

Vi har alla hört talas om det, hudcancer orsakas av för mycket sol, den motsatta ytterligheten av vad solljus gör med människokroppen. Det finns flera typer av hudcancer som kan förebyggas genom att inte sitta för mycket i solen, inte till solarier och använda solskyddsmedel.
 • Basalcellscancer uppträder på oppervlake hudlagret.
 • Squamous karcinom och melanom uppträder på hudområden med störningar såsom kroniska sår eller ärr.
 • Malignt melanom, den farligaste i raden är en svart färgad lesioner under huden består av pigmentering eller mullvadar
.

Diagnos

En diagnos görs mycket snabbt, görs detta med hjälp av en hudbiopsi, vävnadsprover eller mikroskopisk undersökning. Dessutom hänvisas till den kliniska bilden för att se om den motsvarar diagnosen av hudcancer.

Behandling

Behandlingen görs oftast genom data hela avlägsnande av det drabbade området. Ibland är det också tillämpas bestrålning eller radioterapi. Också det används electrodessicatie och skrapning, vilket innebär att det drabbade området öses med sked kniv.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha